Bedrijfsrestaurant ziekenhuis Rijnstate aan de slag met voedselverspilling
In het bedrijfsrestaurant van Rijnstate komen dagelijks 500 medewerkers voor een kopje koffie, een lekkere lunch of een avondmaaltijd. Bij de bereiding van de maaltijden is er veel aandacht voor gezonde voeding. Maar hoe staat het eigenlijk met voedselverspilling? Door mee te doen met het programma Gelderland van Morgen willen Leonie Aarts, hoofd Facilitair bedrijf Eten en drinken en Jolanda Volman, beleidsadviseur Voeding van het ziekenhuis in Arnhem meer inzicht krijgen in de hoeveelheden voedselverspilling én leren wat ze eraan kunnen doen. Het doel van Gelderland van Morgen is meer plantaardige eiwitten opnemen in de gerechten en minder voedselverspilling in de horeca, catering, zorg en retail zoals de supermarkten.
Gezonde voeding draagt bij aan herstelproces van patiënten
“Op verschillende fronten werken we aan gezonde voeding, omdat het bijdraagt aan het herstel van de patiënt”, vertelt Jolanda. “Rijnstate is een kernpartner van de Alliantie Voeding in de Zorg en doet mee met het ‘Goede Zorg Proef Je’-project. Wij zijn bij Rijnstate een Voorhoedeziekenhuis. In onze visie ‘Smakelijk en Gezond voor jou’ gericht op eten en drinken wordt het duurzaamheidsprogramma van de Green Deal meegenomen. Green Deal is een breed veranderprogramma. In dit veranderprogramma draait het om gezonde voeding bij ziekte en herstel. Zo ontwikkelen wij bijvoorbeeld voedselconcepten voor specifieke doelgroepen, zodat iedere patiënt de voeding krijgt die hij of zij nodig heeft.”
Meerwaarde deelname aan het programma van Gelderland van Morgen
Leonie: “We vinden het belangrijk om onze patiënten en medewerkers iets mee te geven over gezond en lekker eten. Daar hoort minder voedselverspilling ook bij. En we willen ook zelf het goede voorbeeld geven. Gelderland van Morgen sluit heel goed aan bij de programma’s die al lopen en voedselverspilling bleef nog wat onderbelicht. Terwijl we wel vinden dat er nog te veel wordt weggegooid. Het programma geeft inzicht in de cijfers en helpt ons om veranderingen door te voeren. We zijn heel benieuwd naar de hoeveelheden die verspild worden en aan welke knoppen we het beste kunnen draaien.”
Het ziekenhuis gaat aan de slag met voedselverspilling in het bedrijfsrestaurant
Het bezoekersrestaurant en patiënten-voeding vallen hier niet onder. “Het is voor ons een bewuste keuze om de verspilling in het bedrijfsrestaurant aan te pakken. Dit is behapbaar en het geeft een goed voorbeeld naar onze eigen medewerkers. Van de 5.000 medewerkers komen hier veel collega’s eten. Daarnaast verzorgt het bedrijfsrestaurant de catering voor de vergaderingen. In totaal gaat het daarmee over een flinke hoeveelheid eten en drinken wat wij verstrekken en waar we zo min mogelijk van willen verspillen. In het restaurant willen we ook zichtbaar maken wat het project van voedselverspilling oplevert. Daar gaan we met de afdeling communicatie een leuke en creatieve manier voor bedenken.” Op naar een gezond, duurzaam en verspillingsvrij personeelsrestaurant in Rijnstate!
Ben je ondernemer in één van deze sectoren en wil je meer weten? Kijk dan op www.gelderlandvanmorgen.nl en maak vrijblijvend een kennismakingsafspraak!