VOEDSELAANBOD VERGROENEN MET GELDERLAND VAN MORGEN

Provincie Gelderland wil in 2050 klimaatneutraal zijn en ondersteunt daarom ondernemers in de Horeca, Zorg, Catering en Retail met het programma Gelderland van Morgen. Het programma wordt uitgevoerd door Greendish en meer dan 30 partners. Onze ambitie? Samen gaan we meer dan 10 miljoen borden ‘vergroenen’ en 15 tot 25% minder voedsel verspillen. Dit moet een CO2-reductie opleveren van 30-40%. Maak je bedrijf toekomstbestendig!

Wil je weten hoeveel impact jij kunt maken?

Wil je meer informatie over hoeveel impact jij kunt maken? Boek nu een vrijblijvend kennismakingsgesprek van 30 minuten. Plan een afspraak met Zoë Verdaasdonk via de onderstaande button. In dit gesprek gaan we kijken wat dit programma voor jou kan betekenen.

Plan afspraak met Zoë  

 

Ondernemers in de Horeca, Zorg, Catering en Retail in Gelderland kunnen met 50% subsidie meedoen met het programma Gelderland van Morgen. Bedrijven die meedoen, gaan gedurende 1 of 2 jaar aan de slag met het:

 • aanbieden van meer voedsel met plantaardige eiwitten, in plaats van dierlijke
 • verminderen van voedselverspilling.

Beluister het radiofragment met uitleg over het project hier:


Download factsheets

Download Factsheet ‘Gelderland van Morgen’ voor bedrijven met bedrijfscatering

Download Factsheet ‘Gelderland van Morgen’ voor horeca, zorg en cateraars


Wie doet er al mee?

Logo Radboud UMC logo gemeente Hutten
Logo Unilever
 

 

Gelderland van Morgen in het kort

 • Deelnemers kiezen zelf of ze aan de slag gaan met duurzamere voeding of voedselverspilling. Deelnemen met beide thema’s kan ook.  
 • Het traject duurt 4 maanden 
 • Er wordt gestart met een 0-meting 
 • De deelnemers krijgen ondersteuning van Greendish om veranderingen door te voeren 
 • Daarna volgt een effectmeting, zodat de ondernemer goed inzicht heeft in wat de inspanningen opleveren

 

Aanleiding en insteek

Provincie Gelderland wil in 2050 klimaatneutraal zijn en ondersteunt daarom ondernemers in de Horeca, Zorg, Catering en Retail met het programma Gelderland van Morgen. Het programma wordt uitgevoerd door Greendish en zo’n 25 partners. Onze ambitie? Samen gaan we meer dan 10 miljoen borden ‘vergroenen’ en 15 tot 25% minder voedsel verspillen. Dit moet een CO2-reductie opleveren van 30-40%. Maak je bedrijf toekomstbestendig! 

Ondernemers in de Horeca, Zorg, Catering en Retail in Gelderland kunnen met 50% subsidie meedoen met het programma Gelderland van Morgen. Deelnemers gaan aan de slag met het: 

 • aanbieden van duurzamere voeding (de eiwittransitie: meer plantaardig in plaats van dierlijk). Je hoeft niet de hele menukaart of aanbod vegetarisch te maken. Al met kleine aanpassingen op het bord zoals porties en verhoudingen aanpassen maak je veel impact. 
 • verminderen van voedselverspilling. Hierbij meten we waar dit vooral binnen jullie organisatie ontstaat en gaan we dit effectief terugdringen en voorkomen. 

Jij bepaalt wanneer je start en welk thema je op wil focussen! Het project ziet er vervolgens als volgt uit: 

Quickscan (15 minuten)

Tijdens het kennismakingsgesprek voeren we gezamenlijk een Quickscan uit om globaal inzicht te krijgen in de impact van het huidige voedselaanbod en wanneer welk voedsel wordt verspild. Daarna volgt een adviesgesprek en bepaal je zelf waar je mee aan de slag gaat. Je kunt kiezen om met duurzamere voeding aan de slag te gaan of met voedselverspilling. Je kunt ook kiezen voor allebei. Het is jouw keuze.  

yourchoice

Nulmeting (1-2 weken)

Afhankelijk van het traject dat je hebt gekozen (duurzame voeding en/of voedselverspilling) ga je aan de slag met de 0 meting. Hierbij monitoren we altijd de gasttevredenheid en krijg je een impactrapport met alle resultaten. Verder kies je uit 2 opties: Basis en Standaard. Bij het Basis pakket voeren we metingen uit voor eiwittransitie OF voedselverspilling. Bij Standaard meten we het allebei. De analyse en terugkoppeling van de metingen wordt altijd door Greendish verzorgd. 

Duurzame voeding (eiwittransitie) metingen bestaan uit: een overall menucheck waarbij we in kaart brengen wat de verhoudingen op je menukaart of het totale aanbod zijn. Is de verhouding rood vlees, gevogelte, vis en vegetarisch bijvoorbeeld future-proof, of zijn daar nog slimme stappen in te zetten? Daarnaast meten we de milieu impact van de top-5 gerechten/opties door, met behulp van onder andere de ingrediënten en grammages die jullie aan ons doorgeven. Zo krijg je een goed beeld van hoe er impact te maken is met het voedselaanbod en kan je direct de juiste stappen zetten! 

Voedselverspilling metingen bestaan uit: gedurende 1-2 weken houden jullie de volgende verspillings-stromen bij:  

 • Koelkastafval: alles wat over de datum gaat of niet wordt gebruikt 
 • Keukenafval: mise-en-place, snijafval en overproductie 
 • Bordenafval: alles wat op de borden blijft liggen en niet wordt opgegeten 

Zo krijg je goed inzicht in waar de meeste verspilling plaatsvindt en hoe dit te minimaliseren. Dit ga je meteen terugzien in het besparen van kosten! 

Gerecht op bord van Greendish met radijs, champignons en rucola

Actieperiode (3 maanden)

Met de uitkomst van de 0-meting en een adviesgesprek ga je gedurende zo’n 3 maanden gericht aan de slag met het doorvoeren van veranderingen in het voedselaanbod. Daarbij kun je gebruik maken van de Greendish Academy. De Greendish Academy is een online platform waar je inspiratie opdoet, cursussen volgt en uitdagingen aangaat. De cursussen gaan bijvoorbeeld over Voedselverspilling, Sustainable Menu Engineering (eiwittransitie), Verantwoord Inkopen en Promotie. Met de challenges die je aangaat, motiveer je je team en kun je de juiste veranderingen doorvoeren. Na afloop wordt een kennistoets afgenomen en krijg je een certificaat van deelname. Ook ontvang je een digitale toolkit met teksten en beelden die je kunt gebruiken in je communicatie naar je gasten en klanten.  

Ook hierbij is er een keuze uit Basis of Standaard. Bij Basis ga je in ieder geval aan de slag met voedselverspilling en duurzame voeding (eiwittransitie). Bij Standaard krijg je ook toegang tot de inhoud over verantwoord inkopen en promotie. Ook omvat het Standaard pakket allerlei praktische tools en handvatten die je direct op weg helpen met het maken van aanpassingen. 

horecatrends 2021

Effectmeting (1-2 weken)

Wat is het effect van de doorgevoerde veranderingen en je inspanningen? Dat meten we met de effectmeting. Hierbij voeren we precies dezelfde metingen uit als dat we bij de nulmeting hebben gedaan. Dit voegen we overzichtelijk en praktisch samen in een impactrapport. Hierdoor krijgen we een goed beeld van de impact van de stappen die jullie in de tussentijd hebben gezet. Zo weet je precies wat je inspanningen hebben opgeleverd voor jezelf, het team, je gasten, je bedrijf en het milieu.  

Voedselaanbod verduurzamen

Communicatie

Nadat je het programma Gelderland van Morgen succesvol hebt afgerond, ontvang je een certificaat. Het certificaat kun je uiteraard ophangen in je bedrijf. Daarnaast communiceren wij regelmatig over het programma, de deelnemers, de resultaten en de impact die we samen realiseren. Uiteraard krijgt jouw bedrijf ook een vermelding op onze website. 

Voedselaanbod verduurzamen

Wat levert meedoen met Gelderland van Morgen op?

 • Business case. Ontdek hoe je meer marge genereert met een duurzamer menu.
 • Inzicht in de impact van het huidige menu en afvalstromen.
 • Handvatten voor toekomstbestendig ondernemerschap.
 • Behoud, en vaak juist een toename, van gasttevredenheid.
 • Publiciteit. Media-aandacht door deelname en een toolkit voor communicatie naar je gasten en klanten.
 • Een bijdrage aan een duurzaam voedselsysteem.

Heeft dit je interesse gewekt?

Neem dan contact op met Zoë Verdaasdonk van Greendish via 0683967134 of zoe@greendish.com voor meer informatie en de mogelijkheden. Het is ook mogelijk om meteen een Teams-afspraak in te plannen. Dat kan via onderstaande button.

Plan afspraak met Zoë


 

Partners