Laura Boekling voedingsdeskundige" alt="Duurzame ingrediënten en een toekomstbestendig menu" />
Laura Böekling
november 4, 2021

Duurzame ingrediënten en een toekomstbestendig menu

Sharon de Miranda, bekend tv-kok en chef-kok van Food Forum, is gestart met haar eigen online kookshow waarin ze met anderen in gesprek gaat over het voedsel van de toekomst. Als allereerste locatie met een toekomstbestendig menu, is het Food Forum bij uitstek de ideale plek voor deze nieuwe show

Sharon kookt graag met duurzame ingrediënten waarmee zij de heerlijkste gerechten samenstelt en dat zie je dan ook terug op haar menukaart. Omdat zij benieuwd is hoe anderen uit de foodsector invulling zouden geven aan het Menu van de Toekomst, gaat zij hierover met hen in gesprek in haar nieuwe kookshow: de Sharon’s chef show. 

Online kookshow over duurzame voedselketen

Voor de allereerste aflevering van de nieuwe online kookshow van Sharon, werden zowel Joris als de algemeen directeur van Hutten Catering, Drees-Peter van den Bosch, uitgenodigd. Tijdens deze aflevering gaan zij dieper in op het Menu van de Toekomst en de vraag hoe dit menu er uit zou moeten zien om zowel gezond als duurzaam te zijn. In 2050 moeten er naar verwachting 10 miljard monden worden voorzien van gezond voedsel en de vraag is daarom hoe wij dit kunnen bereiken zonder de natuurlijke bronnen van de aarde verder uit te putten.

Omdat Sharon benieuwd is hoe andere chefs en partijen uit de voedselketen deze uitdaging aangaan, gaat zij hierover met hen in gesprek. Op vragen als hoe wij voor een goede voedseltoekomst kunnen zorgen en wat er op het bord verschijnt als verschillende chefs aan het werk gezet worden, probeert zij in haar show een antwoord te krijgen. Daarnaast gaat zij op zoek naar het verhaal achter de maaltijd op het bord. Daarom is zij benieuwd welke ondernemers hieraan verbonden zijn en waar de producten vandaan komen. Door in gesprek te gaan met collega-koks en andere voedselpioniers geeft Sharon invulling aan het Menu voor de Toekomst.  

Eerste toekomstbestendige locatie

Het restaurant waar Sharon de Miranda chef-kok is, namelijk Food Forum op de Floriade, is met het Menu voor de Toekomst een pionier in Nederland voor wat er op het bord komt. Food Forum is zelfs de allereerste locatie ter wereld die volgens de Greendish 2050 Guidelines kookt. Richtlijnen die koks ondersteunen in het aanbieden van gezond en duurzaam eten volgens de wetenschappelijke EAT-Lancet normen.

Om dit te vieren ontving Sharon dan ook een certificaat van ons tijdens de lancering van de Greendish 2050 Guidelines op 12 oktober. Op dit certificaat staat dat het Food Forum de eerste locatie is met een Greendish 2050 proof menu dat past binnen de grenzen van één planeet. 

 

Duurzame ingrediënten voor menu van de toekomst

©FotostudioWierd

Duurzame ingrediënten op het menu

De gerechten op de menukaart van Food Forum zijn door chef-kok Sharon de Miranda samengesteld uit Flevolandse seizoensproducten die duurzaam geproduceerd zijn. “Ik noem dit het Menu voor de Toekomst”, zegt Sharon. De menukaart bestaat uit gerechten die aansluiten bij de Greendish 2050 Guidelines. Deze richtlijnen gaan uit van voldoende, gezond en veilig voedsel overal en voor iedereen, geproduceerd zonder de planeet verder uit te putten.

Op 2 november werd de eerste aflevering van Sharon’s chef show uitgezonden. Terwijl zij in gesprek is met haar gasten, bereidt gast-chef Ramon Brugman een prachtig gerecht. Een gerecht dat bestaat uit verschillende duurzame ingrediënten en dat volledig past binnen het Menu voor de Toekomst. Het recept vind je hier. 

Ben je benieuwd hoe het Menu van de Toekomst er volgens ons uit moet komen te zien? Kijk dan snel de allereerste aflevering van de Sharon’s chef show.