DUURZAME & GEZONDE VOEDSELOMGEVING

Almere is gestart met een pilot om het voedselaanbod in het centrum te verduurzamen. Vijf deelnemers hebben zich hiervoor aangemeld. Ondanks dat zij door corona hun (bedrijfs)restaurant moeten sluiten zetten ze er de komende periode hun schouders onder. Met de ambitie hun klanten een gezonder en duurzamer voedselaanbod te kunnen serveren.

De deelnemers zijn vier horecaondernemers en de cateraar van het stadhuis. Onder begeleiding van Greendish en Smaackmakers kijken zij o.a. naar de samenstelling van hun aanbod, naar voedselverspilling of gebruik van lokale producten. Iedere deelnemer heeft z’n eigen aandachtsgebied(en).

Wethouder Maaike Veeningen: “Deze ondernemers willen met deze pilot bezoekers in het centrum lekker eten voorschotelen dat ook nog eens gezond en duurzaam is. Een geweldig initiatief dat ik van harte ondersteun. Ik hoop dat het een voorbeeld is voor andere ondernemers zodat er volgend jaar 2 x zoveel deelnemers meedoen”

Dit pilotproject draagt bij aan één van de doelen van Groen & Gezond Almere: het versterken en versnellen van de stappen op weg naar een duurzame en gezonde voedselomgeving.

De ambitie is om de consument, de werknemer en bezoeker te verleiden tot het maken van duurzame en gezonde keuzes. Met de focus op minder dierlijk, minder voedselverspilling, meer lokaal & seizoensgebonden en ondersteund door de Schijf van Vijf. Daarmee wordt het aanbod toekomstbestendiger en voegt het waarde toe in termen van vitaliteit, gezondheid, (gast)tevredenheid, milieu en klimaat. Niet alleen ondersteunt de gemeente hiermee de lokale economie, ook stimuleren zij lokale producten van Flevolandse bodem.

Groen & Gezond Almere heeft een directe link met Floriade Expo 2022, het groene evenement dat in Almere plaatsvindt in 2022. Thema van de Floriade is Growing Green Cities. De gemeente vertaalt dit thema door in de stad door oplossingen te laten zien voor uitdagingen en vragen rondom natuur in de stad, groene energie, gezondheid en (lokale) voeding.

 

FOCUS PILOT

 

Horeca begeleid door Greendish:

 • Analyse, Visie en doelstellingen op voedselaanbod 
 • Een interview met de deelnemers;
 • Analyse van de samenstelling van de menukaart (dierlijk vs plantaardig);
 • Analyse & Advies over de top 5 gerechten (voetafdruk, landgebruik, watergebruik, lokaal ingekocht, gebruik keurmerken, seizoensproducten ed);
 • óf aan de slag met nieuwe recepten voorzien van lokale ingrediënten afkomstig van Flevofood;
 • Een gasttevredenheidsonderzoek voor en na de pilot
 • Voorbereiding consumentencampagne

 

Catering & vestigingsbeleid begeleid door Smaackmakers:

 • Analyse, visiebepaling, doelstellingen
 • Implementatie van de adviezen via intensieve begeleiding
 • Activatie van stakeholders via een workshop & training
 • Begeleiding van aanbestedingen naar duurzaam en gezond
 • Metingen van het voedselaanbod bij cateraars (door Greendish)
 • Begeleiding aanpak vestigingsbeleid
 • Begeleiding aanpak reclame- en marketingbeleid
 • Voorbereiding consumentencampagne

ACHTERGROND

De gedachte achter de gebiedsgerichte aanpak sluit aan op wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat onze voedselomgeving bepalend is voor wat, hoeveel en hoevaak we eten en drinken. Hoe meer ‘contactmomenten’ met een duurzaam en gezond aanbod, hoe waarschijnlijker het is dat consumenten hiervoor kiezen. Want, hoe gewoner een duurzaam en gezond aanbod is, hoe meer het de nieuwe standaard keuze wordt. 

 

 

VISIE

Het streven is een centrum waarin de consument, de werknemer en bezoeker geïnspireerd en gefaciliteerd wordt in het maken van een duurzame en gezonde keuze. Niet via informeren, maar via verleiden. Met een duurzaam en gezond aanbod in overvloed, dat lekker en aantrekkelijk geprijsd is. Het centrum moet zo een voorbeeld worden voor andere steden én de eigen stad.  

 

AANPAK

We starten een intensief begeleidingstraject, waaronder een nulmeting en advies op maat, bij 6 deelnemers. Begin volgend jaar worden alle uitkomsten van deze pilot geëvalueerd, en het plan voor een eventueel vervolg in 2021 gemaakt.

Horeca, bedrijfsrestaurants, het ziekenhuis, scholen en andere voedselaanbieders worden de komende maanden benaderd om deel te nemen. In een latere fase wordt ook het vestigingsbeleid en marketing- en reclamebeleid onder de loep genomen.

DEELNEMERS

Meat in the City 

Welkom bij Meat in the City. De naam van Meat in the City in Almere Centrum verklapt het al, op het menu staan veel opties voor liefhebbers van vlees. De chef is 12 jaar slager geweest en weet precies waar hij het beste vlees vandaan moet halen en hoe dit het zo lekker mogelijk bereid kan worden. Het vlees komt van melkkoeien en zorgt dus dat de koe voor meerdere doeleinden gebruikt wordt (zgn dubbeldoel koevlees). Daarnaast staan er een paar goede vegetarische opties op de kaart.

Rick Ruys, bedrijfsleider Meat in the City: “Wij doen mee omdat we graag meer willen weten over wat er zoal lokaal te krijgen is, want wij gaan ons richten op verduurzamen door met meer groente te werken en met producenten uit de Flevopolder.” 

Rosita’s 

Welkom bij Rosita’s, hét Mexicaanse restaurant van Almere. Het restaurant is in juli 2015 geopend en daarmee maken gastvrouw Sonja en chefkok Ton hun droom waar. Na jaren ervaring te hebben opgedaan bij topkoks tijdens hun vele reizen door Mexico, brengen zij de meest smaakvolle recepten nu naar hun restaurant aan de Koopmanstraat 5. De authentieke Mexicaanse ervaring staat centraal bij Rosita’s met een menukaart vol heerlijke traditionele gerechten, lekkere cocktails en sangria, en een gezellige ongedwongen sfeer in het restaurant.

Bedrijfsleider Nickolai van Eijsden: “Wij doen mee omdat we al goed nadenken over een goeie mix tussen vegetarische gerechten en vlees gerechten, maar we benieuwd zijn naar de analyse van onze kaart en de mogelijkheden die we hebben om producten met keurmerken en/of van lokale leveranciers in te kopen.”

The Black Cockatoo 

Welkom bij  The Black Cockatoo, het leukste lunchcafé van Almere Centrum. Wij serveren bijzondere gerechten met aandacht voor duurzaamheid en kwaliteit. Ook kun je bij ons genieten van koffie, thee of chai met huisgemaakte taart.

Eigenaresse Kimberley: “Ondanks dat wij een volledig veganistisch assortiment hebben en daarmee automatisch een grote verduurzamingsslag hebben gemaakt, vinden we het interessant om onze menukaart eens te laten doorlichten om te kijken waar het nóg beter kan. 

La Maison 

Welkom bij Brasserie La Maison, jouw tweede huis in Almere. Brasserie La Maison is modern en gezellig ingericht. In het voorjaar kun je heerlijk genieten van de zon op ons ruime terras. Mocht de zon te fel schijnen dan bieden wij plekken aan in de schaduw. Altijd heerlijk met een cocktail erbij.

Eigenaar Peter: “Greendish kwam net op het goede moment binnenlopen om te vertellen over het project Duurzaam en Gezond Voedselaanbod, we wilden namelijk net gaan beginnen aan een nieuwe menukaart dus zijn benieuwd naar het uitkomst van de metingen bij ons en de suggesties voor de kaart.

Stadhuis Almere

Uiteraard is ook het bedrijfsrestaurant van het stadhuis Almere van de partij. Hier kunnen werknemers en bezoekers van de gemeente voedsel kopen in de kantine. Dit  voedselaanbod wordt geregeld door een cateraar. Het doel voor de toekomst is om een duurzame aanbesteding voor de catering te ontwikkelen, zo staat gezonde en duurzame voeding ook bij het bedrijfsrestaurant op de kaart.

Stadhuis, Gemeente Almere: “Dit project zien we als een kans voor synergie! Als Stadhuis willen we deel uitmaken van het streven naar gezond en duurzaam aanbod. Natuurlijk willen wij ook het goede voorbeeld geven en dat doen we graag samen. De begeleiding van Smaackmakers in de aanbesteding helpt ons enorm om een uitvraag te doen naar de markt die duurzaamheid en gezondheid zeer belangrijk vindt. Een mooi samenspel waarbij zij zorgen voor veel extra begrip en een zeer relevante bijdrage rondom duurzaamheid in deze fase.” 

WIL JE WETEN HOEVEEL IMPACT JIJ KAN MAKEN?

Vraag direct een gratis en vrijblijvend consult aan en leg jouw uitdagingen voor aan één van onze experts.

Boek jouw gratis consult

Ruim 9 jaar ervaring

Multidisciplinair team

Laagdrempelig, snel en concreet resultaat

Wetenschappelijke en persoonlijke aanpak