Provincie Gelderland wil in 2050 volledig klimaatneutraal zijn en subsidieerde daarom voor 50 horecazaken binnen de Provincie het programma Gelderland van Morgen. Gedurende vijf maanden is Greendish met deze locaties aan de slag gegaan met een duurzamer menu en/of minder voedselverspilling. Wij leverden inzicht, kennis en tools; de locaties bepaalden zelf met welke doelstellingen ze aan de slag gingen.

Wat levert het op?

Hotel Restaurant Bertram uit Bredevoort deed mee aan Gelderland van Morgen:

“De meest waardevolle zaken die we uit dit project hebben gehaald zijn; meer inzicht, betere communicatie naar de gasten en het team, beter hergebruik van voedselresten, het zelf klaarmaken van producten en gerechten, kostenbesparing én margeverbetering.” – Siebrand Miedema, gastheer bij Hotel Restaurant Bertram.

Zie hier de positieve impact die zij op jaarbasis hebben gemaakt door minder voedsel te verspillen.

Pannenkoekenrestaurant de Duivelsberg deed ook mee met Gelderland van Morgen. Een bekende locatie bij wandelaars en natuurliefhebbers. Voedselverspilling is eigenaar Johannes van den Bent een doorn in zijn oog en ging daarmee aan de slag!

“Onze deelname was een goede stok achter de deur. Afvalreductie en beperken van voedselverspilling is goed voor het milieu én voor de portemonnee. Welke ondernemer kan dat in deze tijd nou negeren!”Johannes van den Bent, eigenaar van Pannenkoekenrestaurant de Duivelsberg

Zie hier de positieve impact die zij op jaarbasis hebben gemaakt door minder voedsel te verspillen:

Wat houdt het in?

 • 1

  Intake: Gesprek met een Greendish expert om kennis te maken en de planning en aanpak te bespreken​

 • 2

  Nulmeting: Laat jouw inkoop analyseren en de milieu impact hiervan berekenen​ EN/OF meet de hoeveelheid koelkast-, keuken- en bordenafval gedurende een week.

 • 3

  Adviesgesprek met expert: Concrete adviezen en tools op basis van de nulmeting, om jouw menu duurzamer en rendabeler te maken​ EN/OF minder voedsel te verspillen

 • 4

  Begeleiding: Regelmatige afstemming voor extra ondersteuning​, ruimte voor al jouw vragen!

 • 5

  Effectmeting: Om de gemaakte impact van de inspanningen te meten analyseren we opnieuw de milieu impact van je inkoop EN/OF de hoeveelheid koelkast-, keuken- en bordenafval van een week.

 • 6

  Impactrapport en certificaat: Je ontvangt een impactrapport en certificaat met jouw resultaten. Iets om trots op te zijn! Dus hang deze op, of deel het op social media.

Kosten besparen en marges verbeteren

Bij de adviezen om de duurzaamheid en gezondheid van het menu te verbeteren kijken we ook naar de marges en het inkoopbeleid. Wist je dat je door verduurzaming je marges aanzienlijk kunt verbeteren en kosten kan besparen?

Hier leggen we het uit:

Minder voedsel verspillen

Voedselverspilling is een directe kostenpost voor horecaondernemers. Een gemiddeld restaurant kan 28.000 tot 35.000 per jaar besparen!

Je menu verduurzamen

Denk hierbij aan het (deels) vervangen van dure dierlijke producten door goedkopere plantaardige ingrediënten. Maar ook door de portiegroottes beter aan te passen aan de wensen van jouw gasten. Zulke kleine veranderingen hebben in de regel al een groot effect op de marges.

Gasttevredenheid verhogen

Er is steeds meer vraag naar gezond en duurzaam eten. Voor 8 op de 10 Nederlanders is vlees al geen dagelijkse kost meer. En jongeren onder de 30 jaar kiezen twee keer zo vaak voor plantaardig eten als dertigplussers. Dus blijf niet achter bij deze trend!

Enthousiaste gemeentes

Zes gemeenten waren zo enthousiast over dit project, dat zij de overige 50% gesubsideerd hebben naast de 50% van de provincie Gelderland: Gemeente Apeldoorn (zorg), Gemeente Arnhem (horeca), Gemeente Berg en Dal (horeca en zorg), Gemeente Druten en Wijchen (horeca, catering en zorg), Gemeente Nijmegen (catering, horeca en zorg) en Gemeente Rheden (horeca).

Partners

Hieronder zie je de huidige partners van Gelderland van Morgen. Zelf partner worden? Dat kan! Laat je gegevens achter in onderstaand contactformulier.

Meer weten?

Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laat je gegevens achter en dan neemt een van onze impact coaches die gespecialiseerd is in jouw branche contact met je op.