Wist je dat… Iedere kilo voedsel die in een restaurant in de prullenbak verdwijnt, € 7,- waard is en slechts 5% van de Nederlanders de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groente per dag eet? Daarom zijn de 3 restaurants van Zorgpartners Midden-Nederland samen met Greendish aan de slag gegaan met het verduurzamen van het voedselaanbod zoals het verminderen van hun voedselverspilling.

De doelstellingen van Zorgpartners Midden-Nederland:

Niet alleen restaurants, maar juist ook bij zorgorganisaties valt er nog veel winst te behalen als het gaat om het verminderen van voedselverspilling. Ook de eiwittransitie, dus de overgang van een dierlijk naar een meer plantaardig menu, is een impactvol onderwerp. Zorgpartners Midden-Nederland wil graag o.a. hun voedselverspilling verminderen en vroeg aan Greendish om te helpen om een positieve bijdrage te leveren aan hun milieu-impact door:

 • hun voedselverspilling te verminderen
 • Meer lekkere plantaardige gerechten aan het menu toe te voegen.

In deze case lees je hoe Greendish dit samen met de verschillende keukenteams van alle verschillende Zorgpartners Midden-Nederland hebben aangepakt.

De deelnemers:

Zorgpartners Midden-Nederland ging aan de slag met het verminderen van hun voedselverspilling en het toevoegen van meer plantaardige gerechten op het menu van 3 locaties, te weten:

 • De Hanepraij
 • Ronssehof
 • Floravita

Zo gingen we aan de slag:

 • 1

  Er is gestart met een nulmeting om in kaart te brengen hoe de locaties ervoor stonden met voedselverspilling en de huidige samenstelling van gerechten.

 • 2

  De resultaten van deze nulmeting zijn tijdens de kick-off met de teams gedeeld en op basis hiervan zijn doelen gesteld en adviezen gegeven om de ambities van Zorgpartners te realiseren.

 • 3

  In de daaropvolgende actieperiode is aan de slag gegaan met deze adviezen.

 • 4

  Tot slot is de effectmeting uitgevoerd om duidelijk in kaart te brengen welke milieu-impact (CO2 uitstoot en waterverbruik) er is behaald door de veranderingen tijdens de actieperiode.

De resultaten:

De motivatie, het enthousiasme en doorzettingsvermogen heeft ertoe geleid dat de 3 keukenteams van Zorgpartners Midden-Nederland niet alleen hun voedselverspilling hebben verminderd, maar ook onderling toepasbare ideeën hebben uitgewisseld. Ook wordt er nu organisatiebreed gekeken hoe gezamenlijk duurzamere en gezondere producten ingekocht kunnen worden. Samen hebben ze de volgende impact gemaakt:

 • Samen hebben ze 49.070 kg CO2-uitstoot bespaard
 • In totaal 29.215 euro bespaard
 • Er werd 485.158 aan douchebeurten water bespaard

Ervaringen van deelnemers

Mike Appeldoorn, Coördinator Voeding: “Ik had het al een paar jaar in m’n hoofd, maar mede door het project met Greendish, hebben we tijdens Kerst een volledig vegetarisch menu geserveerd aan onze cliënten. Vooraf had ik niks verteld, sommigen hadden het wel in de gaten 😉, maar iedereen heeft lekker gegeten, ook de niet-vegetariërs. Zo probeer je eens wat buiten de begaande paden en kom je tot andere inzichten. Dit biedt toekomstperspectief!”

Naast kennis en nieuwe inzichten op het werk, kunnen we alvast concluderen dat een aantal tips over voedselverspilling en recepturen zelfs door sommige medewerkers thuis in de praktijk zijn toegepast! Zo geven Wim van Veen en Armand de Bruijn van verzorgingshuis Floravita aan: “Bij duurzaam, lekker en bewust eten aan Greendish te denken”. Na het voltooien van het project ontvangen de restaurants een certificaat met alle highlights van het project.

Ook voedselverspilling aanpakken bij jouw zorgorganisatie?

Wil je net als de Zorgpartners Midden-Nederland jouw voedselaanbod verduurzamen en voedselverspilling verminderen? Goed idee! Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van bovenstaande case of over jouw eigen vraagstuk, stuur ons dan vooral een berichtje via onze contactpagina. Bekijk ook vooral andere klantcases ter inspiratie bij onze succesverhalen.

Meer weten?

Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laat je gegevens achter en dan neemt een van onze impact coaches die gespecialiseerd is in jouw branche contact met je op.