Provincie Flevoland en gemeente Lelystad willen graag de voedselketen verduurzamen. Doelen hierbij zijn: hogere consumptie van gezonde lokale producten, voedseleducatie én voedselverspilling tegengaan. Greendish is ingeschakeld om het project "Vermindering voedselverspilling bij vijf zorglocaties in Flevoland", te begeleiden. Deelnemers aan dit project waren Coloriet locaties De Hoven, Laarhof/Laarstaete en De Regenboog en Woonzorg Flevoland locaties Hanzeborg en De Uiterton. 

Aan de hand van de uitkomsten van de nulmetingen zijn deze zorglocaties in Flevoland aan de slag gegaan met het verminderen van voedselverspilling. Naast persoonlijke begeleiding was er ook ondersteuning vanuit de Greendish Academy: een online leeromgeving waarbinnen medewerkers meer kunnen leren over o.a. voedselverspilling, maar ook over andere onderwerpen zoals lokaal inkopen.

Resultaten

Door het meten van voedselverspilling in hun keuken, koelkast en op het bord, is hun kennis en bewustzijn vergroot. Met als resultaat: 30% minder voedselverspilling! Daarmee komen deze zorglocaties weer dichter bij de doelen uit het klimaatakkoord.

Naast milieuwinst heeft het tegengaan van voedselverspilling ook financiële voordelen. Greendish heeft in kaart gebracht dat 30% minder verspilling op jaarbasis leidt tot ruim 4000 kilo minder CO2 uitstoot, ongeveer 6400 m3 waterbesparing, én tot €6.400 besparing in kosten.

Certificaten uitgereikt

Tijdens een inspiratiebijeenkomst over tegengaan van voedselverspilling en de kansen van de eiwittransitie, werden certificaten uitgereikt aan de vijf zorglocaties. Dit gebeurde in aanwezigheid van wethouder Sjaak Kruis, gedeputeerden Jan-Nico Appelman en Gebke van Gaal. De locaties ontvingen dit certificaat, om hen te bedanken voor hun koplopers rol en inzet voor het tegengaan van voedselverspilling in Flevoland. 

Op naar een nóg duurzamer Flevoland! 

Meer weten?

Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laat je gegevens achter en dan neemt een van onze impact coaches die gespecialiseerd is in jouw branche contact met je op.