Laura Boekling voedingsdeskundige" alt="Populaire gerechten duurzamer en gezonder: brownie van bieten" />
Laura Böekling
december 23, 2021

Populaire gerechten duurzamer en gezonder: brownie van bieten

Het kerstdiner komt er weer aan! Wij weten dat het kerstdiner vaak niet het meest duurzame diner van het jaar is. Daarom helpen we je graag tóch een duurzaam tintje te geven aan jouw kerst. Uiteraard houden wij net als ieder ander van een lekker toetje en die mag dan ook niet ontbreken tijdens jouw kerst. Daarom delen we graag ons heerlijke recept voor een gezonde en duurzame brownie, gemaakt met bieten.

Gezonder alternatief voor de brownie

Aangezien de brownie een nagerecht is dat vaak te vinden is op het kerstmenu, delen wij graag een duurzamer en gezonder recept van dit bekende dessert met jou. Wij weten namelijk dat er naast de traditionele versie van de brownie nog veel meer lekkere, gezondere én duurzamere alternatieven zijn. En het onderstaande recept van deze bietenbrownie is daar één van.

Hoe duurzaam is de brownie?

Natuurlijk hebben we ook berekend wat het verschil in impact is op het gebied van  CO2-uitstoot, waterverbruik en landgebruik tussen de klassieke brownie en onze gezondere en meer duurzame brownie. Als je het ons vraagt is deze versie net zo lekker als de ‘normale’ brownie, maar is ie wel een stuk gezonder en duurzamer.

Hieronder vind je een vergelijking van de milieubelasting van de twee typen brownies.


Klassieke brownie

De klassieke brownie wordt doorgaans bereid met veel suiker. In ons voorbeeld hebben wij de impact gemeten van het produceren van 16 traditionele brownies:

  • Om de klassieke brownie te maken wordt 25,675 CO2/kg verbruikt.
  • En wordt 27,228(m2*jaar) land gebruikt.
  • Ook wordt er 1.755,388 liter water verbruikt.

Duurzame bietenbrownie

Een alternatief op de klassieke variant is een gezondere en meer duurzame brownie gemaakt van rode bieten. Met deze bietenbrownie wordt er op het gebied van gezondheid al een grote winst behaald. Daarbij heeft deze versie ook positieve effecten op het milieu. Win-win dus!

  • Om deze Bietenbrownie te maken wordt 14,536 CO2/kg verbruikt, een besparing van 43% ten opzichte van de traditionele brownie.
  • Daarnaast wordt 21,794 (m2*jaar) land gebruikt, een besparing van 20% ten opzichte van de ‘normale’ versie.
  • Tenslotte wordt er 1.307,366 liter water verbruikt om deze duurzame versie te maken, een besparing van 26% ten opzichte van de klassieke variant.

Onze berekeningen zijn deels gebaseerd op schattingen en dus representeren ze niet voor 100% de werkelijkheid. Metingen zijn zo nauwkeurig mogelijk uitgevoerd, maar houd hier rekening mee bij de interpretatie van de cijfers.

Bronnen: RIVM


Ga jij ook voor een duurzame kerst dit jaar?

De recepten van de twee soorten brownies vind je hieronder. Ga jij ze ook proberen? Laat ons weten wat je ervan vond!

En heb je de smaak daarna helemaal te pakken? Dan zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen om jouw kerst duurzamer te maken. Benieuwd naar wat je dan kunt doen? Meer tips voor een duurzaam kerstdiner vind je hier.

 

1. Recept klassieke Brownie

2. Recept gezonde en duurzame bietenbrownie

 

Geïnspireerd geraakt?

Ben jij door deze variaties geïnspireerd om jouw menukaart te verduurzamen? Met de Greendish Succesformule bieden wij je hier stap-voor-stap begeleiding in!