VOEDSELAANBOD VERGROENEN MET GELDERLAND VAN MORGEN

Provincie Gelderland wil in 2050 klimaatneutraal zijn en ondersteunt daarom ondernemers in de Horeca, Zorg, Catering en Retail met het programma Gelderland van Morgen. Het programma wordt uitgevoerd door Greendish en meer dan 30 partners. Onze ambitie? Samen gaan we meer dan 10 miljoen borden ‘vergroenen’ en 15 tot 25% minder voedsel verspillen. Dit moet een CO2-reductie opleveren van 30-40%. Maak je bedrijf toekomstbestendig!

Ondernemers in de Horeca, Zorg, Catering en Retail in Gelderland kunnen met 50% subsidie meedoen met het programma Gelderland van Morgen. Bedrijven die meedoen, gaan gedurende 1 of 2 jaar aan de slag met het:

  • aanbieden van meer voedsel met plantaardige eiwitten, in plaats van dierlijke
  • verminderen van voedselverspilling.

 

Maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te kijken wat dit programma voor je kan betekenen. Plan een afspraak met Yumi Overbeeke, projectleider Horeca en Retail of met Nikki van Kuijk, projectleider Zorg en Catering.

Beluister het radiofragment met uitleg over het project hier:

Quickscan en adviesgesprek

Na aanmelding voeren we gezamenlijk een Quickscan uit om globaal inzicht te krijgen in de impact van het huidige voedselaanbod en wanneer welk voedsel wordt verspild. Daarna volgt een adviesgesprek en bepaal je zelf waar je mee aan de slag gaat. Je kunt kiezen om met meer plantaardig voedsel aan de slag te gaan of met voedselverspilling. Je kunt ook kiezen voor allebei. Het is jouw keuze. Wil je als supermarkt meedoen? Dan maken we graag een afspraak voor een traject op maat.

yourchoice

Monitoring: de 0-meting

Afhankelijk van het traject dat je hebt gekozen (plantaardig voedsel en/of voedselverspilling) ga je aan de slag met de 0 meting. Je kunt daarbij kiezen uit drie pakketten: Begin, Beter, Best. Met het Begin-pakket meet je de samenstelling van het menu, de samenstelling op het bord en de milieu-impact van het bestverkochte gerecht of de hoeveelheid voedsel die verspild wordt. Met het pakket Beter beoordeel je zelfs 5 van de meest verkochte gerechten. Het pakket Best is het meest uitgebreide pakket, hierbij wordt ook de inkoop en de medewerkerstevredenheid gemonitord. Bij het pakket Begin of Beter voer je de metingen grotendeels zelfstandig uit. Bij het pakket Best ontvang je intensieve begeleiding van Greendish.  De analyse en terugkoppeling van de metingen wordt altijd door Greendish verzorgd.

Gerecht op bord van Greendish met radijs, champignons en rucola

Aan de slag!

Met de uitkomst van de 0-meting en een adviesgesprek ga je gedurende enkele weken gericht aan de slag met het doorvoeren van veranderingen in het voedselaanbod. Daarbij kun je gebruik maken van de Greendish Academy. De Greendish Academy is een online platform waar je inspiratie opdoet, cursussen volgt en uitdagingen aangaat. De cursussen gaan bijvoorbeeld over Voedselverspilling, Sustainable Menu Engineering (SME, de samenstelling van ingrediënten in een gerecht), Verantwoord Inkopen en Promotie. Met de challenges die je aangaat, motiveer je je team en kun je de juiste veranderingen doorvoeren. Na afloop wordt een kennistoets afgenomen en krijg je een certificaat van deelname. Ook ontvang je een digitale toolkit met teksten en beelden die je kunt gebruiken in je communicatie naar je gasten en klanten.

horecatrends 2021

Monitoring: de impact-meting

Wat is het effect van de doorgevoerde veranderingen en je inspanningen? Dat meten we met de impact-meting. Op basis van de gegevens uit de 0-meting kijken we opnieuw naar de impact van de menusamenstelling, van 1 of meerdere gerechten, de voedselverspilling en eventueel de inkoop en medewerkerstevredenheid. Ook krijg je inzicht in de gasttevredenheid. Zo weet je precies wat je inspanningen hebben opgeleverd voor jezelf, het team, je bedrijf en het milieu.

Voedselaanbod verduurzamen

Publiciteit

Nadat je het programma Gelderland van Morgen succesvol hebt afgerond, ontvang je een certificaat. Het certificaat kun je uiteraard ophangen in je bedrijf. Daarnaast communiceren wij regelmatig over het programma, de deelnemers, de resultaten en de impact die we samen realiseren. Uiteraard krijgt jouw bedrijf ook een vermelding op deze website.

Voedselaanbod verduurzamen

Wat levert meedoen met Gelderland van Morgen op?

  • Business case. Ontdek hoe je meer marge genereert met een duurzamer menu.
  • Inzicht in de impact van het huidige menu en afvalstromen.
  • Handvatten voor toekomstbestendig ondernemerschap.
  • Behoud, en vaak juist een toename, van gasttevredenheid.
  • Publiciteit. Media-aandacht door deelname en een toolkit voor communicatie naar je gasten en klanten.
  • Een bijdrage aan een duurzaam voedselsysteem.

Wil je weten hoeveel impact jij kunt maken?

Boek nu een vrijblijvend kennismakingsgesprek van 30 minuten. Plan een afspraak met Yumi Overbeeke, projectleider Horeca en Retail of met Nikki van Kuijk, projectleider Zorg en Catering.

Download de factsheet ‘Gelderland van Morgen’ voor bedrijven met bedrijfscatering

Download de factsheet ‘Gelderland van Morgen’ voor horeca, zorg en cateraars 


Wie doet er al mee?

Logo Unilever Logo Radboud UMC logo gemeente Hutten

Partners