Ook in 2021 werd de horeca weer hard geraakt door de maatregelen. De sluitingstijd werd vervroegd en een toegangsbewijs werd een vereiste. Eind 2021 moest de horeca zelfs helemaal dicht, waardoor mooie kerstomzetten misgelopen werden. Waarschijnlijk zal de horecabranche ook het langst moeten wachten op volledige heropening. Maar nu Nederland grotendeels gevaccineerd is en de boostercampagne in volle gang is, is er weer hernieuwde energie voor 2022. Al deze veranderingen brengen natuurlijk ook veel nieuwe horecatrends. In dit artikel bespreken we dan ook de verwachte horecatrends voor 2022.

Psst. meer lezen over de horecatrends van 2023? Hier lees je ze.

We blijven inspelen op de veranderende wereld

We kunnen helaas niet om de pandemie heen. In twee jaar tijd heeft het onze samenleving compleet veranderd. Door de maatregelen die het kabinet treft, kunnen veel horecaondernemers niet doen wat ze voorheen zo graag deden. In deze bijzondere tijd is het met name voor de horecaondernemer van essentieel belang om flexibel en creatief te zijn én blijven. Het afgelopen jaar zijn er veel nieuwe concepten bijgekomen en de verwachting is dan ook dat er ook in 2022 weer vele nieuwe gave concepten worden bedacht.

Takeaway is en blijft een trend

Een horecatrend die we ook in 2022 veel zien is dat (sterren)restaurants fine dining takeaways zijn gaan aanbieden. In tijden van sluiting én als er restricties zijn rondom de openingstijden is dit voor veel restaurants een mogelijkheid om tóch omzet te draaien. Vooral rond kerst en andere feestdagen zie je dat restaurants een speciaal menu aanbieden om verloren inkomsten te compenseren. Daarnaast zien we dat veel voedselaanbieders een webshop zijn gestart. Vaak wordt hier zelfs merchandise van het café/restaurant verkocht als nieuwe vorm van inkomstenbron. Kortom, allerlei creatieve manieren om te dealen met de teruggelopen omzet door (vroegere) sluiting van de restaurants.

De horeca inzetten als thuiswerkplek

Wat ook opvalt is dat door de maatregelen én het vele thuiswerken de bezoekmomenten in de horeca aan het verschuiven zijn. Lunchen in een café/restaurant is bijvoorbeeld erg in trek tijdens de coronaperiode. Dat koffiemomentje gedurende de dag, het ontbijt of de lunch, zijn inmiddels dé momenten om even je huis uit te zijn. Een fijne break van de thuiswerkplek. Een aantal restaurants hebben zich hier speciaal voor aangepast, namelijk door het aanbieden van ‘co-workingspaces’. Er zijn namelijk thuiswerkers die het niet fijn vinden om altijd thuis te zitten en liever in een café of restaurant werken. Een mooie manier om op die behoefte van de gast in te spelen zijn daarom de co-workingspaces. Een flexibele indeling van de ruimte kan helpen om je café/restaurant op verschillende manieren in te zetten. Bijvoorbeeld mobiele scheidingswanden en schermen zijn ideale constructies om gemeenschappelijke ruimtes in privézones te verdelen.

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker

Steeds meer mensen houden zich bezig met de klimaatproblematiek en zijn op de hoogte van de oorzaken. Veel horecaondernemers veranderen mee met deze nieuwe ontwikkelingen. Er worden bijvoorbeeld steeds meer interieurs ontwikkeld die circulair en natuur inclusief zijn. Cafés en restaurants kiezen voor interieurs met een lange levensduur en bekleden de horecaruimte met moswanden en beplanting, maar leggen ook (indoor)moestuinen aan om eigen kruiden en groentes te telen. Deze trend in het vergroenen van het interieur sluit uiteraard mooi aan bij het steeds belangrijker wordende thema duurzaamheid.

Hiernaast zie je ook dat er steeds meer vegan aanbod komt, er meer en meer wordt ingezet op het terugdringen van voedselverspilling en dat lokaal eten een belangrijke trend blijft. Er wordt niet alleen gebruik gemaakt van lokale producten, maar ook het interieur wordt meer lokaal. Tenslotte zie je dat steeds meer ondernemers gaan werken met recyclebare materialen.

Vermindering voedselverspilling

Een belangrijke trend binnen het thema duurzaamheid in de horeca is het terugdringen van voedselverspilling. Steeds meer bedrijven gaan zich hier in verdiepen. Een mooi voorbeeld is Too Good To Go. Dit is een platform dat voedselverspilling tegengaat door voedsel en dranken (van bedrijven) aan te bieden die anders in de vuilnisbak zouden belanden. Maak jij al gebruik van het platform?

Een verrassende ontwikkeling die volgt op het tegengaan van voedselverspilling, is het ‘upcyclen’ van voedsel. Dat wil zeggen dat er voor het maken van nieuwe producten gebruik gemaakt wordt van ingrediënten die normaal niet worden gebruikt voor menselijke consumptie. Upcyclen heeft een grote positieve impact op het milieu. Denk bijvoorbeeld aan het maken van soep van broccolistronken.

De ‘eerlijke prijs’ betalen voor producten

‘De eerlijke prijs’ wordt een nog belangrijker concept in 2022. De ‘True Animal Protein Price’ Coalitie (TAPP Coalitie) is een non-profit organisatie die zich inzet voor het invoeren van een eerlijke prijs, inclusief de kosten voor milieu, gezondheid en dierenwelzijn. Vanwege de hoge urgentie begint dit bij het minder eten van vlees en zuivel. Het invoeren van een eerlijke prijs leidt naar verwachting tot lagere consumptie van vlees en zuivel en dit heeft weer een positief effect op o.a. het milieu. Ook zet TAPP zich in voor een andere verdeling tussen dierlijke en plantaardige eiwitten in het consumptiepatroon. De huidige verdeling is namelijk 60% dierlijke eiwitten, tegen een kleine 40% plantaardige eiwitten. Een groot verschil ten opzichte van de gewenste situatie voor 2050, waar de verdeling idealiter 30% dierlijke en 70% plantaardige eiwitten moet zijn. De Amsterdamse supermarkt ‘De Aanzet‘ is een mooi voorbeeld van een supermarkt waar al wordt gewerkt met ‘echte prijzen’.

Veranderende vraag van gasten

De consument begint steeds beter te begrijpen dat een plantaardig dieet beter is voor de planeet. De bewustwording van het verband tussen de productie van vlees en de relatief hoge CO2-uistoot, wordt steeds groter. Uit cijfers van marktonderzoeker IRI Nederland blijkt dat we in ons boodschappenmandje steeds vaker vleesproducten vervangen door producten gemaakt van bijvoorbeeld witte en bruine bonen, soja, kikkererwten, champignons, bloemkool, broccoli en kruiden. Daarnaast is sinds 2017 het aantal verkochte vleesvervangers in de supermarkt met 51 procent toegenomen (NOS, 2019). Deze onderzoeken laten zien dat Nederlanders zich steeds bewuster worden van hun voedselkeuzes.

Niet alleen de consument, maar ook vooraanstaande foodbedrijven maken de switch naar plantaardige producten. Met de overstap van grote multinationals, zoals Unilever naar vegetarische- en vegan producten is er een mondiale beweging in gang gezet richting een meer plantaardig dieet. Door de toename in vraag en aanbod van plantaardig eten wordt het ook voor horecaondernemers makkelijker om in het assortiment op te nemen.

Gezond eten zorgt voor een betere weerstand

Voor gasten is het allang niet meer alleen belangrijk hoe ze eten, maar ook wat ze eten. De pandemie heeft laten zien hoe belangrijk het is om immuniteit op te bouwen. Een gezonde levensstijl is hier van grote invloed op en daar hoort natuurlijk gezonde voeding bij. Naast duurzaamheid wordt gezondheid dus ook steeds belangrijker in de horeca. Je ziet daarom steeds vaker lokale, verse en biologische gerechten op de menukaart en ook biologische wijnen zijn in opkomst. Chef-koks experimenteren graag met gefermenteerde en probiotische ingrediënten en zijn daarnaast bewust bezig met het gezonder maken van hun menu. De pandemie heeft veel mensen laten inzien dat het essentieel is om een goede weerstand te hebben en dat gezond eten hierbij helpt.

2022 biedt veel perspectief!

Het verlangen om weer naar een restaurant te gaan is groot. Nederland snakt ernaar om lekker uit eten te gaan en te genieten van gezelschap. Iedereen zit al bijna twee jaar binnen en wil er vanzelfsprekend weer op uit. De verwachting is dat het helaas nog een tijdje zal duren voor de wereld weer terug naar het oude kan, maar 2022 biedt gelukkig veel perspectief. Wij hopen natuurlijk dat er ook in 2022 weer vele mooie initiatieven ontstaan en dat horecaondernemers gebruikmaken van deze bijzondere tijd om duurzame en gezonde aanpassingen aan hun menu te doen. Want, de trend van duurzaam en gezond eten is geen trend meer, maar een blijvertje!


Bronnen:

https://www.lightspeedhq.nl/blog/horecatrends/

https://www.khn.nl/nieuws/khn-tipt-de-belangrijkste-horecatrends-van-2022

https://nos.nl/artikel/2297492-vleesvervangers-bezig-met-snelle-opmars-verkoop-vlees-daalt

https://www.change.inc/agri-food/food-trends-2021-duurzaam-gezond-en-plantaardig-35349