" alt="Dit betekent de winst van Biden als president voor het klimaat" />
Kars
november 12, 2020

Dit betekent de winst van Biden als president voor het klimaat

Het nieuws waar iedereen het al maanden over heeft, de Amerikaanse verkiezingen. Na dagenlang stemmen tellen is dan eindelijk de langverwachte uitslag bekend: Joe Biden wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten. Daarmee krijgt de nieuwe president een hoop uitdagingen op het bord. Waaronder klimaatverandering. Onder het beleid van Trump heeft het klimaat een hoge prijs moeten betalen, waaronder het verlaten van het Klimaatakkoord van Parijs. Dit internationale verdrag verplicht op dit moment 187 landen om de wereldwijde temperatuurstijging ten opzichte van het pre-industriële tijdperk onder de 2 graden Celsius te houden.

Veranderingen in het klimaatbeleid van de VS hebben grote gevolgen voor het behalen van de klimaatdoelen over de hele wereld. Niet alleen heeft de VS veel macht in de handel en productie, maar stoot, na China, de meeste broeikasgassen uit. Kiest Biden, in tegenstelling tot zijn voorganger, voor een klimaatvriendelijk beleid dan zet de wereld grote stappen richting een duurzamer klimaat.

En dat doet hij! Biden heeft al aangekondigd de netto CO2-uitstoot van de VS in 2050 teruggebracht te hebben tot nul. Eén van de eerste agendapunten die Biden daarom beloofd heeft, is het vertrek van de VS uit het Klimaatakkoord van Parijs ongedaan maken. Op 5 november 2020 tweette Biden al:

Weer meedoen met het klimaatakkoord is echter nog maar de eerste – en waarschijnlijk makkelijkste – stap die er gezet moet worden om van de VS een duurzamer land te maken. Het opzetten van programma’s die het mogelijk moeten maken om zich vervolgens aan de afspraken in het klimaatakkoord houden is een stuk moeilijker. Bovendien gaat er veel werk zitten in het terugdraaien van de beslissing die Trump heeft gemaakt. Daar heeft Biden namelijk de steun van de Senaat bij nodig. Hieronder lichten wij kort de plannen toe die Biden al heeft aangekondigd om deze uitdagingen aan te gaan.

The Clean Energy Revolution

Joe Biden’s plan – the Clean Energy Revolution – is tweedelig: (1) de VS moet veel ambitieuzer te werk gaan om de uitdaging van de opwarming van de aarde tegen te gaan, en (2) het klimaat en de economie staan met elkaar in verbinding. Hij geeft aan te begrijpen en erkennen dat er geen groter gevaar is voor de VS en de gehele wereld dan de opwarming van de aarde. Tijdens zijn campagne accepteerde hij al geen monetaire steun van olie-, gas- of koolbedrijven, maar voor de rest van zijn presidentschap heeft hij ambitieuzere plannen.

Veelbelovende woorden spreken kan iedereen, maar welke concrete plannen heeft Biden met betrekking tot het klimaat? We hebben de campagnewebsite van Joe Biden doorgespit en de concrete plannen op een rij gezet:

1. ‘Ensure the U.S. achieves a 100% clean energy economy and reaches net-zero emissions no later than 2050’

Hier belooft Biden dat de VS voor 2050 volledig loopt op groene energie, en daarmee een CO2-uitstoot van nul behaalt. Om dit ambitieuze doel te bereiken wil Biden vooral focussen op schone energie. Ten eerste noemt hij de intentie om de broeikasgassen die vrijkomen bij transport omlaag te schroeven. Zo stelt hij de ambitie om de belastingwetgeving zo aan te passen dat elektrische auto’s economisch aantrekkelijker worden dan auto’s die rijden op fossiele brandstoffen. Voor de fossiele brandstoffen die nog wel nodig zijn, komen er nog strengere standaarden. Daarnaast belooft Biden ook meer oplaadpunten voor de elektrische auto’s. Verder heeft Biden de ambitie meer geld te steken in onderzoek naar duurzamere manieren om te vliegen. Daar bovenop wil hij het California High Speed Rail project afmaken en de North East Corridor sneller laten rijden om zo het treinreizen aantrekkelijker te maken. Tot slot gaat hij strenge limieten stellen op methaanvervuiling voor olie- en gasproducenten.

2. ‘Build a stronger, more resilient nation’

biden klimaat

Een sterkere en weerbarstigere natie, de focus van dit onderdeel van Bidens Clean Energy Revolution is er om te zorgen dat de gebouwen, water, transport en energie-infrastructuur de gevolgen van de klimaatverandering in de toekomst aankunnen. Door de opwarming van de aarde is het aantal natuurrampen in de vorm van bosbranden, overstromingen en aardbevingen flink toegenomen in de VS. Daarom wil Biden helpen bij het vaststellen van nieuwe bestemmingsplannen en bouwvoorschriften. Ook belooft hij met verzekeringsmaatschappijen samen te werken zodat mensen die investeren in oplossingen tegen natuurrampen minder verzekeringskosten hoeven te betalen. Tot slot heeft Biden de ambitie meer banen in klimaatbestendige industrieën te creëren, denk aan het ontwerpen van goede infrastructuren en het herstel van de kust.

3. ‘Rally the rest of the world to meet the threat of climate change

In zijn campagne roep hij ook de rest van de wereld op om tegen de opwarming van de aarde te strijden. Biden heeft al wereldkundig gemaakt het vertrek van de VS uit het klimaatakkoord ongedaan te maken. Maar ook wil hij een rol spelen in het oprichten van meer internationale verdragen en een wereldwijde ban op subsidies voor fossiele brandstoffen zetten. Daarnaast belooft hij een Global Climate Change Report uit te brengen om zo andere landen aansprakelijk te stellen voor hun eigen impact op het klimaat en inzichtelijk te maken welke landen de meeste broeikasgassen uit stoten.

4. ‘Stand up to the abuse of power by polluters who disproportionately harm communities of color and low-income communities’

In Biden’s plan zegt hij ook toe de kwetsbare gemeenschappen te beschermen tegen de bedrijven die fossiele brandstoffen produceren en daarbij water, lucht en land vervuilen. Zo wil hij strenger optreden tegen illegale vervuiling en bedrijfsleiders persoonlijk aansprakelijk stellen voor de vervuiling van hun bedrijf. Daarbij maakt hij de waterinfrastructuur een topprioriteit om zo iedereen in de VS van schoon water te voorzien.

5. ‘Fulfill our obligation to workers and communities who powered our industrial revolution and subsequent decades of economic growth’

Een kanttekening in de transitie naar een duurzamer klimaat en schone energie is dat er ook veel banen dreigen te verdwijnen, denk bijvoorbeeld aan de mensen die in de koolindustrie werken. Biden belooft deze mensen te ondersteunen in het zoeken naar een nieuwe baan en financieel een duwtje in de rug te geven. Tot slot eist hij van de koolbedrijven dat ze hun bijdrage in onderzoek naar zwarte longen verhogen.

De uitvoering

Biden heeft zeer zeker een ambitieus plan. Hiervan kan hij het één en ander al direct realiseren, wanneer hij officieel aantreedt als president in januari. Maar voor de wetgevende agendapunten heeft hij het congres nodig. In het Huis van Afgevaardigden hebben de democraten de meerderheid, maar in de Senaat is dat nog lang niet het geval. Gelukkig kiezen wel steeds meer staten voor de klimaattransitie en lijken daarmee Biden dus in zijn programmapunten te steunen. Kortom, er is in de VS nog een lange weg te gaan naar een duurzamer beleid, maar belangrijk is dat na 4 jaar van stilstand de eerste stappen weer gezet zullen worden. En dat is alleen maar goed nieuws!

Wil je weten hoe jij ook kunt bijdragen aan een duurzamere wereld? Neem eens een kijkje bij de Greendish Academy en ga vandaag nog aan de slag.