34% minder voedselverspilling bij Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg
Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg ging als eerste horecaondernemer van start met Gelderland van Morgen en sloot het traject onlangs af met een positief resultaat: 34% minder voedselverspilling, ofwel een besparing van CO2 die vergelijkbaar is met 925 autoritjes van Apeldoorn naar Nijmegen.
Het restaurant deed mee met het traject ‘verminderen voedselverspilling’. Eigenaar Johannes van den Bent was daar al eerder mee aan de slag geweest, maar vanwege corona was dat stil komen te liggen. Het meedoen met Gelderland van Morgen gaf een nieuwe impuls. In het traject worden drie stromen in kaart gebracht: het voedsel dat terugkomt op de borden, koelkastafval en keukenafval. Johannes: “Wij hebben ervoor gekozen om in te zoomen op ons keukenafval, omdat wij verschillende stromen hebben die relatief schoon zijn.”
Afval als grondstof voor nieuwe producten
Johannes onderzocht vijf afvalstromen: appel- en sinaasappelschillen, eierschalen, brood en koffiedik. Van deze stromen heeft 34% inmiddels een nieuwe bestemming. Zo gaan de appelschillen en het brood nu naar de manege in de buurt, als voedsel voor de paarden. Voor de sinaasappelschillen is Johannes in gesprek met een ondernemer die er likeur van maakt. De likeur wil hij vervolgens op de kaart zetten. Ook met het verwaarden van koffiedik is Johannes bezig, maar dat blijkt in de praktijk nog wel wat voeten in de aarde te hebben. “Het gaat om het juiste soort koffiedik en je moet ook behoorlijke hoeveelheden hebben.” Johannes streeft ernaar om uiteindelijk alle vijf stromen een goede bestemming te geven.
Meer impact dan verwacht
Dat het herbestemmen van reststromen kan, is geen verrassing voor Johannes. Wat wel een verrassing is, is de hoeveelheid impact op het milieu. “De herbestemming van 34% van de afvalstroom staat gelijk aan een CO2 besparing van 925 autoritjes van Apeldoorn naar Nijmegen. Dat is toch behoorlijk.”
De cirkel rondmaken
Naast de aandacht voor voedselverspilling is het Pannenkoekenrestaurant ook bezig met het gebruiken van meer lokale producten op de kaart. Daarvoor wordt samengewerkt met Oregional. “Onze gasten waarderen het gebruik van lokale producten. De producten zijn verser en het is goed voor het milieu, omdat het voedsel veel minder kilometers aflegt.” Voor de honing in de potjes op tafel is de cirkel zelfs helemaal rond. “De honing komt uit de buurt. Op tafel bleef er echter best vaak wat over. Dat vangen we nu op en geven we terug als voedsel voor de bijen.”
Demi Strik winnaar cadeaubon
Bij aanvang en na afronding van de deelname aan Gelderland van Morgen wordt de gasttevredenheid gemeten. Onder de mensen die de enquête invullen, wordt een cadeaubon verloot ter waarde van 100 euro. Demi Strik was de winnaar van de bon en samen met haar vriend Thijs van den Broek nam zij de bon in ontvangst van Johannes van den Bent. Demi: “Heel leuk om de bon te winnen. Ik vind het ook goed om te horen dat het restaurant zoveel moeite doet om geen voedsel te verspillen. Ik vind dat wel belangrijk, thuis letten we er ook op.”
Restaurants van Morgen
Provincie Gelderland stelt subsidie beschikbaar om het eten in jouw restaurant te verduurzamen. Dat komt goed uit, want de horeca heeft het niet makkelijk en de wens van de horecagast verandert voortdurend. Ook wordt het steeds belangrijker om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.
In dit project word je door Greendish ondersteund om voedselverspilling te reduceren en/of je menu rendabel te verduurzamen op een manier die past bij jouw bedrijf. Maak gebruik van deze kans: meld je aan, en maak je bedrijf klaar voor de toekomst!
Benieuwd naar wat de mogelijkheden zijn voor jouw restaurant? Bekijk de webpagina over Restaurants van Morgen.