Greendish ondersteunde de provincie Noord-Holland op weg naar een duurzamer en gezonder voedselaanbod. Een van de doelstellingen van de provincie was om om eten uit de korte keten te bevorderen. Niet alleen vanwege het maken van minder transportkosten, maar ook om de brug te slaan tussen voedselproducenten in de provincie en consumenten.

Naast dat het belangrijk is om duurzame initiatieven te ontwikkelen en te ondersteunen, willen ze ook zelf het goede voorbeeld geven met het voedselaanbod in het bedrijfsrestaurant (cateraar Eurest) van de provincie. Vandaar dat ze een van de ondertekenaars zijn van de Greendeal duurzame catering: Eten uit de korte keten, die sinds oktober 2020 van kracht is. Bij de uitvoering van de Greendeal duurzame catering hebben ze Greendish in de arm genomen. In deze drie jaar gaan we samen met Eurest en de provincie aan de slag met o.a. de volgende thema’s:

  • het stimuleren van de lokale economie door de inkoop van lokale producten te bevorderen van 19% in 2020 naar 25% in 2025;
  • het reduceren van de Co2-impact van het voedselaanbod;
  • de milieu impact meetbaar en zichtbaar maken ten behoeve van de motivatie van medewerkers.

Doelen vertaald naar Challenges

Bovenstaande ambitie is door vertaald in doelen voor jaar 1, 2 en 3: minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten in de gerechten en lokale inkoop bevorderen. Deze doelen zijn weer gebruikt om challenges te ontwikkelen. Onderstaand voorbeeld van één van de challenges in jaar 1 laat zien dat er, ondanks corona, met een kleine stap toch impact bereikt kan worden:

Waar staan we nu?

  • Lokaal inkopen is gestegen naar 22%
  • Inkopen uit de korte keten zijn gestegen naar 42%
  • CO2 uitstoot per gerecht is gedaald met gemiddeld 25%
  • Seizoensproducten gestegen naar 11%
  • Greendish Academy is voor het grootste deel doorlopen

Zo hebben wij het aangepakt

Zoals altijd bij onze Succesformules, zijn we gestart met een nulmeting op de inkoop van cateraar Eurest. Daaruit bleek dat Eurest het al goed doet voor wat betreft het inkopen van producten uit Nederland, maar dat er op het gebied van lokaal inkopen en inkopen met keurmerken nog winst te behalen viel. De CO2 uitstoot van de top 5 gerechten verminderen behoorde ook tot de uitdagingen van de provincie. De gasttevredenheid en medewerkers tevredenheid was hoog en ook de motivatie om duurzame en gezonde maaltijden te bereiden en te kiezen was goed. In jaar 2 en 3 hebben we de metingen herhaald en zie je steeds vooruitgang.

De resultaten van de metingen presenteren we ieder jaar in een kick off meeting met alle medewerkers van de cateraar en de beleidsmedewerkers van de provincie, in workshop-vorm worden de doelen voor het komende jaar bepaald.

Daarna gaan de medewerkers aan de slag met de online modules van de Greendish Academy: Lokaal Inkopen en Eiwittransitie waren daarbij het meest belangrijk om te doorlopen. Op basis van de kennis opgedaan tijdens de kick off en de modules worden er challenges uitgevoerd, bijvoorbeeld: het verminderen van het portie vlees in 2 gerechten en het ontwikkelen van een inkooplijst van producten met keurmerk. Daarnaast zijn er broodjes met vlees vervangen door vegetarische varianten. De soepen zijn inmiddels standaard vegetarisch en de gasten kunnen er indien gewenst balletjes bij vragen.

Ilse Zaal, gedeputeerde Landbouw

“Dat wij als gedeputeerden Landbouw én Circulaire Economie beiden deze Green Deal vanuit Noord-Holland ondertekenden geeft wel aan dat we serieus met de opdrachten aan de slag zijn. Corona doet een behoorlijk beroep op de samenwerking tussen Eurest, Greendish en de provincie, maar ik ben trots dat de cateringmedewerkers allemaal meedoen aan de Greendish Academy en ook al de eerste certificaten hebben behaald. Ik ga ervan uit dat er snel weer meer provinciale collega’s in het bedrijfsrestaurant kunnen genieten van de nieuwe samengestelde menu’s.”

Toekomst

We hebben begin 2023 de challenges voor het laatste jaar bedacht waarbij de nadruk vooral ligt op lokaal inkopen, eiwittransitie en het meenemen van de medewerkers van de provincie door het organiseren van proeverijen met lokale en plantaardige producten. We hopen dit jaar weer veel meer gasten in de catering te ontvangen en zo onze positieve impact op duurzaamheid en gezond te vergroten, waarbij gasttevredenheid en medewerkers motivatie weer een grote rol blijven spelen.

Meer weten?

Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laat je gegevens achter en dan neemt een van onze impact coaches die gespecialiseerd is in jouw branche contact met je op.