" alt="De Greendish 2020 Terugblik" />
Kars
december 30, 2020

De Greendish 2020 Terugblik

Het einde van 2020 is in zicht. En wat een jaar was het. Een zwaar jaar. Een jaar waarin we hebben moeten roeien met de riemen die we hebben. En een jaar waarin we steun hebben geboden aan elkaar. Ook voor Greendish is 2020 een bijzonder jaar geweest. Wij werken nauw samen met restaurants en cateraars en hebben uit eerste hand gezien hoe de horeca drastisch is veranderd. Ondanks de coronacrisis is Greendish sterk gegroeid en hebben wij met onze partners hard gewerkt aan een gezonder en duurzamer voedselaanbod voor iedereen. In deze blog presenteren wij dan ook de projecten waar wij met trots aan hebben gewerkt in 2020. Aangezien we geen favoriet kunnen kiezen, is het dit keer geen top 5 maar een rijtje zonder volgorde. Wel willen we onderstaand filmpje in samenwerking met Noord-Holland uitlichten, want wat zijn we dáár trots op!

 

– Restaurants van Morgen

In de horeca wordt jaarlijks meer dan 55.000 ton voedsel weggegooid. Dat zijn 83 miljoen borden met eten! En dit onder anderen omdat de klant een te grote portie krijgt en deze zelden op krijgt. Daarom hebben we in 2019, in samenwerking met de regio Foodvalley (Gemeente Ede, Wageningen, Rhenen, Nijkerk en Veenendaal), het project Restaurants van Morgen opgestart. Zo hielpen we 23 restaurants op weg naar een gezonder en duurzamer voedselaanbod. We hebben nulmetingen uitgevoerd, alle deelnemers kregen advies op maat en we hebben workshops en trainingen op locaties gehouden. Dit jaar hebben we een nameting uitgevoerd om het effect in kaart te brengen.

De resultaten lieten zien dat we door een kleine verandering op het bord al een grote klimaatwinst kunnen halen. De portiegroottes zijn verkleind met 12%, er werden 5% meer vegetarische gerechten verkocht. Ook werd 3 keer vaker lokaal inkopen gedaan. Bovendien is de kennis en bewustwording over duurzaamheid vergroot. Al met al dus een succes!

– Gezonde voeding voor jongeren met JOGG

In de laatste maanden van 2020 zijn wij samen met JOGG en andere partijen, zoals het Voedingscentrum en WUR, aan de slag gegaan met de pilot eetomgeving VO- en Mbo-scholen. Overgewicht bij jongeren komt steeds vaker voor en de voedselomgeving van de jeugd speelt hier een grote rol in. Een gezonde jeugd creëert een gezonde toekomst, daarom werken wij aan een gezonde omgeving rondom scholen. Op dit moment zijn we bezig met de voorbereiding voor de pilot in 2021. In februari gaan we binnen 3 gemeentes met het werven van 15 tot 30 voedselaanbieders die mee willen doen aan de pilot. Door het voedselaanbod van fastfoodlocaties, lunchrooms, restaurants, supermarkten en versaanbieders gezonder te maken wordt het voor de jongeren makkelijker om voor gezonde voeding te kiezen. In 2021 voeren we de pilot uit, analyseren we de resultaten en kijken waar we de meeste impact kunnen maken.

– Greendish Academy 2.0

Ook tijdens de strenge lockdown heeft het Greendish team niet stil gezeten. Intern zijn we aan de slag gegaan met het verbeteren van onze eigen producten en services, waaronder de Greendish Academy 2.0. De Greendish Academy is een on- en offline trainingstool waarmee je stap voor stap het voedselaanbod verduurzaamt. Hiermee behaal je (naast milieuwinst) de juiste balans tussen gasttevredenheid, verbetering van je marge, duurzaamheid, gezondheid, bewust inkopen en voedselverspilling. We hebben onze tools en monitoring gedigitaliseerd en de Academy is nu compleet naar eigen tijd en wensen online te volgen. Helemaal coronaproof dus!

– Green Deal Catering Overheidslocaties

Voedselaanbod verduurzamenOp 5 oktober, tijdens de Nationale Handelsmissie, heeft minister Carola Schouten de Green Deal Catering Overheidslocaties aangeboden. Het doel van deze Green Deal is om als overheid het goede voorbeeld te geven door de catering van overheidslocaties te stimuleren duurzaam en lokaal in te kopen. Door producten lokaal in te kopen wordt de negatieve impact op het milieu stukken kleiner en krimpt de afstand tussen boer en burger. In aanloop naar de Green Deal heeft Greendish een nulmeting uitgevoerd bij alle deelnemende cateraars van 5 Rijksoverheidslocaties en 9 provincies. We hebben gekeken naar de herkomst en teeltwijze van de ingekochte producten, het aantal schakels tussen producent en consument en of het product afkomstig is uit het seizoen. De analyse is uiteindelijk uitgevoerd op ruim 13.000 producten!

De resultaten laten zien dat er nog veel punten voor verbetering vatbaar zijn; bij meer dan 60% van de onderzochte producten bleek de herkomst onbekend te zijn! Van de producten waar de herkomst wel bekend van is, wordt maar 12% lokaal ingekocht en is 34% afkomstig uit Nederland. Slechts 15% van deze producten heeft 0 tot 1 schakels tussen producent en consument en tot slot komt 19% van de onderzochte producten uit het seizoen en/of uit de volle grond. Voldoende punten om te verbeteren. De uitgebreide resultaten lees je in het benchmark rapport. De deelnemende overheidslocaties hebben op basis van de resultaten doelen gesteld voor de komende 3 jaar waarmee ze aan de slag gaan.

– 3 provincies gestart met de Greendish Succesformule

De eerste stappen naar groenere bedrijfsrestaurants binnen provincies zijn al gezet! Dit jaar zijn maar liefst 3 provincies van start gegaan met de Greendish Succesformule. Bij de bedrijfsrestaurants van de provincies Noord-Holland, Gelderland en Utrecht heeft de kick-off al plaatsgevonden en zijn ze op dit moment hard aan het werk om het voedselaanbod te verduurzamen, met een nadruk op lokaal inkopen, eiwittransitie en de korte keten. Door middel van strategische tools, metingen, online cursussen en intensieve begeleiding wordt de footprint van de bedrijfsrestaurants verkleind terwijl de gasttevredenheid gelijk blijft.

– Greendish sterk gegroeid ondanks corona

Zelfs in deze zware tijden hebben wij het voor elkaar weten te boxen om te groeien. Het Greendish team is enorm gegroeid, 3 vaste medewerkers versterken ons team. Daarbovenop hebben we een de Marketingafdeling opgezet die elke week blogt, onze social media up to date houdt en de maandelijkse nieuwsbrief schrijft. Ook zijn we trots op de samenwerkingen en partnerships die we in 2020 hebben opgestart. In 2021 zullen we deze nieuwe samenwerkingen aan iedereen bekend maken, dus nog eventjes geguld. Onze groei is het best zichtbaar in de opdrachten die we in 2020 hebben binnengehaald. We hebben dit jaar 3 keer zoveel opdrachten gekregen als in 2019! Helaas hebben we, door corona, de opdrachten op dit moment nog niet allemaal in uitvoering kunnen brengen. Maar in 2021 gaan wij hier hard mee aan de slag!

– Groen & Gezond Almere

Voedselaanbod verduurzamenAlmere is gestart met een pilot om het voedselaanbod in het centrum van Almere te verduurzamen. Onder begeleiding van Greendish en Smaackmakers zetten 5 (bedrijfs)restaurants zich in voor een groener en gezonder Almere centrum. De deelnemende horecaondernemers kijken naar de samenstelling van hun aanbod, voedselverspilling en het gebruik van lokale producten. Elke ondernemer heeft zijn eigen focus hierin gekozen. De ambitie is om de consument, de werknemer en bezoeker te verleiden tot het maken van duurzame en gezonde keuzes. De horeca wordt in deze transitie begeleid door Greendish. Ondanks het sluiten van de horeca zijn we alvast aan de slag gegaan met het analyseren van de samenstelling van de menukaart, het adviseren over de top 5 gerechten en het uitvoeren van een gasttevredenheidsonderzoek. De verdere uitvoering pakken we op wanneer de horeca weer haar deuren mag openen. In 2021 evalueren we de uitkomsten van de pilot en maken we een plan voor een mogelijk vervolg!

– Start van de Raad van Advies

Eind dit jaar is de onafhankelijke Raad van Advies van start gegaan. De leden ondersteunen Greendish op verschillende vlakken, adviseren ons over de realisatie van het 10-jarenplan en helpen onze impact vergroten. Elk van de 6 leden doet dit vanuit zijn of haar vakgebied. In 2020 heeft onze Raad van Advies al veel voor ons betekend en wij zijn ervan verzekerd dat dit in 2021 alleen maar zal groeien. Benieuwd wie er in de Raad van Advies zitten? Lees het blog waarin wij ze alle 6 aan je voorstellen.

– Duurzaam Voedsel Verbindt de Nude

In september hebben wij een bewonersonderzoek in de wijk De Nude uitgevoerd. Waar we hebben gevraagd naar hun mening en kennis over het duurzame en gezonde voedselaanbod in de wijk. Uit de resultaten bleek dat er zeker ruimte is voor verbetering in het duurzame en gezonde aanbod en dat er veel voedsel wordt verspild door voedselaanbieders. Op basis van deze resultaten is de supermarkt Hoogvliet betrokken geraakt in het project en heeft 2 interventies opgezet. In de Week van de Voedselverspilling heeft Hoogvliet voedselverspilling onder de aandacht gebracht door middel van een informatiestand in Hoogvliet. Daarnaast heeft Hoogvliet gedurende twee weken gekeken naar de mogelijkheden om het gezonde aanbod beter te promoten. Zo werden gezonde producten (zoals fruit) bij de kassa geplaatst.

De resultaten van de interventies zijn veelbelovend. Door de gezonde producten bij de kassa te plaatsen steeg de verkoop van deze producten gemiddeld met 38%. Werd dit gecombineerd met een kortingsactie dan steeg de verkoop wel met 132%! Een mooie, eenvoudige, manier om meer gezond voedsel te verkopen.

– Wetenschappelijke Raad

Greendish vertaalt wetenschappelijke kennis naar de praktijk met hands-on tools. Om altijd op de hoogte te blijven van de wetenschappelijke ontwikkelingen hebben we de Wetenschappelijke Raad. De Wetenschappelijke Raad bestaat uit 5 leden en werkt intensief met ons samen aan de ontwikkeling en wetenschappelijke validatie van onze richtlijnen, methodes, tools en marktoplossingen. De leden zijn in hun dagelijkse werk bezig met bijvoorbeeld duurzaamheid, gezondheid en consumentengedrag en denken met ons mee vanuit hun eigen expertise. Greendish deelt op haar beurt de kennis uit de praktijk. Zo ontstaat de perfecte wisselwerking tussen wetenschap en praktijk!

Naast de Wetenschappelijke Raad hebben wij dit jaar ook 3 Expert Panels opgericht; Duurzaamheid, Gezondheid en Praktijk. De leden vormen een onafhankelijk adviesorgaan die we raadplegen over specifieke vragen en onderwerpen. Door samen te werken met zo veel diverse partijen leren wij van elkaars kennis en ervaringen. Onze Expert Panels zijn nog volop in ontwikkeling en we verwachten in 2021 een mooi aantal leden te verwelkomen.

 

Wij zijn ontzettend trots op de mooie projecten die we in 2020 hebben kunnen doen! Ben je benieuwd wat wij in 2021 gaan doen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte.