Duurzame drankjes
In onze blogs gaat het vaak over duurzame voeding. Dat is niet zo gek; onze missie als Greendish is immers gezonde en duurzame voeding voor iedereen, overal beschikbaar maken. Hierbij moeten we niet vergeten dat je op andere vlakken ook aandacht aan duurzaamheid kan besteden. Voor deze blog zullen we de focus op een ander aspect dan voeding leggen, maar nog steeds een onderwerp waar jij als restauranteigenaar- of medewerker of cateraar(medewerker) veel aan zult hebben. Want wat hoort er bij een hapje? Juist, een drankje!
Niet alleen met eten, maar ook met drinken kan je een verschil maken. Drank veroorzaakt namelijk bijna een kwart van de klimaatbelasting van al onze voeding. Bij een speciaal avondje uit hoort een speciaal drankje, en laten we die nou net voor je in de aanbieding hebben! Zodat jij een duurzaam drankje met een interessant verhaal bij je gasten op tafel kan zetten, hebben wij drie bedrijven op een rijtje gezet die hun smaakvolle drankjes maken van producten die anders de afvalbak in zouden verdwijnen! Omdat achter deze drankjes zo’n mooi en interessant verhaal zit dat jij kunt vertellen aan tafel zullen ze ervoor zorgen dat jij opvalt bij je gasten en je onderscheidt van de rest. Voor deze heerlijke, interessante én duurzame drankjes zullen jouw gasten blijven terugkomen.
-
Instock biertjes
De missie van Instock is om voedselverspilling op de kaart te zetten. Dat doen ze onder andere door samen met Brouwerij Troost speciaalbiertjes te maken van reststromen. Ze hebben drie verschillende soorten speciaalbier, elk op basis van een ander product, allemaal helpen ze met het tegengaan van voedselverspilling. Ze maken Pieper Bier van geredde aardappels. Dit biertje smaakt als een Pale Ale en is gemaakt van aardappels die afgekeurd zijn door bijvoorbeeld een schoonheidsfoutje, of aardappels die overgebleven zijn door overproductie. De tweede variant heet Bammetjes Bier. Dit bier smaakt als een Weizen en is gemaakt van, je raadt het al, geredde boterhammen. En dat is broodnodig, want jaarlijks wordt er zo’n 380 miljoen kilo brood verspild in Nederland! Als derde is er Boos Bier. Dit biertje smaakt als een witbier, maar dan met een speciaal ingrediënt: afgekeurde frambozen! Deze biertjes zijn een heerlijke én duurzame toevoeging aan jouw drankenassortiment!
-
Dik & Schil
Dik & Schil is een bedrijfje dat sinaasappelschillen en koffiedik ophaalt bij horecazaken en ze omtovert tot heerlijke likeurtjes. De drie oprichters van Dik & Schil werken allemaal in de horeca. Daar keken ze met frustratie toe hoeveel er weg wordt gegooid, terwijl er vaak nog hartstikke veel gedaan kan worden met dat “afval”. Na onderzoek gedaan te hebben, kwamen ze op het idee om van de restproducten sinaasappelschillen en koffiedik nieuwe producten te maken. Ze zijn niet van plan te stoppen bij de twee likeuren die ze op dit moment aanbieden. Op hun website kan je lezen dat ze bijvoorbeeld van plan zijn om ook zeep en geurkaarsen te maken uit de schillen en het koffiedik. Door mooie nieuwe producten te maken uit restmaterialen hopen ze mensen te inspireren stappen te ondernemen tegen voedselverspilling.
Dik & Schil maken twee varianten likeur. Ten eerste bieden ze Orangecello aan, een soort limoncello maar dan gemaakt van de schil van een sinaasappel. Ten tweede is er Bakkie Pleur Koffielikeur, een likeur gemaakt van overgebleven koffiedik. Super om op de kaart te zetten als bijvoorbeeld een likeurtje na het eten, maar op de website van Dik & Schil zijn ook veel recepten voor andere soorten drankjes te vinden die je kunt maken van hun Orangecello en Bakkie Pleur! -
Kumasi
Kumasi is een natuurlijk drankje wat gemaakt wordt van cacaofruitsap en water. Cacaofruitsap is een sap uit de cacaovrucht wat normaal gesproken wegstroomt bij het openbreken van de vrucht om de cacaobonen eruit te halen. Door het sap niet weg te laten stromen, maar op te vangen en te verwerken tot een drankje gaat het niet verloren. Naast dat het duurzaam is, levert het ook wat op voor de cacaoboeren in Ghana. Zij verdienen tot 30% meer per kilo cacao! Ook zet Kumasi zich in voor gelijkheid tussen man en vrouw door te streven naar een gelijke verdeling tussen man en vrouw in hun supply chain.
De frisdrank is verkrijgbaar met of zonder koolzuur. Je verwacht misschien dat het drankje naar chocola smaakt, maar niets is minder waar. Het heeft een tropische smaak die vergelijkbaar is met lychee, witte perzik en mango. Een hele bijzondere smaak! Serveer het drankje als frisse dorstlesser of gebruik het om heerlijke cocktails mee te maken.
Met een beetje geluk kunnen deze drankjes 28 april, als de horeca haar deuren weer opent, geschonken worden. Er is in ieder geval geen twijfel over mogelijk dat jij met deze drie heerlijke en interessante drankjes veel indruk zal maken op de gasten en het origineelste terras in de omgeving zal zijn!
Smaakt die duurzaamheid naar meer? Niet alleen glas voor glas, maar ook bord voor bord kan jij een verschil maken! Met onze praktijkervaring en wetenschappelijke kennis helpt Greendish jouw voedselaanbod gezonder en duurzamer te maken. Neem contact met ons op en kom erachter welke impact jij kan maken!