Miriam Lovell" alt="5 tips voor een duurzaam kerstdiner" />
Miriam Lovell
december 17, 2020

5 tips voor een duurzaam kerstdiner

Nog maar 8 nachtjes slapen en het is zo ver; eerste kerstdag. Kerst ziet er dit jaar anders uit dan we gewend zijn: we eten in kleinere groepen en houden afstand van elkaar. We videobellen met de familie en tijdens het kerstdiner proosten we op elkaar en de gezondheid. Maar of je deze kerst nu alleen met je partner doorbrengt of een selectie hebt gemaakt voor de familieleden die je uitnodigt, één ding blijft het hetzelfde; kerst draait om lekker eten. Het traditionele kerstdiner is helaas niet bepaald duurzaam. Vlees speelt de hoofdrol en er wordt achteraf kilo’s voedsel weggegooid. Aangezien dit jaar toch alles anders is, is dit de uitgelegen kans om ook het traditionele kerstdiner op de schop te nemen. Want met kerst is het belangrijk om aan iedereen te denken, dus ook aan moeder aarde. Met deze 5 tips tover je jouw kerstdiner gemakkelijk om in een feestelijk duurzaam diner!

1. Koop lokaal in

Een duurzaam diner serveren begint bij de inkoop. Koop zoveel mogelijk producten lokaal in. Tijdens de coronaperiode heeft de support-your-local en farm-to-table al veel media-aandacht gekregen. En terecht. Uit eigen land, of zelfs uit eigen regio inkopen is meestal beter voor het milieu dan het inkopen van producten die zijn overgevlogen. Als de appels voor het appelkruimeltoetje helemaal uit Zuid-Amerika moeten komen overvliegen kost dit alleen al 2,06 ton CO2 per vliegrit. Terwijl de fruitboer op de markt net zo lekkere appels verkoopt die van Nederlandse bodem komen. Beter voor het milieu én voor de lokale economie. Twee vliegen in één klap dus! Let bij het kopen van lokale producten wel op het verdere productieproces van het product duurzaam is, koop daarom zo veel mogelijk producten met topkeurmerken.

2. Serveer meer groente

Als je aan kerst denkt, denk je natuurlijk aan een rollade of aan gevulde kalkoen. En een stukje vlees mag ook gewoon! Maar probeer het stukje vlees niet de focus van het diner te maken. Koop dit jaar een kleinere rollade en kies niet de grootste kalkoen uit. Bij de productie van vlees komen namelijk een stuk meer broeikasgassen vrij dan bij de productie van groenten. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN is de veehouderij verantwoordelijk voor 14,5% van alle uitstoot van broeikasgassen. Voor 1 kilo vlees is ongeveer 5 kilo plantaardig voedsel nodig. Totaal niet efficiënt en zeker niet duurzaam dus. Serveer daarom dit jaar meer groenten en iets minder vlees. Geef je groente meer smaak door met de juiste kruiden te werken. Of bereid de groente zoals je het vlees zou bereiden voor verassende smaken. Gastronomix heeft speciaal voor keukenprofessionals 20 video’s ontwikkeld waarin je stap-voor-stap ziet hoe je groente op een bijzondere en smaakvolle manier kunt bereiden. Wil je naast de groentegerechten ook vlees serveren? Kies dan voor een stukje vlees met een lagere CO2-belasting, bijvoorbeeld kip of varken.

3. Borrelen met biologische wijnen

duurzaam kerstdinerEen kerstdiner draait niet alleen om het eten, maar ook zeker om de wijn. Kies daarom voor een biologische wijn om je duurzame diner echt af te maken. Biologische producten zijn op veel fronten duurzamer dan reguliere producten: geen kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen, een gezonder en gevarieerder bodemleven en minder uitputting van de bodem. Als we de bodem uitputten, kunnen er minder gewassen groeien en wordt er minder CO2 opgenomen. Dit moeten we dus voorkomen. Biologische wijnen, geperst uit biologische druiven, worden gemaakt met respect voor de natuur. Daarnaast is het gebruik van zwavel (sulfiet) beperkt in de biologische wijnbouw. Sulfiet zit van nature in wijn en het zorgt ervoor dat de wijn goed blijft. Vaak wordt extra sulfiet toegevoegd om de houdbaarheid van de wijn te verlengen. Zo mag er maximaal 160 milligram per liter bij rode wijn worden toegevoegd en maximaal 210 milligram per liter witte wijn. Biologische wijn moet minstens 30 tot 50 milligram per liter lager zijn dan de conventionele wijnen.

Dus als je straks naar de slijterij gaat voor de wijn, kies dan vooral een biologische wijn. Maar hoe weet je zeker dat een wijn biologisch is? Let op het biologische keurmerk. Het meest gebruikte logo binnen Europa is het Europese biologische keurmerk. De druiven worden voor de oogst gecontroleerd op biologische wijnbouw principes én de wijn wordt ook nog een keer gecontroleerd voordat deze wordt gebotteld. Met dit keurmerk is het een stuk makkelijker om de biologische wijnen te herkennen.

4. Duurzame kerstboom

En als kers op de taart; een duurzame kerstboom! Elk jaar kopen we weer een kerstboom. Deze staat dan een paar weken te stralen in het restaurant, en wordt daarna opgehaald door de gemeente die vervolgens alle kerstbomen verbranden. Al die rook die daarbij ontstaat is niet goed voor de luchtkwaliteit. En natuurlijk hartstikke zonde van al die gezonde bomen, die nog maar enkele weken geleden zijn gekapt! Gelukkig is er tegenwoordig een duurzamere optie, je kunt een kerstboom ook adopteren! Op adopteereenkerstboom.nl huur je een kerstboom met kluit die vervolgens in januari weer terug in de aarde wordt gepland. En ze hebben er een persoonlijke draai aangegeven. Elke boom heeft een eigen nummer zodat je elke kerst dezelfde boom in huis kan nemen. Maar let er wel op dat je autoritje naar het ophaalpunt niet langer dan 25 km is. De milieu-impact van een duurzame boom staat namelijk ongeveer gelijk aan een autorit van 25 km. Zodra je autorit langer is dan 25 km heb je al zo veel CO2 uitgestoten, dat het nut van de duurzame kerstboom weg is. Dan kun je beter een boom halen op de markt.

5. Verspilling verminderen

duurzaam kerstdiner

Er is nog een kersttraditie waar we maar niet vanaf komen, er wordt elk jaar weer veel te veel eten gemaakt. Daarom rust er na het uitbuiken nog één laatste taak; gooi de overgebleven ragout, kip en groente niet weg, maar bewaar het voor een andere keer. Plak er een derde kerstdag aan en serveer een restjesdiner of vries het in en eet het op als je een keertje geen zin hebt om te koken. Of misschien wil een van je gasten wel een doggybag met je zoete aardappelfrietjes mee naar huis, omdat hij of zij het zo lekker vond.

Om het restjes ‘’probleem’’ helemaal te voorkomen kun je ook iets minder eten bereiden. Dat is iets moeilijker dan de restjes in bakjes stoppen. Door goed in te schatten hoeveel je gasten willen eten voorkom je dat je na kerstavond kilo’s voedsel weg moet gooien. Ga voor kwaliteit boven kwantiteit en serveer vooral niet te veel. Zo voorkom je meteen het opgeblazen gevoel aan het eind van de avond!

 

Wil je niet alleen je kerstdiner verduurzamen maar alle gerechten die je serveert je restaurant? Met de Greendish Succesformule helpen wij je het voedselaanbod in jouw restaurant te verduurzamen. Door middel van strategische tools, metingen, online cursussen en intensieve begeleiding helpen wij je voedselaanbod te verduurzamen zonder dat de gasttevredenheid daalt.