PROVINCIE GELDERLAND EN DE SUCCESFORMULE IN HET BEDRIJFSRESTAURANT VAN HET HUIS DER PROVINCIE

Aanleiding 

Provincie Gelderland wil als organisatie klimaat neutraal worden in 2030. Daarvoor zijn er ambitieuze doelstellingen gesteld op het gebied van duurzaamheid en gezondheid, waaronder op thema’s zoals de eiwittransitie, korte ketens & lokale economie stimuleren, voedselverspilling voorkomen, circulariteit bevorderen en totale CO2-reductie. De provincie heeft meerdere programma’s op het gebied van duurzame productie van voedsel en hecht bijvoorbeeld veel belang aan lokaal inkopen van boeren uit de omgeving, om hen te ondersteunen en het aantal transportkilometers zo laag mogelijk te houden.  

 

Green Deal Overheidslocaties: Eten uit de Korte Keten 

Naast het belang van het ontwikkelen en ondersteunen van duurzame initiatieven, wil het provinciehuis zelf ook het goede voorbeeld geven met het voedselaanbod in het bedrijfsrestaurant van het provinciehuis. Vandaar dat ze een van de ondertekenaars zijn van de ‘Green Deal Catering Overheidslocaties: Eten uit de Korte Keten’, die sinds oktober 2020 van kracht is. 

Bij uitvoering van deze Green Deal heeft de provincie Greendish in de arm genomen. In de drie jaar van het project werken we samen met de chefs en medewerkers van het bedrijfsrestaurant en de provincie aan de slag met de volgende doelen: 

  1. Het stimuleren van de lokale economie door voor minimaal 50% lokaal in te kopen;  
  1. Het reduceren van de CO2 impact van het voedselaanbod in het bedrijfsrestaurant en de catering met 50% door middel van de eiwittransitie;  
  1. Het vergroten van kennis bij de catering medewerkers en gasten op het gebied van gezond en duurzaam eten. 

Daarnaast is de succesformule op het provinciehuis van Provincie Gelderland een onderdeel van Gelderland van Morgen. Dit is een project waarbij Greendish in de arm is genomen om organisaties in de horeca, catering én zorg te helpen om het voedselaanbod verder te verduurzamen. Ze geven zelf het goede voorbeeld aan de rest van Gelderland door met het eigen bedrijfsrestaurant mee te doen! 

 

Inhoud van het project 

Binnen Provincie Gelderland zijn we vanaf 2020 aan de slag gegaan met de Greendish Succesformule. De Greendish Succesformule is een programma waarin het keukenteam 3 jaar lang ondersteuning, begeleiding, metingen en tools ontvangt om het eten duurzamer en gezonder te maken en de manier van werken te optimaliseren. De Succesformule bestaat uit een aantal stappen waaronder een kick-off, nulmeting, advies, het doorlopen van de Greendish Academy, het aangaan van challenges, het gebruiken van tools, en effectmetingen om de gemaakte impact te meten. Na afloop ontvangt de organisatie het Succesformule certificaat. 

 

Tussentijds resultaat: 

  • Voedselverspilling is met 70% afgenomen  
  • Het aandeel vegetarische gerechten is gestegen van 33% naar 57% 
  • Het aandeel gerechten met rood vlees is gedaald van 45% naar 23% 
  • De CO2 van de top-5 meest verkochte gerechten is in totaal met 27% gedaald 
  • Het aantal in Nederland geproduceerde producten is gestegen van 43% naar 62% 

Waar gaan we nog mee aan de slag? 

We gaan het laatste jaar van de Succesformule in waarbij de nadruk vooral ligt op lokaal inkopen, de eiwittransitie en het vergroten van kennis onder catering medewerkers en gasten. Dat doen we door het organiseren van onder andere kookdemo’s en proeverijen, waarbij elke maand een andere plantaardige eiwitbron centraal staat (bij voorkeur van lokale bodem, zoals de in Gelderland geteelde lupine en quinoa). Op naar nóg betere resultaten! 

Meer informatie?

Voor meer informatie over het project kun je contact opnemen met Meintje van Dijk van Greendish:

E-mail: meintje.van.dijk@greendish.com