Greendish 2050 Guidelines

Met duurzaamheid steeds vaker hoog in het vaandel bij consument, bedrijfsleven en de politiek, wordt er wereldwijd veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar wat dit betekent voor ons voedselsysteem. Uit deze onderzoeken blijkt dat er nog behoorlijk wat veranderingen nodig zijn in onze manier van produceren en consumeren, voordat wij de hele wereld in 2050 kunnen voorzien van gezond en duurzaam voedsel. Een voedselaanbod dat geproduceerd wordt binnen de grenzen van één aarde. Een lastige opgave, maar het kán wel!

Dit houden de Greendish 2050 Guidelines in

In de Greendish 2050 Guidelines zijn verschillende wetenschappelijke inzichten vertaald naar richtlijnen die gebruikt kunnen worden bij het samenstellen van een duurzaam, gezond en bovenal lekker menu. Een menu waarmee in 2050 iedereen ter wereld voorzien wordt in gezond en duurzaam voedsel: het Menu van de Toekomst.

De Greendish 2050 Guidelines bieden praktisch toepasbare kennis rondom de samenstelling van het soort gerechten op de menukaart, de samenstelling op het bord en verantwoorde ingrediëntkeuzes. Dus:

  • Ben jij op zoek naar praktische informatie met betrekking tot een duurzaam en gezond menu?
  • Ben jij benieuwd hoe je kunt beoordelen wat verantwoord gekozen ingrediënten zijn?
  • Wil je graag leren hoe je een duurzaam en gezond gerecht samenstelt?
  • En wil je bovenal een lekker menu op tafel zetten voor jouw gasten?

Download dan meteen de Greendish 2050 Guidelines en start direct met het verduurzamen van jouw menu.

 

Greendish 2050 Guidelines: duurzaam en gezond menu

Totstandkoming van de richtlijnen

De samenstelling van de richtlijnen voor het Menu van de Toekomst, oftewel de Greendish 2050 Guidelines, is gebaseerd op het EAT-Lancet rapport1 en de Richtlijnen Schijf van Vijf van het Voedingscentrum2. In samenwerking met de Wetenschappelijke Raad3 en Expert Panels4 van Greendish is een praktische invulling gegeven aan de huidige wetenschappelijke richtlijnen die zijn omschreven in het EAT-Lancet rapport, gecombineerd met andere wetenschappelijke inzichten. De inhoudelijke basis van de Greendish 2050 Guidelines wordt regelmatig tegen het licht gehouden en met de laatste wetenschappelijke inzichten geüpdatet.

EAT-Lancet en de Richtlijnen Schijf van Vijf

Het EAT-Lancet rapport1 is het resultaat van een groot project waaraan 37 internationale wetenschappers hebben meegewerkt. Zij hebben universele wetenschappelijke targets gezet voor een duurzaam voedselsysteem en een gezond dieet, wat via rekenmodellen geïntegreerd is tot een gemeenschappelijk kader dat aangeeft hoe een duurzaam en gezond voedingspatroon in 2050 eruitziet. Lees meer over het EAT-Lancet rapport in onze blog.

De Richtlijnen Schijf van Vijf2 onderbouwen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. In deze Richtlijnen is een praktische vertaling gegeven aan de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad, aangevuld met specifieke adviezen voor voldoende energie en voedingsstoffen.

Gezonder menu

Kennis omzetten in actie

Wij hebben inmiddels meer dan 10 jaar ervaring in het verduurzamen en gezonder maken van het voedselaanbod en onze kennis delen wij graag met jou! Enthousiast en vol passie helpen wij voedselaanbieders, waaronder horeca en catering, meer positieve impact te maken door hen te helpen de menukaart te verduurzamen.  

Om onze missie nóg breder uit te dragen en meer keukens te helpen, hebben wij onze kennis vertaald naar de Greendish 2050 Guidelines. Praktische richtlijnen waarmee wij de tools bieden die je nodig hebt om een gezond, duurzaam en toekomstbestendig menu samen te stellen.

 

 

Advies bij duurzaam voedselaanbod

Bronnen:

1 Willett W, Rockstrom J, Loken B, Springmann M, Lang T, Vermeulen S, et al. Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet. 2019.
&
Summary Report of the EAT-Lancet Commission on Healthy Diets from Sustainable Food Systems: https://eatforum.org/eat-lancet-commission/eat-lancet-commission-summary-report/

2 Brink L, Postma-Smeets A, Stafleu A, Wolvers D. Richtlijnen Schijf van Vijf. Voedingscentrum. 2020: https://www.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/voedingscentrum/Documents/Professionals/Schijf%20van%20Vijf/Richtlijnen%20Schijf%20van%20Vijf.pdf

3 Wetenschappelijke Raad Greendish: https://greendish.com/wetenschappelijke-raad/

4 Expert Panels Greendish: https://greendish.com/expert-panels/

Wie wij helpen te verduurzamen

Persoonlijk advies
Gemeentes
Samen maken we een strategie voor het verduurzamen van jouw gemeente met concrete doelstellingen en uitdagingen.
Cateraars
Met een aangepast voedselaanbod duurzaam en gezond de toekomst in? Wij helpen je op weg.
Restaurants
Je marges verbeteren, je team motiveren en je gasten tevreden houden? Samen maken we een plan voor jouw zaak.
Corporates
Wil jij gezondere werknemers en een hogere werknemerstevredenheid? Ga dan aan de slag met het verduurzamen van je voedselaanbod.

Ben je benieuwd waar voor jouw organisatie kansen liggen om impact te maken?

 

Plan dan direct een gesprek met ons in om kennis te maken!

Je kunt al jouw vragen stellen

Persoonlijk contact

Bespreek direct de mogelijkheden

Plan gesprek!

 

Hen hebben wij al geholpen