" alt="5 tips om je restaurant te verduurzamen" />
Esther Buchel
februari 5, 2020

5 tips om je restaurant te verduurzamen

Wil jij graag jouw voedselaanbod verduurzamen? Een duurzaam voedselaanbod is niet alleen gunstig voor het milieu en voedseltekort, maar is ook nog eens goed voor de portemonnee! Vlees vervangen voor duurzamere producten kan namelijk flink wat geld schelen. De keuze voor de ingrediënten op je menu spelen hierbij een grote rol. Met deze 5 tips kun je als restaurant heel wat klimaat- en gezondheidswinst behalen.

Vijf tips voor een duurzaam menu en minder voedselverspilling

 • Beperk het gebruik van rood vlees (rund-, lams- en kalfsvlees) en zorg voor creatieve menu’s met ander en minder vlees en vooral meer groente;
 • Probeer een Surf&Durf waarbij je een klein stukje van je meest populaire vleessoort combineert met een originele plantaardige optie;
 • Bied kleinere porties aan en laat gasten gratis bijbestellen;
 • Zorg ervoor dat eventuele garnering een onderdeel wordt van de maaltijd; vervang de sla als garnering door écht lekkere warme groente of luxe salade op het bord;
 • Vegetarische gerechten verkopen beter als deze tussen de andere gerechten op de menukaart worden gezet, in plaats van onder een aparte rubriek.

Wat levert een duurzamere kaart op?

Ten eerste is het klimaat erbij gebaat dat de kaart meer groente en minder vlees bevat, omdat de CO2-uitstoot van vlees veel hoger is. Door meer producten uit de regio te halen, kan de milieu-impact verder omlaag.

Het verminderen van zout, vet, vlees en suiker is goed voor de gezondheid. En het terugdringen van voedselverspilling en de hoeveelheid vlees is goed voor het milieu én voor de portemonnee. De duurzamere kaart verlaagt dus de milieu-impact van de restaurants, maakt het menu gezonder en leidt al snel tot kostenbesparing. Kortom een echte win-win-winsituatie!

Trends in de horeca

Als ondernemer wil je ook inspelen op veranderde behoefte. Volgens ontwikkelingen zijn onderstaande trends van invloed op de ontwikkelingen in de horeca;

 • Persoonlijke noot;
 • Gasten willen puur eten;
 • De gast wil bewust en gezond genieten;
 • Meer groente, minder vlees;
 • Vega(n) blijft;
 • Kan het ook zonder zout?
Trends waar een duurzamer menu dus goed bij aansluit!

Voedselaanbod verduurzamenRestaurants van Morgen

Restaurants zijn bij uitstek in staat om lekkere gerechten te maken die ook nog eens gezond en duurzaam zijn. In de Regio Foodvalley doen daarom 23 restaurants mee met het programma ‘Restaurants van Morgen’. De gemeenten Ede, Wageningen, Nijkerk, Veenendaal, Rhenen, Regio Foodvalley, Rabobank en Provincie Gelderland ondersteunen het initiatief. Ook Minister Schouten wil werken aan de voedseltransitie en heeft Restaurants van Morgen als aansprekend voorbeeld genoemd in haar brief aan de Tweede Kamer over accenten in het voedselbeleid de komende jaren.

 

Meer tips?

Wil je meer tips, menu tools en challenges om met je team gemakkelijk en zelfstandig je menu te verduurzamen zodat je tijd bespaard en niet in (on)bekende valkuilen valt? Meld je aan voor onze Greendish Academy en laat ons helpen je gasttevredenheid, werknemersmotivatie en inslag te verbeteren.

Meer weten over Greendish? Neem dan nu contact met ons op.