" alt="Meet the Green Team: Lilou" />
Kars
november 5, 2020

Meet the Green Team: Lilou

Het team van Greendish zit vol met mensen met een passie voor een gezond en duurzaam voedselaanbod. Die stellen we natuurlijk met veel plezier stuk voor stuk aan je voor. Rosjalie draagt het Meet-the-Green-Team stokje over aan Lilou. Lees mee: van strakke projectorganisatie, en grote dromen tot verjaardagsfeestjes met Ottolenghi gerechten.

Lilou, jij bent onze projectmanager en voedingsonderzoeker. Waar houd jij je mee bezig in deze functie?

Ik doe het projectmanagement van met name de onderzoeksprojecten in Greendish. Mijn rol is om de verschillende onderzoekspartners bij elkaar te halen, en te zorgen dat de neuzen dezelfde kant op blijven gedurende het project. Daarnaast houd ik in de gate houden of we binnen ons budget en urenbegroting blijven. En superbelangrijk, ik zorg ervoor dat de opdrachtgever happy blijft!

Neem ons mee, hoe ziet een gemiddelde dag bij Greendish eruit?

Op het moment zit ik natuurlijk veel thuis door de gedeeltelijke lockdown. Maar normaal gesproken heb ik veel contact met opdrachtgevers. Zo heb ik onlangs bijvoorbeeld veel contact gehad met de gemeente Rotterdam en Landal, om ervoor te zorgen dat ze alle informatie hebben voor het onderzoek naar het verduurzamen van hun voedselaanbod, om uitleg te geven naar de behoeften van ondernemers in de regio, maar ook om te kijken of zij bijvoorbeeld iets willen presenteren tijdens één van onze projectbijeenkomsten. Vorige week heb ik met onderzoekers van de Wageningen Universiteit om de virtuele tafel gezeten om te kijken hoe we nu verder kunnen met het onderzoek, na de nieuwe coronamaatregelen.

Met het team heb ik ook vaak interne meetings, zoals brainstormsessies en projectoverleg. Gelukkig kunnen al deze meetings nu nog wel online doorgaan.

Zeg, Lilou, vertel. Waarom Greendish?

Lilou van LieshoutIk had al een ontzettend leuke baan als wetenschappelijke projectmanager bij het International Lifescience Instituut in Brussel, maar omdat mijn man een baan in Nederland vond zijn we terug naar Nederland verhuist. Die leuke baan had ik al, dus de lat lag hoog. Ik wilde iets waar mijn passie lag, namelijk de samenwerking tussen de publieke en private ondernemingen en het raakvlak van onderzoek en de praktijk en meer specifiek; het zorgen voor gezonde voeding in de praktijk. Deze passie vond ik bij Greendish. In mijn motivatiebrief schreef ik dat ik altijd de persoon ben die gezonde snacks verzorgt op een feestje, sindsdien doen mijn vrienden dat nu ook! Je kunt dus wel zeggen dat ik erg gepassioneerd ben over gezonde voeding. Die passie zag ik ook in Greendish terug. Daarbij sprak het mij erg aan dat de type projecten bij Greendish erg veel van elkaar verschillen, maar het altijd meetbaar is en altijd gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek. Dit is belangrijk voor mij. De afgelopen maanden ben ik daarom aan de slag gegaan met de nieuwe Expert Panels van Greendish. De Expert Panels vormen een onafhankelijk adviesorgaan die Greendish helpen bij het vergroten van onze groene impact. Dankzij deze panels halen we niet alleen de expertise uit onszelf, maar wordt de zin van onze acties ook bevestigd door experts vanuit andere instituten.

Je hebt 30 seconden om iemand te overtuigen bij Greendish te komen, wat zeg je?

Wij zijn een team met ambitie. Iedereen is er 100% op gebrand zo veel mogelijk impact maken, met zijn of haar eigen expertise en achtergrond. Voor mij betekent dat een gerecht zo gezond mogelijk maken. Maar ik weet nu, dankzij Rosjalie, dat gedragspsychologie daar ook belangrijk in is. Hoe promoot je de gezonde gerechten? De discussies en zelf creatief meedenken aan oplossingen is het leukste van bij Greendish werken. Ik vind het ook fijn dat het een heel platte organisatie is. Je kan gewoon met een stagiaire en de directeur in een meeting zitten en naar iedereen wordt evenveel geluisterd.

Welke dromen heb jij nog?

Het ultieme doel is natuurlijk dat we op een dag (liever niet al te ver in de toekomst) ontdekken dat gezonde voeding ook voor een goede business case zorgen. Ik wil een gezonde en duurzame aanpak vinden, die voor voedselaanbieders met winstoogmerk een goede deal zijn. Dan kan niemand er nog omheen. Alhoewel, het zou helemaal fantastisch zijn als gezond eten door iedereen zó lekker wordt gevonden, dat niemand ooit nog iets anders zou willen.

Voor mij persoonlijk zou ik het leuk vinden om teamleider te worden. Ik vind het mooi om het beste te halen uit de mensen zelf en ze te helpen hun eigen zelfvertrouwen uitbouwen. Dat neem ik elke dag mee bij het begeleiden van mijn eigen projectteams en andere medewerkers.

Wat maakt jou gelukkig?

Eigenlijk heel veel, ik ben een gelukkig persoon. Het allerbelangrijkste is mijn thuissituatie, met mijn man en kind samen zijn. En natuurlijk naar feesten gaan, uiteten, of zelf etentjes organiseren. Voor mijn verjaardag organiseer ik elk jaar een diner voor mijn hele familie. Dan staat de hele tafel vol met zelfgemaakte Ottolenghi gerechten, maar dat zit er dit jaar helaas niet in. Over twee weken ben ik jarig, dus stuur ik wel een stukje taart naar mijn vrienden en familie.

Als je voor de rest van je leven nog maar 1 gerecht mocht eten, wat zou dat zijn?

Het “herfstbakje” van mijn moeder. Daar zit namelijk heel veel verschillende ingrediënten in: rode kool, spruitjes, witlof en aardappeltjes. Dat stop je in een ovenschaal met jachtsaus, brie en walnoten eroverheen. Dat is zo ontzettend lekker! Mijn moeder maakt het eigenlijk met zuurkool, maar dat vind ik niet lekker, dus zelf laat ik dat weg.

Hoe groen ben je zelf?

Ik let op mijn eten. Ik ben geen vegetariër, maar als ik vlees eet is het altijd biologisch of minimaal met een Beter Leven keurmerk. Ook probeer ik zoveel mogelijk peulvruchten te eten, eet ik alleen maar vis met topkeurmerken én kies ik voor fairtrade als het gaat om koffie of rijst. Binnenkort krijgen we ook een elektrische auto en zonnepanelen! En ik heb een moestuintje waarin ik mijn eigen groenten verbouw. Het is lastig dat ik samenwoon met iemand die heel veel van vlees houdt. Het is elke avond weer zoeken naar de balans tussen mijn passie voor gezonde voeding en zijn liefde voor vlees.

Over welk onderwerp zou jij nog meer willen leren?

De menselijke psyche vind ik hartstikke interessant. Ik ben nu het boek de Meeste Mensen Deugen aan het lezen en ik vind het vooral interessant waarom mensen bepaalde keuzes maken en hoe je dat gedrag kan verklaren. En ik vind het mooi hoe het menselijk lichaam in elkaar zit.

Als je één tip mag geven aan restaurants en catering om duurzamer te ondernemen dan is dat …

Experimenteren met plantaardig eten. Je hoeft niet per se veganistisch te koken, maar kook wel meer met plantaardige eiwitten. En dan vooral peulvruchten en bonen. Deze hebben minder grote klimaatafdruk en zijn super goed voor de biodiversiteit! De planten zijn namelijk allemaal zo verschillend dat daar weer heel veel soorten insecten van leven. Een dubbele impact dus!

 

Lilou heeft binnen Greendish ontzettend veel mooie projecten opgezet en uitgewerkt. Zo helpt ze mee aan het Gezond010-netwerk van Rotterdam om de inwoners van Rotterdam te inspireren om makkelijker verantwoorde keuzes te maken en zo gezonder te eten en te leven. Benieuwd naar Lilou’s impact? Lees er hier meer over.