" alt="Meet the Green Team: Jesse" />
Kars
januari 21, 2021

Meet the Green Team: Jesse

Het Greendish team bestaat uit ambitieuze mensen met een passie voor duurzaamheid en gezondheid. In deze rubriek stellen we ze dan ook graag aan je voor. Na Lilou en Rosjalie is nu Jesse aan de beurt. Met haar passie voor synchroonschaaten, liefde voor yoghurt en ambities voor productontwikkeling binnen Greendish.

1. Jesse, jij bent onze productontwikkelaar. Waar houd jij je mee bezig in deze functie?

Ik ben de manager van productontwikkeling. Ik zorg ervoor dat alles op rolletjes loopt en ik werk ook mee aan de ontwikkeling van de producten. Op dit moment ben ik bezig met het omzetten van de interne productontwikkeling tot een goed geoliede machine. We werken aan een nieuw protocol zodat we in de toekomst zo effectief en efficiënt mogelijk producten ontwikkelen waar food professionals baat bij hebben.

Daarnaast focus ik me nu op het door ontwikkelen van de Greendish Guidelines en de Greendish Beslisboom. De Greendish Guidelines beschrijven de richtlijnen voor een duurzame en gezonde samenstelling van het menu. Denk hierbij aan de indeling van gerechten op de menukaart, portiegroottes van gerechten en de keuze van ingrediënten. Zo krijgen food professionals een beeld van de eindstreep. Aan de hand van de Greendish Beslisboom beoordelen food professionals gerechten op duurzaamheid en gezondheid. Zo is duidelijk te zien welke productsoort hoog scoort en waar ruimte is voor verbetering.

2. Hoe verloopt je gemiddelde dag bij Greendish?

Mijn dagbesteding hangt af van het proces van de productontwikkeling en varieert dus enorm. De productontwikkeling begint met in kaart brengen van de behoeften van de food professionals. Waar lopen horecaondernemers tegen aan? Waar kunnen wij chefs bij helpen? Vervolgens gaan we brainstormen over de oplossingen voor deze problemen. Uit deze brainstorm kiezen we één oplossing waar we ons in gaan verdiepen. Hoe gaat deze oplossing er uit zien? Is deze oplossing makkelijk toe te passen in de praktijk? Hoeveel tijd investeren wij in het ontwikkelen? Als iedereen het eens is met de gekozen oplossing, ontwikkelen we oplossing aan de hand van sprints. Dit zijn periodes met een vast tijdsbestek, waarin we telkens op basis van feedback een aantal producteigenschappen kiezen om aan te werken.

3. Hoe ben jij bij Greendish terecht gekomen?

Jesse van de SandeGreendish is de perfecte combinatie van mijn liefde voor de horeca en mijn studie. Voordat ik bij Greendish begon had ik een bijbaantje bij een klein restaurant, Het Goeie Leven in Eerde. Ik begon als afwashulp, maar mocht al snel helpen in de keuken. Dit vond ik ontzettend leuk om te doen en stiekem mis ik het soms nog steeds. Daarnaast deed ik de Master Food Technology aan Wageningen University & Research. Mijn specialisatie is gastronomie waar, naast de fysieke en chemische aspecten van voedsel, ook cultuur en duurzaamheid aan bod kwamen. Zo kijk ik niet alleen wat je kan maken met een stukje kaas, maar kijk ik ook of de koe wel een goed leven heeft gehad of hoe de smaakwaarneming werkt. Voor deze studie moest ik een stage lopen en zo ben ik bij Greendish terechtgekomen. Tijdens mijn stage heb ik geholpen met de data-analyse en de begeleiding van de Restaurants van Morgen. Na mijn stage ben ik nooit meer bij Greendish weggegaan.

4. Hoe zou jij iemand overtuigen om bij Greendish te komen werken?

Greendish is echt een uniek bedrijf met veel oog op de toekomst. De organisatie combineert de wetenschappelijke kennis met het werk in de praktijk. Als je echt impact wilt maken en een steentje wil bijdragen aan een gezonde en duurzame voedselomgeving dan moet je bij Greendish zijn.

5. Heb je dromen die je nog wilt waarmaken?

Ik ben een bezige bij die niet graag stilzit en denk daarom vaak na over wat ik in de toekomst nog zou willen. Ik heb veel ideeën en dromen voor de toekomst! Zo lijkt het me heel vet om bijvoorbeeld een eigen duurzaam restaurant te openen. Het lijkt mij leuk hier al mijn kennis vanuit mijn studie en mijn werk bij Greendish om te kunnen toveren tot een gezellige en lekkere beleving voor de gasten. Maar dat is een van de vele ideeën. Wat ik fijn vind aan Greendish is dat er goed wordt gekeken naar een persoonlijk leertraject zodat je je dromen en doelen ook echt waar kunt gaan maken.

Mijn Greendish droom is dat we ook op internationaal vlak helpen met verduurzamen en dat ik hieraan kan bijdragen. Zo kunnen we ontzettend veel mensen gezonde en duurzame voeding bieden en grootse impact maken.

6. Als je voor de rest van je leven nog maar 1 gerecht mocht eten, wat zou dat zijn?

Dat is een moeilijke vraag, ik vind zo veel gerechten lekker. Maar een product waar ik echt niet zonder kan is yoghurt. Ik eet elke dag yoghurt, en het liefst meerdere keren op een dag. Elke ochtend eet ik yoghurt als ontbijt, en af en toe ook als toetje of voordat ik ga slapen.

7. Wat is je favoriete restaurant?

Heel cliché, maar het restaurant waar ik heb gewerkt is één van mijn favoriete restaurants. Iedere keer als ik ergens tomatensoep op heb denk ik, het is beter bij Het Goeie Leven. Daarnaast vind ik The Streetfood Club in Utrecht erg leuk.

8. Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Het grootste deel van mijn vrije tijd spendeer ik aan synchroonschaatsen. Ik train drie dagen per week en ik spendeer zo 15 uur op de ijsbaan. In een team van 16 synchroonschaatsers schaatsen we als eenheid over het ijs terwijl we verschillende elementen, passen en sprongen uitvoeren. Ik was zes jaar oud toen ik begon en ik heb het tot het wedstrijdteam Team Ice United geschopt! Helaas liggen alle wedstrijden op zijn gat in verband met corona. Mijn team staat wel ingeschreven voor wedstrijden, maar alle wedstrijden zijn internationaal en dat gaat nu helaas moeilijk. Sommige wedstrijden hebben nu een online evenement waar je een video kan insturen. Deze wordt dan beoordeeld alsof het een echte wedstrijd is. Bekijk in onderstaande video mijn team!

 

9. Wat doe je, naast Greendish, om duurzamer te leven?

Alles wat ik leer bij Greendish pas ik toe in mijn eigen leven en vertel ik aan de mensen om mij heen. Dus ik vertel bijvoorbeeld aan mijn ouders welke producten duurzaam zijn en welke ze beter links kunnen laten liggen. Helaas maak ik wel vaak veel kilometers met het vliegtuig, omdat ik naar internationale wedstrijden reis met mijn synchroonschaatsteam. Daarom is het alleen maar mooier dat ik via Greendish op andere manieren wel veel terug kan doen voor het milieu.

10. Als je één tip mag geven aan restaurants en catering om duurzamer te ondernemen dan…

Dan verwijs ik naar mijn levensmotto; als je het niet probeert dan weet je het ook niet. Je kan wel van tevoren er van uit gaan dat je gasten geen duurzamer of gezonder eten willen, maar je kan het ook eerst op kleine schaal uitproberen. Misschien slaat het wel aan!

11. Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

Je moet doen wat je zelf graag wilt. Toen ik mijn studie koos was het bijna een gegeven om voor een bepaalde specialisatie te kiezen en veel van mijn medestudenten kozen die specialisatie dan ook. Mijn ouders gaven mij toen het advies om te kiezen wat ik zelf wil. Kies niet een specialisatie, omdat je daar een goede baan mee krijgt. Kies wat je zelf wilt en dan vind je wel een plekje. Als ik dat advies niet had gekregen was ik nooit bij Greendish uitgekomen!

 

Jesse heeft binnen Greendish meegeholpen aan de ontwikkeling van onder andere onze strategische tools en de Greendish Academy. Benieuwd naar het resultaat? Lees er hier meer over.