" alt="Ons eetgedrag tijdens de coronacrisis: wat is er veranderd?" />
Camil Gastreich
december 9, 2021

Ons eetgedrag tijdens de coronacrisis: wat is er veranderd?

De coronapandemie met de bijbehorende maatregelen is van grote invloed op ons dagelijks leven, zo ook op wat we eten. De onderzoekers Marleen Onwezen en Joris Galama van Wageningen University & Research hebben de effecten van de crisis op ons eetgedrag op een rijtje gezet. Daarbij hebben zij negen Nederlandse studies onder de loep genomen en de meest relevante bevindingen zullen we hier bespreken.

Veranderingen in ons eetgedrag

Eetgedrag is zeer complex en daarom wordt het vaak onderverdeeld in koopgedrag, kookgedrag, eetgedrag en weggooigedrag. Over het algemeen heeft de Nederlandse bevolking dezelfde producten gekocht, gekookt, gegeten en weggegooid tijdens de pandemie in vergelijking met de periode ervoor. Voor een groot gedeelte is ons eetgedrag dus hetzelfde gebleven. Toch geven Onwezen en Galama aan dat er kleine veranderingen zijn waargenomen die eigenlijk heel bijzonder zijn. Zulke veranderingen zijn normaal gesproken namelijk zeer moeilijk te bereiken. De grootste veranderingen zijn gevonden bij jongeren en mensen met overgewicht en obesitas.

De mensen die hun koopgedrag hebben veranderd, hebben over het algemeen meer gezondere producten gekocht. Zo geeft 34.4% van de deelnemers aan meer groente en fruit te kopen.

Hiernaast laat een van de studies zien dat van de ondervraagden 11% minder vlees is gaan eten en een andere studie laat een vermindering van 15.4% in de consumptie van varkensvlees zien. Ongezonde producten zoals chips, snacks en alcohol zijn ook minder populair geworden, terwijl er meer lokale (5%), seizoens- (7%) en biologische (3%) producten werden gekocht.

Tijdens de pandemie zijn veel deelnemers vaker thuis gaan koken, namelijk 28%. Daartegenover staat dat 30% van hen vaker maaltijden heeft afgehaald of heeft laten bezorgen. Sommige mensen zijn gezonder gaan eten (10-22%) terwijl anderen juist ongezonder zijn gaan eten (7-13.5%). Van de deelnemers geeft 17-39% aan meer groente en fruit te zijn gaan eten vergeleken met wat ze normaal gesproken consumeren. Ook is 17-27% van de mensen meer lokale, seizoens- en biologische producten gaan eten.

Een groot gedeelte van de mensen (22-26%) geeft aan dat ze minder voedsel zijn gaan weggooien. Dit terwijl niemand aangeeft meer voedsel te verspillen!

 

Wat bepaalt deze veranderingen?

Zoals eerder genoemd zijn veranderingen in gedrag erg lastig om in te voeren en worden de meeste keuzes automatisch gemaakt. Om succesvolle gedragsverandering te creëren moet je aan de volgende drie elementen voldoen: je moet motivatie hebben voor gedragsverandering, je moet de mogelijkheid hebben om je gedrag te veranderen en je moet je gedrag kúnnen veranderen. Onwezen en Galama hebben aan de hand van deze drie elementen de veranderingen in ons eetgedrag tijdens de pandemie verklaard met behulp van studies in Nederland en Europa.

 

Motivatie

Welke motieven spelen een rol bij de eetveranderingen?

Over het algemeen zijn mensen bewuster geworden van hun voedselkeuze en met name de gezondheids- en duurzaamheidsmotieven zijn belangrijker geworden. Er is meer aandacht voor de algehele gezondheid en het verhogen van de weerstand. Ook wordt de productie van het voedsel en ethisch verantwoorde en duurzame producten meer gewaardeerd. Daarnaast is de voorkeur voor lokale/Nederlandse producten gestegen.

 

Mogelijkheid

Welke mogelijkheden in de omgeving zijn veranderd die ervoor zorgen dat ons gedrag verandert?

Vaak thuis zijn en thuis koken heeft gezorgd voor een gezonder eetpatroon, zoals het eten van meer groente en fruit. Het heeft echter ook gezorgd voor ongezonde gewoontes door verveling en eenzaamheid. Hierdoor wordt er meer gesnackt en zijn er meer eetmomenten ontstaan en werd er meer eten besteld of afgehaald. Ook zijn er minder mogelijkheden geweest om uit eten te gaan, waardoor de kans om daar verleid te worden tot ongezonde keuzes kleiner is geworden.

Kunnen

Heb je voldoende capaciteit om je gedrag te veranderen/behouden?

Mensen die al slechte eetgewoontes, overgewicht of obesitas hadden, zijn tijdens de pandemie alleen maar ongezonder gaan eten. Ook slechtere mentale gezondheid en het ervaren van minder controle heeft geleid tot ongezondere eetkeuzes.

 

Hoe kunnen wij inspelen op deze veranderingen?

Door de coronacrisis hebben er belangrijke veranderingen in ons eetgedrag plaatsgevonden op het gebied van gezondheid en duurzaamheid. Om deze veranderingen van lange duur te laten zijn is het belangrijk om hier nu op in te spelen. Het besproken onderzoek heeft aangetoond dat bewustere keuzes leiden tot gezondere en duurzamere keuzes. Het is daarom belangrijk om consumenten hierin gemotiveerd te houden. Dit kan door meer gezondere gerechten aan te bieden, maar ook door gezondere keuzes een prominente plek op de menukaart of op het buffet te geven. Ook wordt uit eten gaan vaak gezien als traktatie en worden mensen vaak verleid tot een ongezonde keuze. Zeker als hen dat (te) gemakkelijk wordt gemaakt. Daarom is het belangrijk om gezonde alternatieven aan te bieden die net zo lekker zijn!

Interessant is ook de trend dat mensen meer lokaal en seizoensgebonden zijn gaan eten en minder verspillen. De verhoogde interesse in duurzaamheid en gezonde voeding laat zien dat nu een goed moment is om hiermee aan de slag te gaan. Zo speel je namelijk in op de intrinsieke motivatie van je gasten en kun je ervoor zorgen dat deze positieve veranderingen van lange duur zijn. Ondanks dat de COVID-19 pandemie grote onzekerheid met zich mee brengt is dit wel hét moment om veranderingen door te zetten en in te spelen op de (vernieuwde) wensen van de gasten.

 

Bron:

Impact COVID-19 op voedselgedrag van consumenten: Impact, verklaringen en aangrijpingspunten

 

Bent u geïnspireerd geraakt om concrete stappen te zetten naar een duurzamer en gezonder menu? De Greendish Succesformule biedt praktische ondersteuning, kennis en tips zodat u en uw werknemers samen kunnen werken aan een duurzamer en gezonder menu. Interesse? Neem dan contact met ons op!