De eiwittransitie is een term die steeds meer aandacht krijgt. Wat is het precies, waarom is de eiwittransitie nodig en welke voordelen kan het jou bieden als bedrijf binnen de foodservice? Lees verder voor ons advies hoe je in 5 stappen een duurzaam menu kunt samenstellen. Hiermee verhoog je de klanttevredenheid en draag je bij aan een duurzamere toekomst voor jouw organisatie.

De eiwittransitie: meer plantaardige eiwitten, minder dierlijke eiwitten

De eiwittransitie draait om het verschuiven van de consumptie van dierlijke eiwitten, zoals vlees, zuivel en eieren, naar meer plantaardige eiwitten, zoals peulvruchten, granen, noten en zaden. Op dit moment bestaat ons voedingspatroon voor 60% uit dierlijke eiwitten en slechts 40% uit plantaardige bronnen. Het doel van de eiwittransitie is om deze verhouding om te draaien, naar 40% dierlijk en 60% plantaardig in 2030. Deze transitie is nodig om de klimaatdoelen uit Parijs te halen en de opwarming van onze aarde te beperken tot 1,5 – 2 graden. Vanuit Greendish kijken we naar duurzaam voedsel aan de hand van het EAT Lancet rapport. Wetenschappers hebben hierin bepaald hoe we in 2050 10 miljard mensen kunnen voeden binnen de draagkracht van de planeet én met de juiste nutriënten. Op basis van het EAT Lancet rapport en de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, heeft Greendish haar menu van de toekomst gemaakt, te lezen in de Greendish Guidelines.

Waarom is de eiwittransitie nodig?

De verandering in verhouding van eiwitten is essentieel, omdat het verminderen van de consumptie van dierlijke eiwitten een van de meest effectieve manieren is om de CO2-uitstoot te verlagen. Waar bijvoorbeeld rundvlees verantwoordelijk is voor 31,3 CO2 kilo per kg rundvlees, is dat slechts 2,5 CO2 kilo per kg peulvruchten.

Ook kunnen plantaardige eiwitten efficiënter geproduceerd worden dan dierlijke eiwitten: door minder grondgebruik en waterverbruik met de mogelijkheid tot directe consumptie. Dit speelt een grote rol in het verzekeren van de wereldwijde voedselzekerheid.

Daarnaast heeft de eiwittransitie ook belangrijke gezondheidsvoordelen. Het eten van meer plantaardige eiwitten kan helpen bij het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes type 2. Door te kiezen voor meer plantaardige opties, kunnen bedrijven niet alleen een duurzamere keuze maken, maar ook inspelen op de groeiende vraag naar gezonde, voedzame maaltijden.

Voordelen van meer plantaardige eiwitten voor de foodservice

Met de eiwittransitie kunnen we een enorme impact maken voor onze gezondheid en het milieu, maar er hangen meer voordelen aan voor jou als foodservice organisatie om met de eiwittransitie te starten. Greendish heeft organisaties geholpen met het verduurzamen van het menu, waarbij de gasttevredenheid op niveau bleef, en een kostenverlaging is behaald.

Wij hielpen Van der Valk om de gerechten duurzaam en zero waste te maken en de gasttevredenheid op niveau te houden in 3 keukenrestaurants. Als resultaat aten gasten meer groente, minder vlees en steeg de gasttevredenheid. Na het project heeft Van der Valk het menuadvies op grote schaal doorgezet. Lees hier verder over dit project.

Ook hielpen wij
Eurest Compass Group bij het verbeteren van de marge binnen hun broodjesaanbod met de voorwaarden dat de broodjes duurzamer en gezonder zouden worden. Als resultaat werd 370.000 bespaard met hun nieuwe menuaanbod. Lees hier verder over ons advies en de samenwerking.

Start met de eiwittransitie: 5 tips voor de foodservice

Hoe start je met de eiwittransitie in de foodservice? Impact maken begint met kleine stappen, en wij helpen jou hier graag bij. Daarom geven we vijf tips om makkelijk te starten met een aantrekkelijk en plantaardig menu voor jouw gasten.

  • 1

    Begin met kleine stappen. Zo houd je het laagdrempelig voor de gasten. Bijvoorbeeld door het verkleinen van de portie vlees of het hybride maken van een gerecht.

  • 2

    Romantiseer de gerechten. Stuur de gasten in de richting van de plantaardige keuzes op het menu door ze aantrekkelijk te omschrijven. Vermijd hierbij de woorden vegan of plantaardig.

  • 3

    Denk vanuit groente. Zie vlees als een topping in plaats van een hoofdcomponent en bereid de groente met net zoveel aandacht als een stukje vlees zou krijgen. Laat zien dat plantaardige gerechten ook erg aantrekkelijk kunnen zijn!

  • 4

    Makkelijke gerechten eerst. Begin met het aanpassen van soep, lunchgerechten of eenpansgerechten zoals stoofpotjes en ovenschotels.

  • 5

    Verleid de gasten. Benadruk het verleiden van plantaardige gerechten in plaats van het verbieden van gerechten met dierlijke eiwitten.

Hulp nodig bij het samenstellen van een plantaardig menu?

Wil jij starten met de eiwittransitie in de foodservice en meer weten over het samenstellen van een plantaardig menu? Download de Greendish Guidelines, dé gids vol met praktische handvatten voor het samenstellen van een duurzaam en gezond menu, inclusief recept inspiratie.

Meer weten over hoe Greendish kan helpen? 

Wil jij aan de slag met een milieuvriendelijk menu in jouw restaurant? Goed idee! Wij hebben meerdere foodservice organisaties geholpen zoals cafe’s, restaurants, hotels, cateraars en ziekenhuizen. Mocht je vragen hebben, stuur ons dan vooral een berichtje via onze contactpagina. Bekijk ook andere klantcases ter inspiratie bij onze succesverhalen.

Inhoudsopgave

Samen gaan
we verder

Neem bij vragen contact op.