De horeca is een dynamische sector die voortdurend verandert en evolueert. De afgelopen jaren is er sterk ingezet op duurzaamheid en gezondheid, en die trend zet zich de komende jaren alleen maar verder door. Als we kijken naar de horecatrends voor 2023, zien we dat duurzaamheid en het verminderen van de impact op het milieu een belangrijke rol spelen. Er is een groeiende vraag vanuit de consument naar duurzamer eten en drinken, en het is daarom belangrijk dat restaurants hierop inspelen. Greendish biedt graag tips en adviezen om dit te kunnen realiseren.

1. Plant-based is the way to go

Een van de grootste trends van de afgelopen jaren is de opkomst van plantaardig eten. Steeds meer consumenten kiezen voor een vegetarische of veganistische levensstijl, en ook in de horeca zien we deze trend sterk opkomen. Restaurants en cafés die inspelen op deze trend kunnen zich dan ook onderscheiden van hun concurrenten. In 2023 zal deze trend alleen maar verder doorzetten, dus het is belangrijk om hierop in te spelen. Het verminderen van vlees op de menukaart is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van het restaurant. Het bieden van goede, lekkere vegetarische opties is daarom een must-have voor iedere horeca onderneming.

2. Circulair denken en werken

Duurzaamheid is een hot topic in de horeca, en dit zal ook in 2023 zo blijven. We zien een sterke trend naar circulair denken, waarbij afvalstromen worden vermeden en grondstoffen worden hergebruikt. Het verminderen van voedselverspilling speelt hierbij een grote rol. Slimme oplossingen als het introduceren van een daghap van overgebleven eten of het aanbieden van doggybags zijn hier mooie voorbeelden van.

3. Healthier and happier

Gezondheid is en blijft een belangrijk thema voor restaurants. Consumenten kiezen steeds vaker voor gezonde voeding en zijn bereid hiervoor te betalen, Mits het natuurlijk ook lekker is. Gezonde voeding draagt bij aan een gezonde, productieve levensstijl en daar worden we allemaal blij van.

4. Boeien, betrekken en behouden van personeel

Een belangrijke trend voor 2023 is het behoud en aantrekken van personeel. Door als restaurant bewust met duurzaamheid om te gaan, creëer je een werkomgeving waar medewerkers zich betrokken bij voelen. Het verduurzamen van het bedrijf en de menukaart zorgt voor een verhoogde motivatie bij het personeel en draagt bij aan het imago van het restaurant als betrouwbare werkgever.

5. Voorbeeldfunctie

Restaurants hebben een voorbeeldfunctie. Door duurzaamheid hoog op de agenda te zetten, inspireer je andere bedrijven en consumenten om ook bewuster om te gaan met het milieu. Het gebruik van duurzame producten, het verminderen van voedselverspilling en het recyclen van afval zijn enkele belangrijke maatregelen die restaurants kunnen nemen om hun voorbeeldfunctie te vervullen.

Samenvattend is het dus belangrijk om als restaurant in te spelen op de horecatrends voor 2023 en de duurzame aspecten te benadrukken. Door bewust te zijn van de impact op het milieu, het aanbieden van vegetarische opties het behoud en aantrekken van personeel, en het vervullen van een voorbeeldfunctie, kun je als restaurant bijdragen aan een duurzamere toekomst én tevreden gasten. Greendish helpt restaurants graag bij het realiseren van deze doelen, bijvoorbeeld in het project Restaurants van Morgen in provincie Gelderland. Ben jij een Gelderse horecaondernemer of werk je bij een restaurant in Gelderland? Neem dan snel een kijkje op: https://greendish.com/cases/gelderland-van-morgen-voor-de-horeca/