" alt="Lekker lokaal: 5 producten van Nederlandse bodem" />
Kars
oktober 14, 2020

Lekker lokaal: 5 producten van Nederlandse bodem

Het is Dutch Food Week en daarom is het hoog tijd om 5 Nederlandse producten in het Hollandse zonnetje te zetten. Want we mogen best trots zijn op ons kikkerlandje, we verbouwen hier heerlijke producten. En veel ook! Nederland is de op één na grootste landbouwexporteur ter wereld. In 2019 exporteerden wij voor 94,5 miljard euro aan producten. Daarvan bestaat 30,9 miljard uit het exporteren van voedsel! Dus als er zoveel prachtige producten om de hoek worden geproduceerd, waarom zouden we daar niet meer gebruik van maken?

Dutch Food WeekWerken met deze lokale producten, producten die in Nederland zijn geproduceerd en een keten hebben van maximaal 1 schakel, is doorgaans goed voor het milieu (let hier wel even op het verdere productieproces). Lokale producten worden vervoerd met een vrachtwagen in plaats van het vliegtuig en beperken zo de negatieve impact van het vervoer op het milieu. Zoals David Attenborough nog eens aanstipte in zijn documentaire My Life On Earth legt een gemiddeld product maar liefst 10.000 kilometer af voordat het op je bord ligt. Bovendien steun je de lokale economie. En wist je dat jouw gasten graag lezen en horen over het gebruik van lokale ingrediënten op het menu? Lees verder om aan de slag te gaan met onze 5 favorieten.

Broccoli

Broccoli is echt wel een groente waar we trots op zijn. Broccoli is ontzettend gezond. Het bevat veel vitamines (vitamine A, C, K, B6, B2) maar ook calcium, magnesium en kalium. Daarmee beschermt het tegen hart- en vaatziekten, verlaagt het je cholesterol en is het goed voor je botten. Bovendien is broccoli ook nog laag in calorieën, in 100 gram broccoli zit maar 28 calorieën. Een stuk minder dan bijvoorbeeld de avocado, met 160 calorieën per 100 gram. Nog een voordeel, broccoli is op allerlei manieren toe te voegen aan je menu; wokken, stomen, koken of bakken. Alles kan. De Nederlandse broccoli is beschikbaar van juni tot november. Oorspronkelijk komt broccoli uit Italië, dus groeit deze groene het best onder milde weersomstandigheden.

Winterpenen

Dit is echt een typisch oudhollands product (het is niet voor niets oranje toch?), denk bijvoorbeeld aan de oude vertrouwde hutspot. In Nederland verbouwen we veel winterpenen, in 2017 werd hier in totaal 6510 hectare grond voor gebruikt. Voor de beeldvorming, dat zijn 9.765 voetbalvelden! De naam is wel een beetje verwarrend, winterpenen zijn namelijk gewoon het hele jaar verkrijgbaar. Net als broccoli zijn winterpenen laag in calorieën, maar 33 calorieën per 100 gram. En ze zijn ook weer goed voor de gezondheid! Het bevat veel vezels en voedingsstoffen en winterpenen zijn rijk aan betacaroteen. Wat nou? Betacaroteen, dit stofje komt voor in groente en fruit en speelt een belangrijke rol als provitamine A. Het is goed voor je afweersysteem en beschermt de huid tegen UV-straling.

Kaas

Dit product heeft voor (oké, bijna) iedere Nederlander een speciaal plekje in het hart: Kaas. Nederlanders staan niet voor niets ook wel gekscherend bekend als kaaskoppen. Onze zuivelondernemingen produceren 891 miljoen kilo kaas in een jaar. We produceren niet alleen veel, maar eten ook veel kaas. Nederlanders eten per persoon gemiddeld ongeveer 20 kilo kaas in een jaar. Omgerekend is dat meer dan 660 plakken kaas per jaar. Helaas is kaas niet altijd even goed voor het milieu. Om 1 kilo kaas te maken is namelijk 9 á 10 liter melk nodig. Vervolgens moet de kaas ook nog rijpen en kost het de nodige energie om deze opslagruimtes op de juiste temperatuur te houden. Belangrijk dus om zoveel mogelijk van de Nederlands geproduceerde kazen in te kopen, zodat in elk geval de CO2-uitstoot voor de reis zo laag mogelijk is.

Aardbeien

Elke zomers kijkt menig Nederlander weer reikhalzend uit naar de halve kilo Hollandse aardbeien. Heerlijk in de fruitsalade, bij een bolletje vanille-ijs of gewoon zo uit het vuistje. Aardbeien zijn een lekker én gezond product, want ze zitten bomvol vitamine C. Het is mogelijk het hele jaar door aardbeien te kopen, alleen komen deze niet uit de volle grond maar uit kassen. Producten die in kassen worden gekweekt zijn slechter voor het milieu. Er gaat namelijk veel energie zitten in het warmhouden van de kassen en de lichten die in de kassen hangen. Kies daarom bij voorkeur voor producten uit de volle grond die hun licht en warmte krijgen van de zon. Het ‘’echte’’ aardbeienseizoen van aardbeien uit de volle grond start elk jaar rond juni. Wil je alleen de aardbeien die uit volle grond komen? Koop dan alleen in de zomer de aardbeien. Dan zijn ze meestal ook nog eens het lekkerst!

Aardappel

En als allerlaatste mag de aardappel natuurlijk niet ontbreken. Schotelde jouw moeder je vroeger ook elke avond een andere variant op aardappelen voor? Niet zo gek, want in Nederland hebben wij 163.000 hectare grond voor aardappelteelt. Als we dit weer omrekenen naar voetbalvelden; 244.500 voetbalvelden! Wij hebben in Nederland ongeveer 250 verschillende aardappelrassen waarvan er 90 eetbaar zijn. En ook aardappelen zijn gezond, het is een bron van vezels en vitamine B6. Dit is goed voor je darmen en je krijgt er energie van. Niet zo gek dus dat aardappelen een vast onderdeel zijn van menig Nederlands gerecht.

Om een beter inzicht te krijgen in de voedselproductie in Nederland wordt er jaarlijks de nationale Dutch Food Week georganiseerd. Deze vindt dit jaar plaats van 10 tot 17 oktober. Het thema van 2020 is verbinding. Weet jij wel waar het eten dat jouw restaurant serveert vandaan komt? Aangezien niet iedereen dit altijd even goed weet is het doel van de Dutch Food Week van dit jaar de verbinding tussen makers en burgers te verbeteren. In deze week zullen allemaal evenementen voor verschillende doelgroepen worden georganiseerd die in elke provincie van Nederland plaats zullen vinden.

Zelf concrete stappen zetten naar een lokaler en duurzamer menu? Klik dan hier.