Meelwormen op de menukaart
Dit is jouw kans om je menukaart te innoveren met een wel heel speciaal ingrediënt: meelwormen. In Azië, Afrika en Australië is dit al een gewaardeerd ingrediënt, maar in Europa was het nog niet toegestaan om ze op de menukaart te zetten. Vorige maand stemden 27 lidstaten van de EU in met het voorstel van de Europese Commissie om meelwormen toe te staan als voedsel voor mensen. Dit kwam niet als een enorme verrassing, aangezien het gebruik van meelwormen als voedingsmiddel voor mensen al jaren gedoogd werd in Nederland. Wel wordt er verwacht dat, nu het gebruik officieel is goedgekeurd door de EU, de productie van meelwormen zal toenemen en de prijs zal dalen. Er is in ieder geval geen twijfel over mogelijk; met meelwormen op het menu zal jij je zeker onderscheiden van de rest!
Het is het eerste insect in Europa wat officieel voor de voedselproductie mag worden verkocht. Dit betekent dat ook restaurants meelwormen mogen gebruiken in gerechten. Al klinkt het misschien niet direct aantrekkelijk, toch zijn ze een goede toevoeging aan de menukaart. Meelwormen zitten bomvol eiwitten en vezels. Ze zijn daarmee een goede vleesvervanger. Het eiwit- en vezelgehalte is niet de enige reden om meelwormen op de menukaart te zetten. Ten opzichte van vlees zitten er veel duurzaamheidsvoordelen aan de larve van de meeltor. Naast dat jij je kan onderscheiden, zorg jij dus voor een gezondere gast én een duurzamer voedselsysteem.
Duurzaamheid
Er zijn verschillende duurzaamheidsredenen om meelwormen te verkiezen boven vlees.
- Meelwormen nemen een stuk minder ruimte in dan bijvoorbeeld koeien of varkens. Meelwormen kweek je in grote bakken waar ze met duizenden tegelijkertijd in kunnen zitten.¹
- Meelwormen hebben minder eten nodig. Insecten zijn koudbloedig en hebben dus geen energie nodig om hun lichaam te verwarmen. Ook kunnen meelwormen worden gevoerd met lokale reststromen.
- De productie van meelwormen stoot minder broeikasgassen uit dan koeien en varkens.¹
- Meelwormen kan je in het geheel opeten. Bij andere dieren kan dit niet, waardoor er een deel verloren gaat. Met meelwormen help je voedselverspilling tegen te gaan.
Een nadeel van de productie van meelwormen is dat de ruimte waarin ze gekweekt worden op een hoge temperatuur moet worden gehouden. Hierdoor ligt het energieverbruik voor de productie van meelwormen vrij hoog, maar het is alsnog vergelijkbaar met die van varkensvlees en lager dan die van rundvlees.¹
Meelwormpoeder
De goedkeuring van de Europese Commissie geldt ook voor meelwormen in poedervorm. Dit biedt meer mogelijkheden om het te verwerken in gerechten. Het poeder kan je bijvoorbeeld verwerken in brood, koekjes of pasta. Poeder heeft nog een ander voordeel ten opzichte van hele meelwormen. Het is toegankelijker voor de gast. Het gebruik van insecten als voedingsmiddel kan gasten afschrikken, omdat er een onsmakelijk stigma omheen hangt. In poedervorm hebben ze niet door dat het eiwit- en vezelrijke voedingsmiddel afkomstig is van de larve van een insect.
Andere recepten
Voor de avontuurlijke gast kun je meelwormen natuurlijk in hun geheel verwerken in recepten. Wij hebben vijf lekkere recepten met meelwormen voor je op een rijtje gezet.
1. Hummus
2. Quiche
3. Risottoballetjes
4. Roerbakgerecht
5. Burger
Ben je door dit blog geïnspireerd geraakt om gezondere en duurzamere voeding aan te bieden? Met de Greendish Succesformule helpen wij je het voedselaanbod in jouw restaurant te verduurzamen.