" alt="10 jaar Greendish: de 10 hoogtepunten!" />
Kars
november 1, 2021

10 jaar Greendish: de 10 hoogtepunten!

Greendish bestaat 10 jaar! We zullen daarom gedurende de komende maanden blogs posten over uiteenlopende onderwerpen: van de hoogtepunten uit de geschiedenis Greendish tot tips over lekker duurzaam eten. Wat de blogs gemeen hebben? Alles komt in tienvoud ter ere van het 10-jarige jubileum! Deze week kun je in het tweede blog in deze serie lezen over én kijken naar de tien hoogtepunten uit de geschiedenis van Greendish en welke impact deze gemaakt hebben in de transitie naar duurzaam eten en voor Greendish als bedrijf. Greendish is tien jaar geleden begonnen als Variatie op de Kaart, maar voor het gemak houden we het bij Greendish in deze blog. De geschiedenis van Greendish kent veel verschillende hoofdstukken waarin we een grote verscheidenheid aan activiteiten hebben uitgevoerd, van catering en kookwedstrijden tot onderzoek en workshops.


  1. Samenwerking met Jonnie Boer
  2. Kookwedstrijden: VariatieChef van het Jaar verkiezingen
  3. Workshops vegetarisch koken, onder andere voor Stichting Urgenda
  4. Financiële business case ‘duurzame gerechten’
  5. Greendish als cateringbedrijf, onder andere bij PWC
  6. De Chefs Challenge bij Landal, in samenwerking met het Diabetes Fonds
  7. Het meer-groente en minder-vlees-onderzoek naar gasttevredenheid bij van der Valk 
  8. Gek op groente-campagne en ‘The Different Dinner’
  9. De lancering van het nieuwe Greendish in New York
  10. Bedrijfsvideo Greendish geschonken door provincie Noord Holland 

 

1. Samenwerking met Jonnie Boer

Als je een kookwedstrijd in culinair Nederland op de kaart wil zetten kun je natuurlijk met niemand beter samenwerken dan Jonnie Boer. De veelgeprezen sterrenchef van de Librije is vooruitstrevend en een van de meest invloedrijke chefs van Nederland. De samenwerking met Jonnie Boer heeft veel chefs in beweging gebracht, wat resulteerde in een opkomst van 100 chefs uit heel Nederland bij de VariatieChef van het Jaar verkiezingen. Daarnaast is ook de culinaire autoriteit van de Librije van groot belang geweest. Als beste chef van Nederland is Jonnie Boer een inspiratiebron voor velen; wanneer hij vindt dat de tijd rijp is voor een vegetarische kookwedstrijd, vindt culinair Nederland dat ook. Wanneer de Librije meer groente op de kaart zet, volgen er meer.

 

2. Kookwedstrijden: VariatieChef van het Jaar verkiezingen

Een van de eerste activiteiten van Greendish en ook een groot hoogtepunt was de VariatieChef van het Jaar verkiezing, welke vijf achtereenvolgende jaren is georganiseerd door Greendish. Deze kookwedstrijd was een uniek evenement, misschien zelfs wel de eerste vegetarische kookwedstrijd van de wereld. In die tijd werden dierlijke producten in vrijwel ieder gerecht gebruikt in de gastronomie en werd er niet vaak van koks gevraagd om zonder te koken. Tijdens de wedstrijden bleek dat het achterwege laten van dierlijke producten juist enorme creativiteit stimuleerde bij koks. Chefs uit heel Nederland creëerden de prachtigste gerechten. Onder de deelnemers zagen we dat het niveau gedurende de vijf jaren dat de wedstrijd werd gehouden elk jaar steeg; de chefs ontwikkelden zich in het vegetarische koken. Ze leerden dat ze zich in de wereld van de gastronomie kunnen onderscheiden groente. De VariatieChef van het Jaar verkiezingen hebben groente op de kaart gezet, maar ook Greendish. De media, onder andere Mac van Dinther (toonaangevend culinair journalist), deed uitgebreid verslag van de kookwedstrijd.

 

3. Workshops vegetarisch koken, onder andere voor Stichting Urgenda

Stichting Urgenda, een belangrijke lobby- en actiegroep voor klimaatdoelen organiseerde een regiotour door Gelderland om de mooiste duurzame initiatieven van de provincie te laten zien aan een delegatie van de overheid. Op OV-fietsjes kwamen ze aan bij de Librije om mee te kijken bij een van de vele workshops vegetarisch koken die Greendish organiseerde samen met kok/diëtist Marion Pluimes. Op dat moment betekende een vegetarische maaltijd in een restaurant vaak een overdaad aan kaas of een gerecht met alleen groente en granen. Samen met Marion heeft Greendish in totaal 2000 chefs geleerd hoe zij een gebalanceerde vegetarische maaltijd kunnen bereiden. Daarnaast hebben we ook ingezet op zoveel mogelijk zaadjes van inspiratie planten en aanmoediging om het vegetarische koken ook in eigen restaurant toe te gaan passen. Echter, als bedrijf beseften we ons dat we niet weten of de nieuwe kennis wordt toegepast in eigen restaurant en of er dus daadwerkelijk een duurzame impact wordt gemaakt. Vanuit deze ervaring is het gebrek aan meetbare resultaten aan het licht gekomen en daarmee het plan om onderzoek en metingen te gaan verrichten.

 

 

4. Financiële business case ‘duurzame gerechten’

Het eerste belangrijke onderzoek van Greendish was de business case die bewees dat koken met meer groente niet alleen duurzamer is maar ook voordeliger is voor de ondernemer. In samenwerking met Van der Valk en Bidfood (toen nog deliXL) zijn alle recepten van de menukaart van een Van der Valk-restaurant doorgelicht: de inkoop- en verkoopprijzen van alle ingrediënten per gerecht werden berekend en gekoppeld aan analyses van CO2-uitstoot, landgebruik en waterverbruik. Vervolgens zijn de recepten aangepast naar meer groente en minder vlees en zijn dezelfde berekeningen en analyses erop losgelaten. Het onderzoek toonde zonder twijfel aan dat koken met meer groente zowel beter is voor de wereld als voor de portemonnee van de ondernemer.

Deze financiële business case werd een van de fundamenten van Greendish. Met deze case werd aangetoond dat kleine veranderingen op het bord een grote impact teweeg kunnen brengen en Greendish hoopte dat restaurants het direct zouden toepassen. Voordat restaurants deze kleine veranderingen toe zouden gaan passen moest er echter nog een ander obstakel overwonnen worden: zullen de gasten nog wel tevreden zijn wanneer zij minder vlees en meer groente krijgen?

 

5. Greendish als cateringbedrijf, onder andere bij PWC

Het verhaal vertellen over vegetarisch eten hadden we inmiddels goed onder de knie, maar het vegetarische en duurzame eten waar Greendish zo gepassioneerd over was (en is) wilden we ook zelf kunnen serveren en laten proeven. Zo begon het catering-hoofdstuk uit de geschiedenis van Greendish. Een van de meest memorabele cateringopdrachten was de vijf-kantoren tour van PWC. Vanuit een samenwerking met Peter Pan Catering en een tal van vrijwilligers zijn de evenementen van PWC van bijzondere duurzame hapjes voorzien. Er werd gewerkt met producten die de vorige dag nog in de grond stonden bij de boer om de hoek. Dit zorgde voor een extra logistieke uitdaging, maar ook de juiste diepte in het verhaal van het eten dat geserveerd werd. Aan de tour bij PWC zat ook een groot slotevenement verbonden waar honderden gasten geïnspireerd werden door de prachtige smaken en texturen van duurzaam en vegetarisch eten. Bovendien was PWC een aansprekende grote klant, wat leidde tot meer grote opdrachten en een boost gaf aan Greendish als (catering)bedrijf.

 

6. De Chefs Challenge bij Landal in samenwerking met het Diabetes Fonds

Duurzaam eten betekent niet alleen dat het eten goed moet zijn voor het milieu, maar ook gezond voor de mens. Uit deze gedachte ontstond onder meer de Chefs Challenge. Samen met het Diabetes fonds leerde Greendish chefs koken met minder suiker en koolhydraten. Tijdens de finale kwam Koffietijd filmen om het jury-moment vast te leggen. De samenwerking met Landal verliep erg prettig, wat ertoe heeft geleid dat Landal tot op de dag van vandaag nog een belangrijke partner is in onze projecten en onderzoeken.

 

7. Het meer-groente en minder-vlees-onderzoek naar gasttevredenheid bij Van der Valk

Om de vraagtekens rondom gasttevredenheid bij aanpassingen op het bord weg te nemen deed Greendish vervolgens een grootschalig onderzoek in samenwerking met Van der Valk. In dit onderzoek werden vleesporties verkleind en groenteporties vergroot. De gasttevredenheid werd voor en na deze interventie gemeten en er bleek nauwelijks een meetbaar verschil te zijn. Zoals ook beschreven wordt in het eerste jubileumblog stak er bij de publicatie een ware mediastorm op en is Joris onder andere voor het achtuurjournaal van de NOS geïnterviewd.

‘De chef van een van de Van der Valk vestigingen werkte er al 35 jaar. Hij deed alles op een bepaalde manier, zijn eigen manier. Hij was erg stellig: “mijn gasten willen geen extra groente, we gooien de sla al vaak weg. Ze komen hier voor het vlees, dus we kunnen niet zomaar de portie verkleinen.” Uiteindelijk is het toch gelukt om hem zover te krijgen om met een paar gerechten mee te doen aan het onderzoek. Korte tijd later moest hij tegenhouden worden met veranderingen doorvoeren zodat we de nulmeting nog af konden maken… De chef wilde meteen alle 40 gerechten (de hele menukaart) aanpassen! Hij had namelijk het resultaat van het onderzoek al ondervonden in zijn keuken: minder vlees en meer groente betekent minder kosten, maar een even grote gasttevredenheid. De grootste tegenstander werd de grootste ambassadeur.’

 

8. Gek op Groente-campagne en The Different Dinner  

De eerste grote social mediacampagne van Greendish was de Gek op Groente-campagne. BN’ers posten op hun eigen kanalen recepten met veel groente met de hashtag #GekopGroente. Daarnaast hadden we een serie artikelen met recepten in de Telegraaf en als knallende afsluiter the Different Dinner. Het was een geweldige avond waarop 75 bekende Nederlanders bij elkaar waren op een bijzondere plek met een groene in plaats van rode loper. We hebben die avond uitgebreid laten zien hoe lekker en verfijnd duurzame gerechten met veel groente kunnen zijn en er talloze ambassadeurs van onze duurzame visie aan over gehouden.

 

 

9. De lancering van het nieuwe Greendish in New York 

In New York wordt elk jaar een groot congres georganiseerd over het verduurzamen van het voedselsysteem: Menu’s of Change. In 2018 was oprichter Joris hierbij aanwezig en heeft hij tijdens het congres de nieuwe naam en branding van Greendish gelanceerd. Met grote namen van onder andere Sodexo, Google, Harvard en Stanford werd er getoast op deze belangrijke stap. De nieuwe en huidige uitstraling is zakelijker en zet Greendish op een nieuwe, professionele manier op de kaart.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10. Bedrijfsvideo Greendish geschonken door provincie Noord-Holland

Soms ontmoeten we met Greendish mensen die meteen zo enthousiast en positief zijn over ons en ons doel, dat ze meteen ambassadeurs worden van Greendish. Dit gebeurde bijvoorbeeld in de projecten met Noord-Holland. Zowel landelijk als lokaal hadden we al een prettige samenwerking toen de provincie ons liet weten dat ze bezig waren met een project om duurzame ondernemers te ondersteunen en onder de aandacht te brengen. Dit deden zij door een professionele bedrijfsvideo te schenken aan deze ondernemers, en ze hadden ook Greendish hiervoor uitgekozen. Het is een prachtige film geworden die in enkele minuten ons verhaal over kan brengen aan de kijker.