" alt="2021: Een overzicht van ons impactvolle jaar" />
Kars
december 30, 2021

2021: Een overzicht van ons impactvolle jaar

 

Ondanks dat het weer een bijzonder jaar was, was 2021 een belangrijk jaar voor ons. We zijn gegroeid als nooit tevoren en met de lancering van de Greendish 2050 Guidelines hebben we een grote stap gezet in onze missie om de planeet te verduurzamen. We zijn nieuwe partnerships aangegaan en hebben bijdragen mogen leveren aan grote internationale events. Lees hier alles over ons impactvolle jaar, want we hebben de belangrijkste momenten van 2021 voor jou op een rijtje gezet!


Verhuizing Jaarbeurs

In april 2021 zijn wij verhuisd naar JIM (Jaarbeurs Innovation Mile), gevestigd op de 6e verdieping van het Beatrixgebouw bij Jaarbeurs. In een inspirerende werkomgeving werken wij aan een duurzamere en gezondere toekomst. Ook de Jaarbeurs wil hier graag aan bijdragen. Daarom tekenden wij op dinsdag 23 november 2021 een strategisch partnerschap waarin wij gaan samenwerken om het voedselaanbod bij de Jaarbeurs te verduurzamen. Wij zijn blij dat wij de Jaarbeurs met onze expertise kunnen helpen de meest duurzame venue van Europa te worden. Chief Sustainability Officer Marloes van den Berg is trots op het nieuwe partnership: “Deze samenwerking ligt volledig in lijn met onze strategie: De meest duurzame congres- en eventlocatie van Europa worden. Samen met onze partners zoeken we binnen elk bedrijfsonderdeel naar de meest slimme en duurzame oplossingen. Voor onze horeca ambitie past Greendish hier uitstekend bij. Nu kunnen onze bezoekers, organisatoren en collega’s hier ook smakelijk van meegenieten”.

 

Lancering Greendish 2050 Guidelines

2021 staat voor ons symbool als het jaar waarin we de Greendish 2050 Guidelines hebben gelanceerd. Op 12 oktober was het zover. In het restaurant van Food Forum, het paviljoen van de provincie Flevoland op de Floriade, vond de lancering van de Guidelines plaats. Hier hebben wij chef-kok Sharon de Miranda het allereerste ‘Greendish 2050 proof’ certificaat mogen uitreiken.

Samen met ons Expert Panel en onze Wetenschappelijke Raad hebben wij 1,5 jaar lang gewerkt aan een vertaling van het wetenschappelijke EAT-Lancet rapport naar praktische handvatten voor voedselaanbieders. De Greendish 2050 Guidelines zijn richtlijnen voor een duurzaam en gezond menu én voor het produceren en consumeren van voedsel binnen de grenzen van één planeet.

Benieuwd naar de Greendish 2050 Guidelines? Download ze dan meteen! Hier lees je er meer over.

 

Aanwezigheid tijdens de klimaattop

Een hoogtepunt van 2021 was wel onze aanwezigheid op de klimaattop in Glasgow, de COP26. Deze klimaatconferentie is werelds grootste evenement waar wordt gesproken over de opwarming van de aarde en wat te doen om dit tegen te gaan. Alle belangrijke spelers op het wereldtoneel waren aanwezig en daar mochten wij ook onderdeel vanuit maken. Wij zijn dan ook erg trots dat wij aanwezig mochten zijn én zelfs meerdere bijdragen hebben mogen leveren aan dit wereldwijde evenement.

Wij hadden de eer aanwezig te mogen zijn bij het Frontrunners’ dinner op 3 november bij de COP26 in Glasgow. Bij het diner waren 35 gasten aanwezig, waaronder de CEO’s van Unilever en Heineken. Voor dit diner hebben wij de menukaart doorgerekend. Op basis hiervan hebben wij aangetoond wat de impact van het menu op het milieu zou zijn. Naar aanleiding van onze berekeningen heeft de chef-kok van de avond het menu aangepast, waardoor de milieubelasting lager was. Door kleine veranderingen te maken, zoals het aanpassen van de portiegroottes, werd grote positieve impact gemaakt! Tegelijkertijd werd ook onder de gasten meer bewustwording van het effect op het milieu van voedselkeuzes gecreëerd.

 

Side-event voor eerlijke prijs

Daarnaast werd er tijdens de COP26 een ‘side-event’ georganiseerd door de TAPP Coalitie. De ‘True Animal Protein Price’ Coalitie is een non-profit organisatie die zich inzet voor het invoeren van een eerlijke prijs, inclusief de kosten voor milieu, gezondheid en dierenwelzijn. Als partner van TAPP waren wij uitgenodigd om onze visie op het huidige voedselsysteem te delen en samen met anderen te spreken over manieren om de vlees- en zuivelconsumptie terug te dringen en zo minder vlees en zuivel te eten. “Tijdens een interactieve sessie met delegaties uit verschillende landen zijn we tot een consensus gekomen. Wij geloven namelijk dat we nu al flinke stappen kunnen zetten naar het Menu van de Toekomst, waarmee we meer dan 50% CO2 kunnen besparen. Het was mooi om zoveel inhoudelijke vragen te krijgen en de ambitie te zien om impact te maken!”, zegt Joris na afloop van het TAPP event.

 

Aanbesteding provincie Gelderland

De provincie Gelderland heeft een officiële aanbesteding uitgeschreven op vier percelen om binnen de gemeente gezonde en duurzame voeding te stimuleren. Deze vier percelen zijn zorg, catering, retail en horeca. Het aanbestedingstraject bestond uit meerdere rondes, waarin verschillende bedrijven kandidaat waren om de aanbesteding te winnen. Na een lang en intensief traject hebben wij aan het langste eind getrokken en de aanbesteding op alle vier (!) de percelen gewonnen! “Met het programma zetten we een flinke ambitie neer. Zo willen we in de horeca, catering en zorg meer dan 10 miljoen borden ‘vergroenen’ en 15 tot 25% minder voedsel verspillen. Dit moet een CO2-reductie opleveren van 30-40%”, aldus Joris. Dankzij de grote inzet van ons team bij Greendish is het gelukt om deze mooie samenwerking tot stand te brengen. Het programma gaat in januari 2022 van start onder de naam ‘Gelderland van Morgen’!

 

Partnership Green Key

In juni sloten wij een overeenkomst met Green Key. Het doel van onze samenwerking met Green Key is het verder verduurzamen van het voedselaanbod in de gastvrijheidssector. Onder de meer dan 700 door Green Key gecertificeerde bedrijven bevinden zich vooral hotel-restaurants en parken.

Naast het verduurzamen van het voedselaanbod, adviseren en helpen wij  Green Key Nederland ook bij de doorontwikkeling van de criteria die zij gebruiken voor de certificering. Er worden workshops verzorgd en bovendien kunnen gecertificeerde bedrijven punten voor hun Green Key Certificaat verdienen als zij met ons samenwerken. Samen versnellen wij op die manier de verdere verduurzaming van de gastvrijheidssector en zetten wij ons in voor een toekomstbestendig menu!

 

Ons 10-jarige jubileum

Op 23-08-2021 was het zover, 10 jaar Greendish! Wat op 23-08-2011 begon als Variatie in de Keuken is uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf dat wereldwijd impact maakt. Wij zijn trots dat wij al 10 jaar impact maken, meer groenten op borden krijgen, zorgen voor minder voedselverspilling en CO2-uitstoot en dat wij al 10 jaar gezonde en duurzame keuzes stimuleren. Ter ere van het jubileum zijn er interviews met Joris gepubliceerd waarin hij terugblikt op de afgelopen 10 jaar. De 10 hoogtepunten van 10 jaar Greendish lees je hier.

 

Uitbreiding team

Ook dit jaar heeft Greendish weer een sterke groei doorgemaakt. Door deze groei hebben wij nieuwe aanwinsten kunnen binnenhalen. Zoë, Marissa, Robin, Kars, Camil, Kim, Laura én Lieke hebben zich in 2021 allemaal bij het Greendish-team gevoegd. Ben je benieuwd wie er allemaal bij Greendish werken en wil je daar meer over weten? Dat kan! Lees hoe Zoë haar tijd bij Greendish spendeert, waar Robin verantwoordelijk voor is en wat Camil graag doet in haar vrije tijd. De rest van het team volgt snel.

Dankzij de snelle groei van afgelopen jaar, vertrouwen wij erop dat wij ook in 2022 zullen blijven groeien. Daarom zoeken wij nieuwe collega’s die ons willen helpen bij het volbrengen van onze missie. Wil jij graag een bijdrage leveren aan een duurzamere planeet? Neem dan een kijkje op onze vacaturepagina!


Op naar nog zo’n impactvol jaar!

Wij willen iedereen alvast fijne feestdagen en een gezond 2022 wensen! Wij kijken uit naar de mooie projecten, zoals de start van het programma van Gelderland van Morgen, die ons te wachten staan. Ook in 2022 gaan we er weer voor zorgen dat er veel impact wordt gemaakt, minstens zo impactvol als 2021!

Ben je benieuwd naar wat wij in 2022 gaan doen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze ontwikkelingen.