" alt="Voedseltrend 2020: Lokaal eten" />
Esther Buchel
juni 2, 2020

Voedseltrend 2020: Lokaal eten

Seizoensgebonden eten betekent kiezen voor producten die in de volle grond zijn verbouwd en waar geen extra energie voor nodig is geweest om ze te verbouwen in verwarmde kassen. Door rekening te houden met het seizoen is het mogelijk om meer lokaal te eten en te kiezen voor producten die zijn ingekocht binnen een straal van 50 km of rechtstreeks van de producent komen. Een goede keuze voor het milieu, want dit betekent dat ze geen lange reis hebben afgelegd per trein, boot of vliegtuig. Toch kan er nog verschil in duurzaamheid zijn. Welke producten kies je op welk moment?

De impact van het productieproces

Als je aardbeien koopt in de zomer is de kans groot dat deze uit de volle grond komen. Koop je dezelfde aardbei in het najaar of de winter? Dan heeft deze aardbei flink wat kilometers afgelegd of is gekweekt in verwarmde kassen.

Doe je inkopen en wil je een keuze maken waarmee je de impact op het milieu zo klein mogelijk houdt? Maak dan een afweging tussen de impact van het productieproces van het voedsel en de afstand die een product heeft afgelegd. Wil je bijvoorbeeld aardbeien halen in de zomer? Dan is de keuze voor een lokaal product het beste. In de zomer is het namelijk warm genoeg om deze vruchten te laten groeien in de Nederlandse onverwarmde kassen.

Voedselaanbod verduurzamenBreekt de winter aan? Kies dan voor aardbeien van (bijvoorbeeld) Spaanse bodem. De kassen in Spanje hoeven in de winter in tegenstelling tot de Nederlandse kassen namelijk niet verwarmd te worden. Voor het verwarmen van kassen is energie nodig en dit gaat samen met de uitstoot van broeikasgassen.

Tijdens het vervoer van producten komen uiteraard ook broeikasgassen vrij. Echter, dit aantal is 10 keer lager dan de uitstoot van de broeikasgassen die vrijkomen bij het verwarmen van een kas. Daarbij verschilt de impact per vervoersmiddel waarmee de producten worden vervoerd. Zo heeft vervoer per vliegtuig de grootste impact en is deze impact het kleinst als het vervoerd wordt per trein.

Wat heeft er nog meer invloed op de duurzaamheid van voedsel

Naast energieverbruik gaat het om:

Het waterverbruik: Als er in een land te kort is aan water en er wordt veel water gebruikt bij het telen van voedsel, dan is dit gevaarlijk voor de (drink)watervoorraad;
Gebruik van bestrijdingsmiddelen: In Europa gelden verschillende regels. Zo is Nederland vrij strikt als je dit vergelijkt met andere landen. Daarentegen is er in ons land zoveel landbouw op een klein oppervlakte, dat de effecten van bestrijdingsmiddelen toch hoog zijn;
De hoeveelheid landgebruik: Producten met een hoge opbrengst per hectare zoals wortels en komkommer zijn duurzamer dan producten met een lage opbrengst zoals cherrytomaten en broccoli.

Veilige opties

Vind je het lastig om een duurzame keuze te maken? Dan zijn er hier een paar veilige groente en fruit opties die altijd goed zijn:

  • Bleekselderij
  • Prei
  • Rode biet
  • Rode kool
  • Spitskool
  • Tomaat
  • Ui
  • Wortelen
  • Witlof
  • Witte kool

 

Twee tips voor fruit:

  1. Koop in de winter geen vers zacht fruit. Dit komt uit een verwarmde kas of met het vliegtuig.
  2. Stevig fruit is het hele jaar een goede keuze. Tropisch fruit is hiervan een uitzondering. Hier spelen verschillende problemen, van milieuproblemen tot slechte arbeidsomstandigheden.

Altijd veilige opties:

  • Appel
  • Peer (hand en stoof)
  • Perzik

Wil je meer hulp met het verduurzamen van je voedselaanbod? Check dan de Greendish succesformule of vraag een gratis consult aan.