GEMEENTE NISSEWAARD GAAT VOOR DUURZAME HORECA

De gemeente Nissewaard heeft als doel om de Horeca te verduurzamen. Naast duurzaamheid en gezonde voeding, is voedselverspilling één van de thema’s waar aandacht aan zal worden besteed. Voedselverspilling is een groot probleem in Nederland; jaarlijks wordt er 2 miljard kilo voedsel verspild1. De horeca is verantwoordelijk voor ongeveer 14% van deze verspilling². Het overgrote deel komt door overproductie en bord-waste, maar ook snijverlies en koelkastmanagement leveren een bijdrage. Greendish zal de Gemeente Nissewaard helpen om de voedselverspilling terug te brengen.

Vijf horecaondernemers worden begeleid om voedselverspilling aan te pakken. Deze vijf horecaondernemers zullen als voorbeeld dienen voor andere ondernemers in de gemeente, die hopelijk ook stappen gaan zetten op het gebied van verduurzaming van hun menu. Door voedselverspilling te meten creëren we een stukje bewustwording bij de horecaondernemer. Wij voorzien ze van belangrijke informatie en tools om voedselverspilling te verminderen. Naast voordelen met betrekking tot het aantal kilo’s bespaarde voeding, levert het financiële voordelen op (margeverbetering) en vermindering van CO2-uitstoot. Daarnaast worden kostbare producten en resources niet zomaar meer weggegooid waardoor de negatieve impact op het milieu sterk wordt verminderd. Verder nemen we binnen dit project de eiwittransitie (minder dierlijk eiwit) én meer groenten op het bord mee, door middel van onze YourChoice-campagne.

Aanpak

1. Deelnemers werven (5 totaal)

2. nulmeting uitvoeren voor voedselverspilling + de YourChoice check invullen

3. Kick-off met alle deelnemers

4. De deelnemers doorlopen de Greendish Academy met focus op cursussen & challenges voor voedselverspilling

5. De YourChoice campagne vindt plaats, en de challenges/interventies voor voedselverspilling

6. Wij voeren een effectmeting uit

7. De resultaten worden geanalyseerd en gepresenteerd in ons impactrapport.

YourChoice campagne

Vijf horecaondernemers worden intensief begeleid in een lange termijn aanpak voor een gezonder en duurzamer aanbod  met de YourChoice campagne. Hierbij wordt een gezond(er)/duurzamer gerecht aan hun menu toegevoegd of een bestaand gerecht aangepast.

De YourChoice campagne wordt ondersteund met communicatiemateriaal voor de bewoners en gasten van het stadsdeel, te herkennen aan het kenmerkende YourChoice logo. Het resultaat van de campagne is een onderscheidend voedselaanbod in de gemeente Hoeksche Waard dat voldoet aan de groeiende behoefte van bewoners en bezoekers aan gezonde en duurzame maaltijden.

Tijdsplanning

  • Werving deelnemers: jan-feb 2022
  • Begeleiding, challenge & metingen: feb-mrt 2022
  • Kick-off bijeenkomst: april 2022
  • YourChoice campagne: apr-mei 2022
  • Analyse impact & rapportage: mei-juni 2022
yourchoice

Meedoen?

Om je op te geven óf voor meer informatie kun je contact opnemen met Yumi Overbeeke van Greendish via:

E-mail: yumi@greendish.com

Telefoon: 06-83144722


Bronnen:

https://www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Onderzoeksprojecten-LNV/Expertisegebieden/kennisonline/Monitor-voedselverspilling-F00DWa5.htm

https://www.unileverfoodsolutions.nl/inspiratie-voor-chefs/orbisk/facts-figures.html#:~:text=Elk%20jaar%20wordt%20er%20wereldwijd,dat%20in%20Nederland%20weggegooid%20wordt.