" alt="Meet the team: Zoë Verdaasdonk" />
Kars
augustus 30, 2021

Meet the team: Zoë Verdaasdonk

Ons Greendish-team bestaat uit gepassioneerde werknemers met een passie voor duurzaamheid en gezondheid. In deze rubriek stellen wij ze graag aan u voor! Deze week is het de beurt aan onze impact manager Zoë Verdaasdonk! Ze vertelt onder andere over haar rol als impact manager, haar favoriete restaurant en haar ietwat opmerkelijke droom. Veel leesplezier!

 

Zoë, jij bent onze Impact manager. Wat houdt dat precies in en waar hou jij je mee bezig in deze functie?

Dat klopt! De functie Impact Manager houdt in dat ik dagelijks op zoek ben naar manieren om de impact van gezonde en duurzame voeding te vergroten. Momenteel ben ik voornamelijk in gesprek met provincies en gemeenten om te achterhalen wat zij in hun beleid hebben staan omtrent deze thema’s, en wat de plannen en ambities hierbij zijn. Met hen samen zoek ik naar mogelijkheden om hier meer impact in te maken.

Wat heb je hiervoor voor werk gedaan?

Ik heb een achtergrond in voedingswetenschappen en heb hiervoor bij de Maag Lever Darm Stichting gewerkt waar ik me met allerlei projecten omtrent een gezonde spijsvertering heb beziggehouden. Daarbij was ik onder andere onderdeel van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie, onderdeel van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen. Een super interessant traject met als doel om de Nederlandse jeugd de gezondste jeugd van de wereld te maken. Ik miste echter het stukje waarbij we ook werkten aan een betere wereld, en dat is dan ook de reden waarom ik dit jaar de overstap naar Greendish heb gemaakt. Hier komen gezondheid, duurzaamheid en eten perfect samen wat mij betreft!

Hoe ziet je gemiddelde dag bij Greendish eruit?

In de ochtend probeer ik de echte focus-taken te doen, omdat ik dan nog het meest fris ben. Dat houdt in dat ik me dan ga inlezen en voorbereiden op afspraken, en plannen en ideeën uitwerk. In de middag ben ik voornamelijk veel aan het bellen, mailen en (Teams-) meeten met externe partijen. Dat is misschien nog wel het belangrijkste onderdeel van mijn werk.

Hoe ben je bij Greendish terecht gekomen en waarom zijn duurzaamheid en gezondheid belangrijk voor jou?

Ik kende Greendish al in mijn studententijd, waar ik er via een heel enthousiast vriendinnetje over hoorde. Het is al die tijd bij me blijven hangen omdat duurzaamheid en gezondheid precies de twee thema’s zijn waar ik zelf het meest mee bezig ben. Al sinds mijn jeugd ben ik bezig met gezond leven, dit heb ik echt vanuit thuis meegekregen. Vandaar dat ik biomedische wetenschappen ben gaan studeren en me daarna meer ben gaan verdiepen in voedingswetenschappen. Daarnaast was ik als kind altijd lid van de WNF Rangerclub en ging ik langs de deuren om geld op te halen voor de uitstervende panda.

Hoe zou jij iemand overtuigen om bij Greendish te komen werken?

Overtuigen is toch helemaal niet nodig? Volgens mij wil iedereen hier werken!?
Maar mocht ik toch iemand moeten overtuigen dan zou ik diegene uitleggen dat werken bij Greendish écht een bijdrage levert aan een duurzaam en gezond voedselsysteem. We werken altijd met de laatste inzichten vanuit de wetenschap en passen deze meteen toe in de praktijk. Die koppeling is toch fantastisch?! En daarnaast is het een jong fris bedrijf waar veel ontwikkelingen in plaatsvinden en waar je enorm veel kan leren.

Heb je dromen die je nog wilt waarmaken? 

Heel stom, maar ik wil zó graag eens in het wild zwemmen met dolfijnen. Dit lijkt me zo’n magische ervaring. Helaas heb ik ze op al mijn vakanties steeds misgelopen… Ik denk dat als het er een keer van komt, ik in huilen uitbarst van geluk!

Als je voor de rest van je leven nog maar 1 gerecht mocht eten, wat zou dat zijn?

Shakshuka met munt, avocado en geitenkaas, en wat brood; ZO LEKKER! Eten is sowieso altijd al extra lekker als je het met je handen kan eten.

Wat is je favoriete restaurant? 

Het liefst eet ik altijd weer ergens anders, maar waar ik zeker nog eens terugkom is FIKO in Amsterdam. Súper lekker Italiaans eten, aardig personeel, leuke muziek en een mooi restaurant. Meer heb je niet nodig toch?

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Het allerliefst bezoek ik live muziek evenementen, van festivals tot concerten tot georganiseerde feestjes. Overal waar muziek vanaf een podium komt ben ik helemaal gelukkig. Lekker dansen, kletsen met bekenden en vreemden, en even helemaal nergens anders aan denken. De energie die vrijkomt in zo’n menigte is onbeschrijflijk. Daarnaast sport en kook ik graag; het liefst altijd weer iets nieuws en iets anders. Daarom vond ik bovenstaande twee vragen ook lastig… Ik heb geen lievelings- dit of lievelings- dat: ik doe het liefst altijd wat anders!

Wat doe je, naast Greendish, om duurzaam en gezond te leven?

Lekker veel sporten, heel veel groenten en fruit eten, netjes mijn afval scheiden, en aan iedereen die het wil horen (maar ook aan mensen die daar niet om gevraagd hebben) de boodschap over de impact van gezonde en duurzame voeding vertellen.

Als je één tip mag geven aan gemeenten en voedselaanbieders om duurzamer te ondernemen dan is dat …

It’s in the food! Duurzaamheid begint en eindigt met voedsel, en het fijne is dat je met kleine stapjes al enorme impact kan maken. Daarnaast is voedsel een heel concreet onderwerp om op te focussen. Dat maakt, dat je al vrij snel aan de slag kan. En de belangrijkste tip is natuurlijk: schakel Greendish in om je te helpen bij het verduurzamen van het voedselaanbod!