Zoë Verdaasdonk
juni 7, 2023

Terugblik Greendish event: lokale overheden en de voedseltransitie

Op 5 juni 2023 vond het evenement “Zo maak je als overheid het verschil in de voedseltransitie” plaats, georganiseerd door Greendish in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs in Utrecht. Het doel was om de rol van de lokale overheid (gemeenten en provincies) bij de voedseltransitie te bespreken en inspiratie te bieden voor concrete acties. Het evenement trok vertegenwoordigers uit Nederlandse gemeentes, provincies en andere belanghebbenden op het gebied van duurzaamheid en voedsel.

 

 

Ir. Frederike Praasterink deelden inzichten over de noodzaak van verandering in ons voedselsysteem. Drees-Peter van de Bosch pleitte voor actie in de vorm van regionale zelfvoorziening en het verantwoordelijk stellen van verkopers voor de gevolgschade van hun producten. Dr. Muriel Verain presenteerde haar onderzoek naar eiwittransitie in publieke organisaties en benadrukte het belang van motivatie en betrokkenheid.

 

 

Deelnemers namen deel aan breakout-sessies over voedselbeleid en het creëren van draagvlak onder gasten. Gemeenten Westerkwartier en Leiden deelden hun ervaringen met uitdagingen zoals politiek draagvlak. Opdrachtgevers van Greendish, provincie Flevoland en gemeenten Nissewaard, Amsterdam en Breda, deelden succesverhalen en resultaten van projecten.

 

 

De afsluiting van het evenement liet de aanwezigen met een gevoel van enthousiasme en vastberadenheid. Deelnemers benadrukten het belang van actie en samenwerking, met de woorden “Niet meer denken maar doen!” en “Aan de slag!” Michael Salmagne, van Greendish, bedankte de aanwezigen en benadrukte het belang van gezamenlijke inspanningen. Hij moedigde deelnemers aan om contact op te nemen met Greendish voor concrete ondersteuning bij het nemen van actie. Het evenement werd afgesloten met een duurzame lunch volgens de richtlijnen van EAT-Lancet.

 

Heeft u interesse om aanwezig te zijn bij een volgende editie of wilt u in contact komen met Greendish? Stuur dan een e-mail naar hello@greendish.com of bel naar 085-4012923.