Grote kans dat je wel eens van soja hebt gehoord. Soja wordt veel gebruikt als vleesvervanger omdat het eiwitrijk is. Het vervangen van vlees hebben we niks op tegen, maar er zit een donkere kant aan het veelvuldig gebruik van soja. Soja kan namelijk niet lokaal worden verbouwd. Veel soja wordt verbouwd in Zuid-Amerika, het moet dus een lange afstand afleggen voordat het bij ons terecht komt en dat is niet goed voor het milieu. De verbouwing van soja gaat vaak ook nog ten koste van bijvoorbeeld tropisch regenwoud of andere natuur.

Wat als wij je vertelden dat er een boontje bestaat dat vergelijkbaar is met soja? Het bevat evenveel eiwitten, maar zelfs nóg minder vet. Bovendien kan het gewoon verbouwd worden in Nederland op onze landbouwgronden, er hoeft dus geen tropisch regenwoud voor verwoest te worden en het boontje hoeft geen halve wereldreis af te leggen voor het op ons bord terecht komt. Te mooi om waar te zijn? Zeker niet. Het boontje waar wij het over hebben heet lupine. Veel onbekender dan soja, maar daar willen wij verandering in brengen.
Wij willen lupine de spotlight geven die het verdient. Daarom leggen we in de blog van deze week uit waarom lupine nou zo’n superboontje is. Hopelijk brengen we daarmee het gesprek over lupine op gang en inspireren we jou tot het opnemen van lupine in jouw assortiment!

Plantaardig eiwit

De wereldbevolking blijft groeien en dat zorgt ervoor dat de druk op de grond en milieu erger wordt. Die druk moet omlaag. Wat daarbij helpt is het vervangen van dierlijk eiwit voor plantaardig eiwit in ons dieet. Mensen hebben nu eenmaal iedere dag eiwit nodig in ons dieet, iets wat we voor het grootste gedeelte uit dierlijke bronnen halen. De productie van plantaardig eiwit is een stuk efficiënter dan dat van dierlijk eiwit. Voor de productie van iedere kilo vlees is zo’n 5 kilo plantaardig materiaal nodig. Als we de landbouwgrond die we nu gebruiken voor het verbouwen van veevoer gebruiken voor plantaardig eiwit, kunnen er dus veel meer mensen eten van hetzelfde stukje grond. Het gebruik van soja als vleesvervanger heeft nadelen, maar lupine is ideaal voor het maken van vleesvervangers. Bekende producenten van vleesvervangers, zoals de Vegetarische Slager en Vivera gebruiken lupine al als basis voor hun vleesvervangers. Lupine hoeft niet van ver te komen, het bestaat voor ongeveer eenderde uit eiwit en lupine bevat niet veel zetmeel. Hierdoor heeft het een frissere bite en komt de structuur in de buurt van die van echt vlees. Dit is belangrijk, omdat veel mensen vlees lekker vinden. Hoe dichter de vervangers in de buurt komen van het imiteren van vlees, hoe makkelijker vleesliefhebbers de overstap naar plantaardige vervangers kunnen maken, hoe toegankelijker de vleesvervangers van lupine op jouw menu zijn voor een grotere groep mensen. Goede redenen om vleesvervangers op basis van lupine op het menu te zetten dus!

Gezondheid voor mens en natuur

Lupine zit dus boordevol goede eiwitten. Maar dit is niet het enige gezondheidsvoordeel van de boon. Het bevat alle essentiële aminozuren die wij nodig hebben, en ook nog eens in ongeveer de juiste verhouding. Daarnaast is de boon vezelrijk en daarmee goed voor de darmen. Andere nuttige voedingsstoffen in lupine zijn ijzer, calcium, kalium, zink en verschillende B-vitamines. Vanwege deze voedingsstoffen is het een goede vegetarische keuze. Lupine is een peulvrucht. Peulvruchten verlagen het LDL-cholesterol en daarmee ook het risico op hart- en vaatziekten. In een paar kleine onderzoeken is uitgewezen dat lupine het LDL-cholesterol op korte termijn kan verlagen bij mensen met een (enigszins) te hoog cholesterolgehalte.

Daar houdt de lijst met voordelen van lupine niet op. Het is goed voor de gezondheid van de mens, maar ook voor de gezondheid van de natuur. Het is een heel gezond gewas voor de bodem, omdat het als vlinderbloemige een samenwerking heeft met bacteriën die stikstof uit de lucht kunnen binden. De stikstof wordt opgeslagen in de wortels. Daardoor heeft het heel weinig bemesting nodig. Het versterkt de bodemvruchtbaarheid die een plant die daarna in de grond staat weer kan gebruiken. Lupine laat de grond waar het in staat dus beter achter dan daarvoor. Door de snelle groei krijgt onkruid geen kans, wat betekent dat er minder onkruidverdelger nodig is. Ook ziet lupine er heel mooi uit als het in de bloei staat. Dit maakt het aantrekkelijk voor de mens, maar belangrijker nog aantrekkelijk voor insecten. In de 3 tot 4 weken dat het in de bloei staat trekt het allerlei insecten aan en dat is hartstikke goed voor de biodiversiteit! Als klap op de vuurpijl kan lupine makkelijk in Nederland geteeld worden. Als we meer lupine uit Nederland eten steunen we dus de Nederlandse boeren en verlagen we onze footprint door onze plantaardige eiwitten niet uit een ander continent te halen.

Inspiratie

De voordelen van lupine zijn nu wel duidelijk, maar het is ook belangrijk dat je wat met het boontje kan in de gerechten die jij op je menukaart wil zetten. Dus wat kan je eigenlijk allemaal met lupine?
Lupine is heel veelzijdig. Je kan er veel verschillende gerechten mee maken voor verschillende eetmomenten. Je kan het verwerken tot lupinemeel. Maak hier bijvoorbeeld brood of andere bakproducten van. Niet alleen zit er veel eiwit in, het verbetert bakproducten zelfs. Lupine bindt namelijk veel water. Dat zorgt ervoor dat jouw brood of cake langer houdbaar blijft! Die waterbindende eigenschap van lupine zorgt er ook voor dat het een hele goede emulgator is, waardoor deeg heel goed mengt. Snacks met een krokant laagje, zoals kroketten, kunnen ook profiteren van een beetje lupine. Voeg wat eiwitconcentraat (gemalen en gescheiden lupine) toe en jouw snack wordt knapperiger, krijgt een egalere kleur én de korst scheurt minder snel. Naast brood en bakproducten kan je lupine gebruiken als ingrediënt voor veel gerechten op verschillende eetmomenten. Het heeft een lekkere bite en een nootachtige smaak. Om maar wat voorbeelden te noemen: gebruik lupine in salades, falafel, soep, curry, pastasauzen, ijs, smoothie of zelfs bitterballen. Bekijk via deze link een aantal recepten waarin lupine de show steelt.
Niet onbelangrijk: lupine past in veel diëten. Je had waarschijnlijk al door dat het vegetarisch is, maar daarnaast is lupine ook glutenvrij en koolhydraatarm. Een goed ingrediënt om gerechten mee te maken voor mensen die koolhydraatarm willen eten of een glutenallergie hebben dus. Zo maak jij je menukaart niet alleen gezonder en duurzamer, maar ook toegankelijker voor een grotere groep mensen!

Heeft lupine jou inspiratie gegeven tot het gezonder maken en verduurzamen van jouw menukaart?
Door middel van onze Greendish succesformule met strategische tools, metingen, online cursussen en intensieve begeleiding zorgen wij ervoor dat jij precies weet welke stappen je kunt zetten naar een lagere ‘footprint’ en tegelijkertijd je gasten tevreden houdt en je inslag verbetert. Benieuwd waar de kansen liggen voor jouw organisatie? Neem contact met ons op!