Provincie Gelderland stelt subsidie beschikbaar om het eten in jouw restaurant te verduurzamen. Dat komt goed uit, want de horeca heeft het niet makkelijk en de wens van de horecagast verandert voortdurend. Ook wordt het steeds belangrijker om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

In dit project word je door Greendish ondersteund om voedselverspilling te reduceren en/of je menu rendabel te verduurzamen op een manier die past bij jouw bedrijf. Maak gebruik van deze kans: meld je aan, en maak je bedrijf klaar voor de toekomst!   

Ben jij een horecaondernemer in Harderwijk, Druten, Wijchen, Berg en Dal of Arnhem? Goed nieuws! Jouw gemeente stelt extra subsidie beschikbaar om jouw deelname nog makkelijker te maken. Neem net als andere horecaondernemers bij jou in de buurt contact met ons op om meer te horen over de mogelijkheden.

Wat levert het op?

Hotel Restaurant Bertram uit Bredevoort doet mee aan Gelderland van Morgen.

“De meest waardevolle zaken die we uit dit project hebben gehaald zijn; meer inzicht, betere communicatie naar de gasten en het team, beter hergebruik van voedselresten, het zelf klaarmaken van producten en gerechten, kostenbesparing én margeverbetering.” – Siebrand Miedema, gastheer bij Hotel Restaurant Bertram

Zie hier de positieve impact die zij op jaarbasis hebben gemaakt door minder voedsel te verspillen

Pannenkoekenrestaurant de Duivelsberg doet ook mee met Gelderland van Morgen. Een bekende locatie bij wandelaars en natuurliefhebbers. Voedselverspilling is eigenaar Johannes van den Bent een doorn in zijn oog!

“Onze deelname was een goede stok achter de deur. Afvalreductie en beperken van voedselverspilling is goed voor het milieu én voor de portemonnee. Welke ondernemer kan dat in deze tijd nou negeren!”Johannes van den Bent, eigenaar van Pannenkoekenrestaurant de Duivelsberg

Zie hier de positieve impact die zij op jaarbasis hebben gemaakt door minder voedsel te verspillen:

Aanmelden

Je kunt ieder moment starten. De uiterste aanmelddatum is 31 januari 2024. Laat deze kans niet liggen en plan alvast een afspraak in. We vertellen je dan graag meer over het project en bespreken hoe we jou het beste kunnen helpen met verduurzamen.

Biedt jouw gemeente extra korting op het project aan? Klik hier voor meer informatie!

Wat houdt het in?

 • 1

  Intake: Gesprek met een Greendish expert om kennis te maken en de planning en aanpak te bespreken​

 • 2

  Nulmeting: Laat jouw inkoop analyseren en de milieu impact hiervan berekenen​ EN/OF meet de hoeveelheid koelkast-, keuken- en bordenafval gedurende een week.

 • 3

  Adviesgesprek met expert: Concrete adviezen en tools op basis van de nulmeting, om jouw menu duurzamer en rendabeler te maken​ EN/OF minder voedsel te verspillen

 • 4

  Begeleiding: Regelmatige afstemming voor extra ondersteuning​, ruimte voor al jouw vragen!

 • 5

  Effectmeting: Om de gemaakte impact van de inspanningen te meten analyseren we opnieuw de milieu impact van je inkoop EN/OF de hoeveelheid koelkast-, keuken- en bordenafval van een week.

 • 6

  Impactrapport en certificaat: Je ontvangt een impactrapport en certificaat met jouw resultaten. Iets om trots op te zijn! Dus hang deze op, of deel het op social media.

Doe de test!

Benieuwd hoe je er momenteel voor staat op het gebied van voedselverspilling en de duurzaamheid van het menu? Doe de quickscan en kom erachter!

Kosten besparen en marges verbeteren

Bij de adviezen om de duurzaamheid en gezondheid van het menu te verbeteren kijken we ook naar de marges en het inkoopbeleid. Wist je dat je door verduurzaming je marges aanzienlijk kunt verbeteren en kosten kan besparen?

Hier leggen we het uit:

Minder voedsel verspillen

Voedselverspilling is een directe kostenpost voor horecaondernemers. Een gemiddeld restaurant kan 28.000 tot 35.000 per jaar besparen!

Je menu verduurzamen

Denk hierbij aan het (deels) vervangen van dure dierlijke producten door goedkopere plantaardige ingrediënten. Maar ook door de portiegroottes beter aan te passen aan de wensen van jouw gasten. Zulke kleine veranderingen hebben in de regel al een groot effect op de marges.

Gasttevredenheid verhogen

Er is steeds meer vraag naar gezond en duurzaam eten. Voor 8 op de 10 Nederlanders is vlees al geen dagelijkse kost meer. En jongeren onder de 30 jaar kiezen twee keer zo vaak voor plantaardig eten als dertigplussers. Dus blijf niet achter bij deze trend!

Laat zien dat je groen bezig bent

Duurzaamheid en gezondheid zijn thema’s waar veel aandacht voor is. Laat je (potentiële) gasten dan ook weten dat je meedoet met Restaurants van Morgen. We helpen je daarbij door het aanbieden van een handige toolkit vol communicatiematerialen en tips.

En wist je dat ondernemers die zich inzetten voor een duurzame wereld, doorgaans gemakkelijker personeel vinden?

Wanneer kun je starten?

Wil je ook een duurzame start maken in 2024? In de volgende gemeente ligt nog een subsidie klaar, waardoor deelname aan Gelderland van Morgen nog aantrekkelijker wordt: Apeldoorn (zorg), Arnhem (horeca), Berg en Dal (horeca en zorg), Druten en Wijchen (horeca, catering en zorg), Nijmegen (catering, horeca en zorg) en Rheden (horeca). Ga jij in 2024 ook aan de slag met jouw keuken? Meld je dan voor 31 januari 2024 aan bij programmamanager Yumi Overbeeke via yumi.overbeeke@greendish.com of bel met 06-83144722.

Partners

Hieronder zie je de huidige partners van Gelderland van Morgen. Zelf partner worden? Dat kan! Laat je gegevens achter in onderstaand contactformulier.

Meer weten?

Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laat je gegevens achter en dan neemt een van onze impact coaches die gespecialiseerd is in jouw branche contact met je op.