GELDERLAND VAN MORGEN VOOR DE HORECA

Wat als je jouw bedrijf kan verduurzamen en daarbij je marges kan verbeteren?  Via het project Restaurants van Morgen krijg je ondersteuning om dit te bereiken. De Provincie Gelderland gaat namelijk voor klimaatneutraal en wil daarom samen met de horeca werken aan een duurzame en gezonde leefomgeving. We hebben aangetoond dat een margeverbetering van 23% mogelijk is door minder vlees en meer groenten te serveren. Maak gebruik van deze kans! Meld je aan, en maak je bedrijf klaar voor de toekomst!   

Voor wie? 

Voor iedereen met een horeca onderneming in de provincie Gelderland! Voor restaurants, maar dus ook voor hotels, vakantieparken, attractieparken, wellnesscentra, etc. met een horecagelegenheid.   

Wat is het?  

Tijdens het project ga je aan de slag met het verminderen van voedselverspilling en/of met het duurzamer maken van het voedselaanbod door de verhouding dierlijke en plantaardige eiwitten te verbeteren.  

Download Factsheet ‘Gelderland van Morgen’ voor horeca

Deze restaurants doen al mee:

 

 

Succesverhalen

Pannenkoekenrestaurant de Duivelsberg doet mee met Gelderland van Morgen. Een bekende locatie bij wandelaars en natuurliefhebbers. Voedselverspilling is eigenaar Johannes van den Bent een doorn in zijn oog!

Lees hier het verhaal van Pannenkoekenrestaurant de Duivelsberg – Restaurant van Morgen

Succesverhalen binnen andere projecten

Zie hier de resultaten van een Greendish project bij Café de Waard in Amsterdam

Zie hier de resultaten van een Greendish project bij Van der Valk Hotels

Zie hier de resultaten van een Greendish project bij Domino’s

Duurzaam je marges verbeteren

Door mee te doen kun je kosten besparen, de gasttevredenheid verhogen en je bedrijf toekomstbestendig maken. Je draagt met je deelname ook bij aan een duurzame en gezonde leefomgeving.  

Advies voor duurzame margeverbetering

Bij de adviezen om de duurzaamheid en gezondheid van het menu te verbeteren kijken we ook naar de marges en het inkoopbeleid. Dat geeft inzicht in hoe je ervoor staat en wat je kunt optimaliseren. Wist je dat je door verduurzaming je marges aanzienlijk kunt verbeteren? Dit kan door:

restaurants van morgen

  • Minder voedsel te verspillen.  

Voedselverspilling is een directe kostenpost voor horecaondernemers. Een kilo verspild voedsel kost gemiddeld €5,50. Een middelgroot restaurant kan 4.000 tot 5.000 kilo voedsel per jaar besparen. Omgerekend kan dit neerkomen op een besparing van €22.000 tot €27.500 per jaar! 

minder voedselverspilling

  • De samenstelling van het menu te optimaliseren 

Wij helpen je om aantrekkelijke duurzamere gerechten op de kaart te zetten door slimme (kleine) aanpassingen aan bestaande gerechten te doen. Denk hierbij aan het vervangen van dure dierlijke eiwitbronnen door goedkopere plantaardige bronnen van eiwit. Maar ook door de portiegroottes beter aan te passen aan de wensen van jouw gasten. Zulke kleine veranderingen hebben in de regel al een groot effect op de marges

Plantaardig eten

  • De gastevredenheid te verhogen.

Er is steeds meer vraag naar gezond en duurzaam eten. Voor 8 op de 10 Nederlanders is vlees al geen dagelijkse kost meer. En jongeren onder de 30 jaar kiezen twee keer zo vaak voor plantaardig eten als dertigplussers. Dus blijf niet achter bij deze trend! Tevreden gasten komen immers terug en delen hun goede ervaring met anderen.  

Uit eerdere projecten van Greedish is gebleken dat de gastttevredenheid na het doorvoeren van duurzaamheidsadviezen minimaal gelijk bleef, en in de meeste gevallen steeg”  En waar word je nou blijer van dan van een tevreden gast?  

favoriet

Laat zien dat je groen bezig bent  

Duurzaamheid en gezondheid zijn thema’s waar veel aandacht voor is. Laat je (potentiële) gasten dan ook weten dat je meedoet met Restaurants van Morgen en werkt aan deze belangrijke thema’s. Dit kan je bijvoorbeeld doen door het kenbaar te maken via social media en aan te dragen bij de lokale media. We helpen je daarbij door het aanbieden van een handige toolkit vol communicatiematerialen en tips.   Wist je dat ondernemers die zich inzetten voor een duurzame wereld, doorgaans gemakkelijker personeel vinden?

Gerecht op bord van Greendish met radijs, champignons en rucola

Hoe sta je er nu voor?  

Benieuwd hoe je er momenteel voorstaat op het gebied van voedselverspilling en de duurzaamheid van het menu? Doe de quickscan en kom erachter!

 

Hoe werkt het?  

Gedurende het traject helpen we je bij het winstgevend verduurzamen van je restaurant. Dit doen we in samenwerking met de Provincie Gelderland en onze partners. 

Je kunt kiezen om je te focussen op voedselverspilling of het op het verduurzamen van het menu. Beiden onderwerpen aanpakken kan natuurlijk ook. We denken graag met je mee over welke aanpak jou het meeste oplevert.

Stap 1: De 0-meting

Er wordt gemeten hoeveel en wat er precies in de afvalbak verdwijnt en/of hoe duurzaam het menu is. Deze cijfers geven direct al veel inzicht  

Stap 2: Advies ontvangen en veranderingen doorvoeren

We hebben al ruim 10 jaar ervaring in het begeleiden van bedrijven naar een gezonder en duurzamer aanbod. Met onze kennis en kunde helpen we jouw bedrijf graag slagen te maken op het gebied van duurzaamheid.  

Stap 3: De effectmeting

Het resultaat wordt vergeleken met de 0-meting. Zo weet je precies wat de inspanningen hebben opgeleverd. Deze bevindingen kun je uiteraard ook inzetten voor je eigen promotie en media-aandacht.  

 

Wanneer kun je starten?  

Je kunt ieder moment starten. De uiterste startdatum is 1 juli 2023. Laat deze kans niet liggen en plan alvast een afspraak in. We vertellen je dan graag meer over het project en bespreken hoe we jou het beste kunnen helpen met verduurzamen.    

Neem contact op met Zoë voor meer informatie en om je  aan te melden:  

Plan Teams-afspraak met Zoë

 

Meer lezen over andere projecten van Greendish in de horeca?   

 – Restaurants van Morgen – regio Foodvalley

– Van der Valk  

– HMS Host

– Fletcher & Ministerie van VWS

– Groen & Gezond Almere

– Restaurants van Morgen Amsterdam

– Transitieprogramma Alkmaar  

– Transitieprogramma Leeuwarden  

– Nieuwe Nassen-campagne Rotterdam 

– Gezond010

– Transitieprogramma Hoeksche Waard 

– Transitieprogramma Nissewaard

 

Partners